Диана Ванчева

Русенски и някои други фирми са се сдобили с информация за земи из цялата страна, които са бели петна, направили са си договори, които са всъщност фалшиви, вписали са ги, сдобили са се по този начин с правните основания и сега преотдават земята. Въпросните собственици на земите обаче дори и не подозират какво става.

Тази година е на мода тази измама и въпросните спекулативни аграрни фирми са пуснали пипала и писма из доста области, че отдават под наем земя на фермери. А както е известно търсенета е голямо.

Предлагат земя и на наши членове при цени, забележете, от 100 лева нагоре за декар, казва шефът на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Светослав Русалов.

Той обяснr, че тези фирми дори са организирали и нещо като аукцион и пишат по електронните пощи предложения до стопани дали искат да наемат от тях земя веднага. Спешават ги, че ако не им отговорят до няколко часа, след това цената скача или нивите ще вземе друг.

Русалов допълни, че преди двадесетина дни асоциацията е информирала Министерството на земеделието, храните и горите за тази схема.

НАЗ е изпратила уведомителни писма и до всички свои членове, за да ги информира да не се подвеждат.

В съобщението до членовете-зърнопроизводители пише:

" В продължение на съобщенията от последните седмици относно измамните схеми с предлагане на сделки за преотдаване на земеделски земи, които реално са бели петна, отново апелираме да бъдете предпазливи.

Получихме информация, че тези фирми действат вече и на територията на област Видин и има сключени наемни договори за 3-годишен срок за ползване.

В последните дни и колеги от Враца и Монтана ни сигнализират, че вече и в техните райони са засечени случаи със сключени фиктивни договори за пренаемане и преарендуване на имоти бели петна - по-рано ни бе съобщено за областите Русе, Разград и Велико Търново.

Фирмите, които предлагат такива земи, са регистрирани в Русе. Апелираме отново да бъдете предпазливи, когато ви се предлага сделка за преотдаване на ползване на земеделски земи."

Обърнахме се и към Христо Цветанов от управителния съвет на Института за агростратегии и иновации. Според него това е една измамна постройка и въпросните фирми са намерили начин да излъжат системата=

Земеделски производители от Монтанско тези дни се обадиха във в."Български фермер" и ни съобщиха, че при тях арендатори с договори сега масово  обяснявали, че се отказват да обработват земята и я преотдават под наем на трети фирми. Именно това сега сериозно тревожи и плаtи фермерите и ги кара да протестират - че земята им се преотдава под наем като някаква вещ.

Според адвокат Данаил Калинчев, когото също потърсихме, тази схема пък представлява следното: Лицето Х е сключило договор с лицето Y за аренда, второто преотдава после под наем нивите на трети лица.

Той обяснява, че това всъщност е възможно да става, ако в договора за аренда не е изрично споменато, че земята не може да се преотдава.

Дори Върховният касационен съд в свое тълкувателно решение вече се е произнасял с подобно решение, че преотдаването излизало допустимо, защото според Закона за задълженията и договорите това е възможна сделка.

Очакваме становище и от министарството  какво и кога би могло да направи, за да спре подобни сделки.

Между другото с указание на МЗХГ още от 19 юли общинските служби по земеделие са предупредени да проследяват първоначалния произход на земята в договорите, които им се предлагаха за регистриране и да правят откази.