Когато отглеждат пшеница много производители махат пренебрежително с ръка - за какво ми е качество, искам добив. "Цена не ми плащат за качество", често се чува това твърдение от фермери.

Ами колеги, искайте си цената за качеството. Търсете я, договорирайте я, произведете това качество - има с какво и с кого, казва Евелина Маринова от Лидер Консултинг.

Като малко отклонение ще си позволя да дам примера с високопротеиновия полски грах за зърно, който дава добиви 400-500 кг/дка. През 2015 и 2016 година той се изкупуваше на 45-48 ст./кг. Защо го давате сега за 32-36 ст.? Оставете кораба да се кандилка празен и да чака там на пристана и цената автоматично ще се вдигне след една седмица, защото този грах не е просто грах, той е ценна белтъчна суровина.

Ползва се за консумация от хората и е традиционна храна във всички западни и северни страни. Това не е само фуражен грах! Ще ви дадем и рецепта за приготвянето му, очаквайте я на мейл и във фейсбук-страницата ни, за да знаете какво произвеждате. За граха ще говорим наесен, все пак Лидер Консултинг е най-големият вносител на семена полски грах и нас ни интересува съдбата му.

По същата причина нас ни е грижа и за вашата пшеница. Лидер Консултинг дава на земеделците суперкачествени сортове, австрийска селекция, както и технология с напътствие за отглеждането им.

Още по темата, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 17 август.