Това е необходмо според проф. Васил Николов, шеф на Селскостопанска академия, при определяне на основното възнаграждение на различните категории служители, която да бъде обвързана с минималната работна заплата.

Проблемите бяха обсъдени на работна среща в Института по фуражни култури в Плевен - единственото звено, което произвежда семена от национални и високоадаптирани към местните условия сортове фуражни култури.

И перспективата за развитието на сортопроизводството и цялостното развитие на института бяха обсъдени по време на работна среща на колектива на института и председателя на Селскостопанска академия проф. д-р Васил Николов.

За допълнително възнаграждение, получено от реализиране на научни продукти - сортове, хибриди, производствени технологии, препарати и т.н. пък да няма "таван".

Сеиозен е въпросът с липсата на кадри и желание сред младите хора да се занимават с научна работа. В тази връзка се обсъжда възможността за осигуряване на стипендии на студенти, които след това да започнат научната си кариера в институтите на ССА.

Стана ясно и, че има необходимост от назначаване на научен работник по селекция на животните, тъй като Институтът по фуражни култури в Плевен е единствения в страната, който работи с едно от националните ни богатства в животновъдството - Плевенската черноглава овца.