Инфекциите действат и на паметта им. Ако пчелите ви жужат по-слабо, значи са болни, доказаха учените.

Когато са болни, пчелите жужат по-слабо и подобно на хората им е по-трудно да вършат всекидневната си работа, докато не се възстановят, сочат резултатите от изследване на специалисти от университета на Лестър, Великобритания.

Медоносните пчели с активирана имунна система освен това имат проблеми с паметта. А тъй като те разчитат основно на паметта си и дори незначителните инфекции могат да им струват много, обяснява Еймън Малън от изследователския екип. Подобно на хората пчелите боледуват и се възстановяват
дни наред от инфекции, след като имунната им система се задейства, за да се бори с вирусите или паразитите. Специалистите се надяват, че изследването им ще помогне да се опазят намаляващите пчелни видове във Великобритания. В страната преди е имало 25 вида пчели, 3 от които са изчезнали през последните 50 години. Учените смятат, че основна причина за намаляването на пчелите са болестите, както и методите, използвани в земеделието, които лишават насекомите от традиционни за тях хранителни източници.