Нова Зеландия е на седмо място по производство на мляко в света (произвежда 4% от глобалния млечен обем). По предварителни данни на Департамента по земеделие на САЩ през 2016 г. в Нова Зеландия са произведени 21,2 млн. т сурово мляко. И докато през последните няколко години новозеландското млекопроизводство плавно намалява, за тази година експертите очакват този показател да се повиши с 3,4% по отношение на 2016 г. и да състави 21,9 млн. т.
Докато от началото на годината специалистите отбелязват съкращаване на млекопроизводството в повечето държави-лидери в експорта на млечни продукти, в Нова Зеландия напротив - се наблюдава увеличение.
Редица фактори обуславят това увеличение.
Първо, благоприятните климатични условия през периода февруари-април. Те позволяват запазване на доброто състояние на националното стадо, което се проявява в повишаване на млеконадоя през март-април в сравнение със същите месеци на 2016 г.
Второ, последователните повишения на изкупните цени на суровото мляко в края на 2016 г. и през 2017 г. от основния играч на пазара - група Fonterra. В резултат на това през сезона 2017-2018 г. началната изкупна цена се оказва с 67% по-висока, отколкото през сезона 2015-2016 г. (до 6,5 новозеландски долара за килограм сухо вещество), което формира положителна перспектива за местните фермери.
Коментари