Доилна инсталация повишава с 25% млечната ефективност

10 август 2017
Животновъдство
0
9765
Няма снимка
В момента в семейната овцеферма в плевенското село Писарово доят 600 овце с внедрената доилна инсталация за овце и кози, която е с най-новата конструкция на DeLaval и първата в България
1 2 3 4
 

Това изчислява управителката на семейната ферма в с. Писарово Теодора Вълова, в която отглеждат стадо с 1000 овце от породите Асаф, Аваси и Плевенска черноглава

Таня Демирова с. Писарово, Плевенско

В семейната овцеферма в плевенското село Писарово блеят 1000 овце от породите Асаф, Аваси и Черноглава плевенска. Нейната управителка - 32-годишната Теодора Вълова, я ръководи с твърда ръка, защото вярва, че в България може да се развива съвременно модерно овцевъдство. И го доказва на практика.

Условията си ги създаваме сами: както си постелеш, така ще заспиш, е убедена Теодора. Трябва първо човек да е организиран да умее да прави правилни планове, да рискува да знае с какво се захваща, да умее да преодолява препятствията и трудностите. Така обобщава възгледите си Вълова. С тази амбициозна нагласа младата фермерка от Писарово изгражда една наистина съвременна овцеферма с висока ефективност. Да видим как го е постигнала.

Само 5 години след старта на овцефермата през 2012 г. със скромните 50 млечни овце сега в стопанството вече отглеждат 800 овце-майки, а с агнетата и кочовете стадото набъбва до 1000 глави. За подобряване на продуктивността на стадото използват чистопородни кочове Асаф и Аваси. Тази година купуват и породист коч Лакон, тъй като са решили да произвеждат и женски агнета за майки от тази високопродуктивна френска порода.

И тъй като в млечното овцевъдство дори при по-малко поголовие, а да не говорим за 800 овце, една от най-трудоемките дейности е доенете, Теодора решава този проблем с размах и кардинално. През 2015 г. кандидатства по Мярка 4.1 Инвестиции в земеделски стопанства за модернизация. Проектът е одобрен и в овцефермата в Писарово изграждат доилната зала DeLaval SG 2x12 с помещение за съхранение на млякото. Плюсовете на тази система за доене са безспорни и много. Ето какво споделя за промените в овцефермата, след като вече доят овцете с DeLaval Теодора Вълова.

Преди дояхме по 3 часа 500 овце, сега ги доим за 1,5 часа

Това е голяма икономия на време, през което може да се свършат маса други неща, свързани с животните, обяснява Вълова.

В момента във фермата доят 600 овце. В началото на пролетта достигахме до 400 л на ден машинно доене (на ръка - към 300 л на ден), обяснява Теодора. Така че благодарение на модерната доилна инсталация млечната продуктивност се е повишила с 25%!

Освен това животните са много по-спокойни, на доячите вече не им се налага да ги дърпат и викат по тях. Само като чуят зареждането на хранилките, овцете вкупом се втурват към доилната сграда.

Внедрената доилна инсталация за овце и кози е с най-новата конструкция на DeLaval и първата в България а доилната сграда в овцефермата в Писарово е оборудвана с ветрозащитни щори. Ето и другите екстри. Всяко доилно място разполага с индивидуален доилен апарат и затова няма нужда от изчакване. След издояването - до последна капка мляко, доилният апарат се отделя автоматично. За всяко доилно място има индивидуален електронен млекомер, който показва количеството суровина, потока на млякото по време на доенето, както и времето, за което е издоено.

А охладителният танк освен че охлажда по-бързо суровото мляко за времето, в което е бактерицидната фаза, има и вградена миеща система, гарантираща безупречна хигиена.

Заради тези безспорни предимства на доилната система Теодора вече целенасочено мисли за надграждане на доилната зала с още 2х12.

Теодора Вълова високо оценява работата на фирма "Агритоп" за поддържането на техниката и доилната зала. Изключително съм доволна от съвместната ни работа със специалистите от новия търговско-сервизен център на фирма "Агритоп" в гр. Долни Дъбник, от бързата им реакция, от навременното обслужване и от осигуряването на резервни части и консумативи, изрежда Теодора. Наскоро имахме проблем с токов удар, беше късно вечерта. Сервизният им екип пристигна във фермата за 20 минути и проблемът бързо беше отстранен. Така че в лицето на "Агритоп" открихме правилния партньор, е категорична младата фермерка.

И докато при условията, грижите за животните и доенето нещата са точно планирани и изпълнявани професионално, не може да се каже същото за реализацията на млечната суровина.

Овчето мляко продават на прекупвач, с когото имат сключен договор за изкупуване на суровината. Тази година изкупната цена на овчето мляко е срината под минимума - до 1 лев! Това Теодора определя като пагубно - тази цена дори не покрива производствените им разходи. Да не говорим пък че плащанията се бавят - случвало се е и по две месеца да не видят пари, а разходите не чакат и не питат платено ли е, или не.

