. У нас отчитат историческа реколта, като цена и качество

В сряда цените на културите в Чикаго останаха почти стабилни. В Париж цената на рапицата се повиши, цените на пшеницата и царевицата останаха стабилни.

Днес основно събитие за деня, а и за месеца ще бъде августовския доклад на USDA. Интересът към него е много голям предвид очакванията за ревизиране на средните добиви от царевица и соя в САЩ. Очакват се промени и около културите в Черноморски регион.

Като цяло анализаторите очакват спад на средният добив от царевица в САЩ с 4.5 бушела/акър до 166.2 бушела/акър. Средният добив от соя се очаква да бъде понижен с 0.5 бушела/акър до 47.5 бушела/акър.

Търсенето на царевица в САЩ за производство на етанол продължава да е силно. За изминалата седмица производството на етанол в страната нараства с 10,000 барела дневно до 1.01 млн. барела дневно. Вижда се, че търсенето на царевица в страната е добро, но експортното търсене е доста проблемно.

Вчера цените на пшеницата в Чикаго се повишиха с 2 – 4 цента/бушел. Експортните продажби на пшеница от САЩ се очаква да достигнат 250,000 – 450,000 тона при продажби от миналата седмица 145,549 тона.

Вчера царевичните фючърси в Чикаго се повишиха с 1 – 2 цента/бушел. През изминалата седмица производството на етанол в САЩ нараства с 10,000 барела дневно до 1.012 млн. барела дневно.

От Франция дойде новина, че новата пшенична реколта е с много добри показатели. Това ще е фактор на пазара през целия сезон, защото реколтата е добра.

Съчетано с огромната руска пшенична реколта, това ще компенсира намалението в САЩ и Канада – за висококачествената пшеница става въпрос.

Качествата на руската пшеница през този сезон не са особено високи. Протеина масово е 11.5% и тази пшеница е с 15 USD/тон по-евтина от тази съдържаща протеин 12.5%.

Поради валежи качеството на пшеницата в Германия, Полша и Великобритания няма да е високо също .

На този фон тазгодишната реколта от пшеница у нас ще бъде рекордна, съобщиха от Министерството на земеделието.

Количеството по предварителни данни е между 5.85 и 5.95 млн. тона. Това е повече от миналата 2016 г., когато производството беше 5.66 млн. т. Реколта от почти 6 млн. тона е исторически връх, никога България не е достигала тези нива, допълват от ведомството.

Увеличаването на количеството се дължи на по-висок среден добив от декар. Той е нараснал с около 8% спрямо миналогодишния – или 513 кг/дка сега и 475 кг за 2016 г. Засадените площи са около 11.4 млн. тона.

Освен с по-голямо количество тазгодишната реколта се очертава да бъде и с по-добро качество. Към 3 август са анализирани 815 проби от пшеница. Резултатите показват, че 46.39% е с много добри качествени показатели и в сравнение с реколта 2016 г. има завишаване с над 5% на количеството с високи хлебопекарни качества.

Така не се потвърждават опасенията, че с високите добиви и навлизането на високопродуктивни френски и австрийски сортове ще се влоши качеството на добитото зърно, посочват от земеделското министерство.

Рекордната реколта и високо качество води и до засилен износ на зърно от България. До 15 август експортът на пшеница ще надвиши 1 млн. тона, на ечемик – 189 хил. т, а на рапица – 152 хил. т.