При нормални условия на хранене и отглеждане годишният брак възлиза на около 20-25% и когато в стадата влизат съответния брой ремонтни животни, се осъществява просто възпроизводство
В овцевъдната практика всяка година през есента се извършва ремонт, т.е. бракуване и изваждане от стадата на негодните за разплод овце - стари (след 4-о или 5-о оагване), болни, слаби, ялови, осакатени, нископродуктивни и други и на тяхно място влизат бременни, за първи път заплодени шилета или дзвиски.
Ако овцевъдите имат условия и планират увеличаване броя на овцете
те освен за замяна на бракуваните овце подготвят и заплождат повече женски шилета и увеличават броя на животните в стадото с 10-15 или 20%, т.е. разширено възпроизводство.
За да се постига ежегодно качествено обновяване на стадата, т.е. в тях да влизат здрави, добре развити, с генетични заложби за висока продуктивност женски животни, е необходимо предварително, планово, целенасочено да бъдат извършени редица зоотехнически дейности, изразяващи се основно в следното:
0 Синхронизирано (уплътнено) заплождане на овцете майки, с цел получаване на относително едновъзрастови женски агнета за разплод.
0 Заплождане на овцете с елитни разплодни кочове с генетични заложби за висока продуктивност.
0 Правилно хранене на овцете през бременността с цел раждане на едри и жизнеспособни агнета за разплод.
0 Създаване на хигиенни условия за отглеждане и опазване на новородените от заболявания.
Решаващо значение за качеството и продуктивността на ремонтните женски животни има нормалният растеж и развитие от раждането до първото им заплождане. Особено важно е още след раждането новородените да поемат максимално количество коластра и през първите 15-20 дни да се хранят обилно с мляко или млекозаместители и да достигнат на тази възраст 10-12 кг. След 20-дневна възраст е необходимо да се намали течната храна, за да се ускори поемането на по-големи количества концентрирана смеска, която те започват да приемат още след втората седмица след раждането. На тази възраст започва приемането на доброкачествено ливадно и люцерново сено, което има голямо значени за развитие на търбуха и цялата храносмилателна система.
Основен критерий за отбиване на женските агнета за разплод е те вече да могат да консумират висококачествени стартерни смески - около 150 г дневно и да има на воля доброкачествено ливадно и люцерново сено. На възраст около 35-45 дни и достигната жива маса над 15 кг те могат да се отбиват, без това да оказва неблагоприятно отражение върху тяхното развитие. Ако след отбиването се хранят на воля с концентрирана смеска със 17-18% суров протеин и доброкачествено сено - за гарантиране развитието на търбуха. При правилно хранене и отглеждане на отбитите женски агнета за разплод те достигат полова зрялост (първи еструс и овулация) още на 6-месечна възраст, когато са достигнали жива маса около 50% от стандартната жива маса за съответната порода.
Стопанска зрялост и годност за заплождане се достига на 9-10 месечна възраст при 70% от живата маса за породата. Необходимо е да се подчертае различното значение на обилното хранене през отделните възрастови периоди до настъпване на половата зрялост и след това. Установено е, че високото ниво на хранене през първите 2.5 месеца след раждането и след 6-месечна възраст са благоприятни за растежа, развитието и продуктивността.
Още по темата четете в новия брой на "Български фермер" на 17 август
Коментари