Нахранените с елемента лози преодоляват по-лесно сухите периоди

Наш читател наскоро ни зададе въпроса защо в последните 2-3 г. гроздето на асмата му е станало по-дребно отпреди.

Една от причините се крие в елемента калий. Когато лозите са недохранени с него плодът им става дребнозърнест, а виното получава рязък вкус.

Калият е нужен на лозите и асмите като част от тяхното балансирано хранене. Той е важен за получаване на устойчиви добиви с добро качество.

Участва във всички жизнено важни процеси и има голямо влияние върху синтеза на веществата и натрупването им в органите.

Лозата е калиеволюбива култура

При нея елементът активира образуването на захари, скорбяла, ароматни, вкусови и багрилни вещества.

Засилва и асимилацията, което води до получаване на по-добро качество при виното.

Освен това снабдените с калий лози преодоляват сухите периоди по-лесно и са по-студоустойчиви.