Девет огнища на бруцелоза са били установени в Сливенско, съобщиха от областната администрация, където днес се е състояло заседание на Областната епизоотична комисия.

Осем от тях са в малки стопанства в село Гергевец и едно в сливенското предградие "Речица". По нареждане на БАБХ всички болни животни са били незабавно евтаназирани и извозени в екарисаж. Работи се по оздравителна програма, като за период от 42 дни редовно ще се вземат и изследват проби. Забранява се движението и продажбата на животни за поне два месеца. Животните, болни от бруцелоза, не се ваксинират, а подлежат единствено на евтаназия.

Млечните продукти от засегнатите стопанства са поставени под забрана и продукцията, предимно сирене, е унищожена. Млякото задължително трябва да преминава термична обработка. Случаите касаят малки стопанства с продукция за лична консумация, като стопаните не предават мляко на преработвателни фирми.

В момента се интервюират и вземат проби от хора, за които има информация, че са били в контакт с животни от засегнатите райони - предимно стопани и ветеринарни лекари. Предупредени са и личните лекари да следят за случаи на болестта. От 2005 година в Сливенско няма хора с бруцелоза.