Обирането на гроздето трябва да се извършва само във фазата на т.нар. консумативна зрялост. Тогава то съдържа достатъчно захари, киселини и други вещества, които оформят вкусовите и хранителните му качества напълно. Това е основното правилото, което трябва да спазвате при гроздобера.

Гроздето на отделните лози от един сорт, както и от различните леторасти на една лоза, не узрява едновременно.

Поради това гроздоберът е правилно да се извърши на два-три пъти - през десетина дни като всеки път се обират само добре узрелите гроздове. При първото бране те са обикновено около една четвърт от всичкото грозде.

Второто и третото бране се извършват през десетина дни.

Този начин на беритба има сериозни предимства. Останалите на лозите гроздове наедряват повече, в резултат на което общият добив се увеличава с 15-30% а качеството на гроздето е по-високо с няколко процента.

Един начин за съхраняване на десертно грозде е използван от древността в райони с топла есен.

Гроздето би могло да се запазва върху лозите без да се откъсва, но не навсякъде и не винаги. След прошарването му чепките се вмъкват и се затварят в хартиени кесии, устойчиви на влага, които се завързват здраво в основата на дръжките на грозда.

Така се предпазват от проникване на дъждовна вода. Долната страна също се затваря, за да не се поврежда гроздето от птици, насекоми и други неприятели. Кесиите се поставят в сухо време и на сухи чепки. Така се запазва до настъпване на студовете.