Изкупната цена на суровото овче мляко е една и съща - без значение е, че в Писарово доят машинно, за разлика от масовата практика в българските овцеферми, където ръчното доене продължава да е широко разпространена практика.

Теодора Вълова смята, че изкупната цена на суровото овче мляко трябва да е минимум 2 лева за литър въпреки че дори тя не е достатъчно висока за овцевъдите, но поне ще стабилизира пазара и ще покрива част от производствените им разходи.

И може би точно заради ниската изкупна цена на овчето мляко Теодора е твърдо решена да затвори цикъла с малка семейна мандра, в която да произвеждат висококачествени млечни продукти - кисело мляко, сирене и кашкавал. Така няма да са принудени да продават висококачествено мляко на загуба. Но това може да стане само с голяма инвестиция, наясно е Теодора.

Семейство Вълови продължават да инвестират всичко в овцефермата за подобряване на условията на отглеждане на стадото, за увеличаване на поголовието и за механизация на почти всички процеси в стопанството.

Успехите за Теодора Вълова са оценени и в конкурса "Европейска награда за млади фермери", организиран от евродепутата Владимир Уручев и от Асоциацията на земеделските производители в България, като тя е една от номинираните в националното състезание. Теодора печели отличието "Най-устойчив проект". Предстои й посещение на финала за Европейската награда като делегат на Конгреса на младите фермери, който ще се проведе в Брюксел. Предизвикателствата са много, трудностите също, животновъдството не е лека работа. Има и моменти на отчаяние, но стремежът за развитие и резултатите, които вече са налице, ме карат да продължавам напред, категорична е Теодора Вълова.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Животновъдство
639
0

Холандска организация за защита на животните представи законопроект, в който предлага да се забрани клането на всички видове животни без предварително зашеменяване, съобщава Partijvoordedieren.

5472
0

 Несоленото масло на най-големия финландски млечен концерн Valio, чиито акционери са 6000 местни фермери, е признато за "Най-доброто в своята категория",

1971
0

Използването на натурални фуражни добавки, получени чрез преработката на плодове и зеленчуци, позволява да се намали повече от половината от отделения от едрия рогат добитък метан,

3177
0

Международното бюро по епизоотии (Office International des Epizooties - OIE) съобщи в официалния си бюлетин за разпространението на особено опасните болести по животните по света за ново огнище на

3087
0

Американският фермер от щата Канзас прави фигура от 300 крави, за да приветства изстреляната в космоса ракета Falcon Heavy на Илон Мъск. На видеото обръща внимание сайтът UPI.

Още от Фермер
180
0

Националният съвет реши да продължи мониторингът за здравословното състояние на горите и да се подготви 5-годишна програма за възстановяване на увредените „Горският сектор е изправен пред решаването

9
0

След обилните валежи от дъжд и сняг срутище се е активирало в махала "Стара Падина" на ардинското село Падина, съобщиха от пресцентъра на община Ардино.

1170
0

Продължение от бр. 1371 Избор на дюзи: следете прогнозата за времето Пренебрегването на климатичните условия е една от най-грубите грешки на земеделците при работа с пръскачките.

1449
0

Всеки млад пчелар трябва да е наясно с взаимоотношенията между пчелите работнички и пчелната майка. Те са пряко обвързани и се изменят непрекъснато поради променящите се вътрешни и външни условия.

2601
0

Разходите за производство нарастват от година на година и фермерите се тревожат за развитието на бизнеса Алма Давидова За европейските производители на пипер е много трудно да се конкурират на

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Създателят и директор на интернет-корпорацията „Фейсбук“ Марк Зукърбърг заяви, че в Македония са открити редица фалшиви профили в социалната му мрежа , които са разпространявали фалшиви новини. Той заяви лично това по време на интервю пред телевизионния канал Си Ен Ен, цитиран от Фокус. Обсъждайки възможната намеса на изборите от недействителни

Канадската певица Селин Дион отмени голям брой свои концерти, предвидени да се проведат в Лас Вегас, поради наложителна операция на средното ухо, съобщи Контактмюзик, цитиран от БТА.  49-годишната звезда информира феновете си през своята официална страница във Фейсбук, че й се налага да се подложи на "минимално инвазивна хирургична процедура" за

Съд в Южна Германия осъди на доживотен затвор млад кандидат за убежище, признал, че е изнасилил и убил 19-годишна студентка през 2016 г., предаде ДПА. Съдът постанови възможно най-тежката присъда срещу кандидата за убежище Хусейн К. Съдът също така прие, че са налице утежняващи вината обстоятелства и разпореди мъжът да бъде превантивно задържан,

Отговор:За съжаление няма химически продукти, които са подходящи за таза цел. Просто трябва да подкопаете дънера и да се опитате да извадите корените му.
youtube video
Към галерията с видеа