Подобно на други цветя и те могат да цъфтят по-рано или по-късно

Ако пролетта настъпи по-рано, по-рано цъфтят и цветята в градината. За хризантемата това правило не важи, но не значи че няма възможност.

Нещо повече. Хризантемата може да цъфне в деня, в който пожелаем. Само че не е така просто. За такъв строго управляван цъфтеж са необходими условия, които може да бъдат създадени в оранжерия със специални съоръжения. Как го постигат в Холандия?

Най-общо управлението на процеса започва със засаждането на вкоререните резници - по 50 растения на квадратен метър.

Веднага след засаждането през нощта на всеки половин час хризантемите се осветяват за по 6 минути. Така растенията си мислят, че е ден. Тъй като хризантемата е растение на късия ден, тя залага цветовете си, когато има дълга нощ.

В този период целта е да израснат растенията на височина, която се постига чрез автоматично подаване на вода и хранителни вещества, както и чрез строго поддържане на температурата в рамките на 17-19 градуса в зависимост от сорта.

Цъфтят, когато денят е по-къс от 12 часа

Ако се осветяват 13 часа, няма да цъфнат, а ще продължат да образуват само листа.

През лятото оранжериите може по желание напълно да се затъмнят с помощта на екрани от непрозрачна материя. Така две седмици след засаждането се създава изкуствено къс ден. От този момент се знае, че хризантемите ще цъфнат и ще бъдат готови за изрязване точно след 10 седмици.

При градинско отглеждане любителят, разбира се, не е в състояние да осъществи такъв контролиран цъфтеж. Но ако желаете, можете да накарате хризантемите в двора ви да цъфнат по-рано, като се възползвате от холандския опит. Трудно ще ви е да създадете подходящи температурни условия, но може да съкратите дългия летен ден.

Необходимо е да направите някакво приспособление, с което да затъмнявате отделен храст в дългите дни - вечер по-отрано, сутрин до по-късно.

Така ще измамите растението, че денят е по-къс от 12 часа. А за него това е най-важното.