След разходка преглеждайте между пръстите на лапите

Д-р Валентин Иванов, двмн

Най-сигурният начин да предпазите кучето си от осилите е да избягвате разходките на места, където има житни треви с класове, т.е. не се завирайте между осилите. Всички собственици на кучета знаят колко опасни са осилите за четириногите. Особено през лятото. Осилът най-често попада между пръстите на лапите при разходка.И никой не подозира,че го има - нито кучето, нито собственикът му. Но тази дребна, остра и упорита растителна частичка не знае какво е заден ход.

Осилът се движи само в една посока напред

Попаднал между космите на пръстите, осилът престоява там от часове до ден-два, колкото да се закрепи, пробива кожата, където е най-мека, и тръгва напред. Пътуването на пришълеца продължава под кожата, където вече включва на по-висока скорост и няма спиране. Освен че пътува в пълен комфорт и без билет осилът си носи и доста багаж: стафилококи, стрептококи и други каквито се сетите гноеродни бактерии, бацили, гъбички и т.н. цял букет опасни за здравето, невидими гадинки.

Докъде може да стигне еднопосочното пътуване?

Много далеч, т.е. колкото по-бързо собственикът на кучето се усети, толкова щетите ще са по-малко за двамата.

Как реагира куче със забит осил?

Започва неистово да ближе участъка между пръстите, а впоследствие започва да куца. С напредване на времето общото състояние на кучето се влошава. Наблюдава се повишена температура, отпадналост, загуба на енергия и апетит, болка и страх, залежаване.

Инфекцията ескалира, страданието също

Между пръстите се забелязва зачервяване и малка дупчица, откъдето се е вмъкнал осилът и е поел по своя път нагоре. През отвора допълнително навлиза и вторичната инфекция. Впоследствие

входната врата се затваря и нещата се усложняват

За съжаление осили навлизат не само между пръстите, а и в ноздрите на кучето, в ушите и дори в очите. В споменатите участъци те са и далеч по-опасни, отколко между пръстите. Затова при съмнение за попаднал осил в тялото на домашния любимец незабавно потърсете ветеринарна помощ. В домашни условия не може много да се помогне на страдащото животно.

Като профилактична мярка срещу осилите най-добре е периодично да подрязвате космите между пръстите на кучето. Добре е винаги след разходка да преглеждате междупръстните пространства, както и ноздрите на кучето. Най-сигурният начин да предпазите кучето си от осилите е да избягвате разходките на места, където има житни треви с класове,т.е. не се завирайте между осилите.

Добре е винаги след разходка да преглеждате междупръстните пространства, както и ушите и ноздрите на кучето за забити осили Снимка castlevetsreading.files.wordpress.com
Добре е винаги след разходка да преглеждате междупръстните пространства, както и ушите и ноздрите на кучето за забити осили Снимка castlevetsreading.files.wordpress.com