Благодарение на яйчената криза в Европа доставките на яйца от Полша се увеличават, а цената на яйцата, произведени в полските птицеферми, нарастват с 20%, съобщава в. Rzeczpospolita.
За местните птицевъди ситуацията със заразените с фипронил яйца може да стане много печеливша поради увеличения износ.
Да припомним, че Белгия съобщава за заразени с фипронил яйца на 20 юли. На същата дата това съобщава и Холандия. Германия го прави на 31 юли.
Яйчената криза засяга две категории държави - тези, в които е станало заразяването с фипронил, и онези, в които внасят оттам яйца.
Най-пострадали са държавите, където са затворени птицеферми за производство на яйца (100 ферми в Холандия), тъй като те са идентифицирани като разполагащи с дезинфектанта, съдържащ фипронил: Холандия, Белгия, Германия и Франция, отбелязва говорителят на Еврокомисията по земеделие и развитие на селските райони Даниел Росарио.
Освен тях група държави от ЕС е получила заразена продукция от горните четири страни: Австрия, Великобритания, Дания, Ирландия, Италия, Люксембург, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Франция и Швеция.
Заразени яйца са внесени и в две държави извън Европейския съюз - Швейцария и Хонконг.
В центъра на този сандал е холандската компания Chickfriend, специализирана в ликвидиране на външни птичи паразити. Тя използва препарата Dega16, в чийто состав е открит опасният за здравето фипронил.
Проблемът със заразените яйца ще бъде обсъден на среща на министрите и контролните органи на страните членки на ЕС на 26 септември.