Доилна инсталация повишава с 25% млечната ефективност

10 август 2017
Животновъдство
0
12933
Няма снимка
В момента в семейната овцеферма в плевенското село Писарово доят 600 овце с внедрената доилна инсталация за овце и кози, която е с най-новата конструкция на DeLaval и първата в България
1 2 3 4
 

Това изчислява управителката на семейната ферма в с. Писарово Теодора Вълова, в която отглеждат стадо с 1000 овце от породите Асаф, Аваси и Плевенска черноглава

Таня Демирова с. Писарово, Плевенско

В семейната овцеферма в плевенското село Писарово блеят 1000 овце от породите Асаф, Аваси и Черноглава плевенска. Нейната управителка - 32-годишната Теодора Вълова, я ръководи с твърда ръка, защото вярва, че в България може да се развива съвременно модерно овцевъдство. И го доказва на практика.

Условията си ги създаваме сами: както си постелеш, така ще заспиш, е убедена Теодора. Трябва първо човек да е организиран да умее да прави правилни планове, да рискува да знае с какво се захваща, да умее да преодолява препятствията и трудностите. Така обобщава възгледите си Вълова. С тази амбициозна нагласа младата фермерка от Писарово изгражда една наистина съвременна овцеферма с висока ефективност. Да видим как го е постигнала.

Само 5 години след старта на овцефермата през 2012 г. със скромните 50 млечни овце сега в стопанството вече отглеждат 800 овце-майки, а с агнетата и кочовете стадото набъбва до 1000 глави. За подобряване на продуктивността на стадото използват чистопородни кочове Асаф и Аваси. Тази година купуват и породист коч Лакон, тъй като са решили да произвеждат и женски агнета за майки от тази високопродуктивна френска порода.

И тъй като в млечното овцевъдство дори при по-малко поголовие, а да не говорим за 800 овце, една от най-трудоемките дейности е доенете, Теодора решава този проблем с размах и кардинално. През 2015 г. кандидатства по Мярка 4.1 Инвестиции в земеделски стопанства за модернизация. Проектът е одобрен и в овцефермата в Писарово изграждат доилната зала DeLaval SG 2x12 с помещение за съхранение на млякото. Плюсовете на тази система за доене са безспорни и много. Ето какво споделя за промените в овцефермата, след като вече доят овцете с DeLaval Теодора Вълова.

Преди дояхме по 3 часа 500 овце, сега ги доим за 1,5 часа

Това е голяма икономия на време, през което може да се свършат маса други неща, свързани с животните, обяснява Вълова.

В момента във фермата доят 600 овце. В началото на пролетта достигахме до 400 л на ден машинно доене (на ръка - към 300 л на ден), обяснява Теодора. Така че благодарение на модерната доилна инсталация млечната продуктивност се е повишила с 25%!

Освен това животните са много по-спокойни, на доячите вече не им се налага да ги дърпат и викат по тях. Само като чуят зареждането на хранилките, овцете вкупом се втурват към доилната сграда.

Внедрената доилна инсталация за овце и кози е с най-новата конструкция на DeLaval и първата в България а доилната сграда в овцефермата в Писарово е оборудвана с ветрозащитни щори. Ето и другите екстри. Всяко доилно място разполага с индивидуален доилен апарат и затова няма нужда от изчакване. След издояването - до последна капка мляко, доилният апарат се отделя автоматично. За всяко доилно място има индивидуален електронен млекомер, който показва количеството суровина, потока на млякото по време на доенето, както и времето, за което е издоено.

А охладителният танк освен че охлажда по-бързо суровото мляко за времето, в което е бактерицидната фаза, има и вградена миеща система, гарантираща безупречна хигиена.

Заради тези безспорни предимства на доилната система Теодора вече целенасочено мисли за надграждане на доилната зала с още 2х12.

Теодора Вълова високо оценява работата на фирма "Агритоп" за поддържането на техниката и доилната зала. Изключително съм доволна от съвместната ни работа със специалистите от новия търговско-сервизен център на фирма "Агритоп" в гр. Долни Дъбник, от бързата им реакция, от навременното обслужване и от осигуряването на резервни части и консумативи, изрежда Теодора. Наскоро имахме проблем с токов удар, беше късно вечерта. Сервизният им екип пристигна във фермата за 20 минути и проблемът бързо беше отстранен. Така че в лицето на "Агритоп" открихме правилния партньор, е категорична младата фермерка.

И докато при условията, грижите за животните и доенето нещата са точно планирани и изпълнявани професионално, не може да се каже същото за реализацията на млечната суровина.

Овчето мляко продават на прекупвач, с когото имат сключен договор за изкупуване на суровината. Тази година изкупната цена на овчето мляко е срината под минимума - до 1 лев! Това Теодора определя като пагубно - тази цена дори не покрива производствените им разходи. Да не говорим пък че плащанията се бавят - случвало се е и по две месеца да не видят пари, а разходите не чакат и не питат платено ли е, или не.

Изкупната цена на суровото овче мляко е една и съща - без значение е, че в Писарово доят машинно, за разлика от масовата практика в българските овцеферми, където ръчното доене продължава да е широко разпространена практика.

Теодора Вълова смята, че изкупната цена на суровото овче мляко трябва да е минимум 2 лева за литър въпреки че дори тя не е достатъчно висока за овцевъдите, но поне ще стабилизира пазара и ще покрива част от производствените им разходи.

И може би точно заради ниската изкупна цена на овчето мляко Теодора е твърдо решена да затвори цикъла с малка семейна мандра, в която да произвеждат висококачествени млечни продукти - кисело мляко, сирене и кашкавал. Така няма да са принудени да продават висококачествено мляко на загуба. Но това може да стане само с голяма инвестиция, наясно е Теодора.

Семейство Вълови продължават да инвестират всичко в овцефермата за подобряване на условията на отглеждане на стадото, за увеличаване на поголовието и за механизация на почти всички процеси в стопанството.

Успехите за Теодора Вълова са оценени и в конкурса "Европейска награда за млади фермери", организиран от евродепутата Владимир Уручев и от Асоциацията на земеделските производители в България, като тя е една от номинираните в националното състезание. Теодора печели отличието "Най-устойчив проект". Предстои й посещение на финала за Европейската награда като делегат на Конгреса на младите фермери, който ще се проведе в Брюксел. Предизвикателствата са много, трудностите също, животновъдството не е лека работа. Има и моменти на отчаяние, но стремежът за развитие и резултатите, които вече са налице, ме карат да продължавам напред, категорична е Теодора Вълова.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Животновъдство
2916
0

Трябва да ограничим чумата по дребните преживни животни във възможно най-малък регион, в противен случай особено опасното заболяване по овцете и козите ще обхване цялата страна,

2628
0

Около 1/3 от произведената в световен мащаб храна се губи - или около 1,3 млрд. т годишно, алармира Организацията по прехрана и земеделие Жени Владинова Няма място за хранителни отпадъци в ЕС,

2610
0

Данните на Европейската федерация на производителите на комбинирани фуражи (European Feed Manufacturers' Federation - FEFAC) сочат, че през в 2017 г. производството на комбинирани фуражи в ЕС-28 е

3582
0

Наскоро Катар одобри вноса на говеждо, овче и птиче месо от Ирландия, съобщава Agriland. Според ирландския земеделски министър Макъл Крид отварянето на този нов пазар е отражение на увереността на

2808
0

Как с помощта на водопоя да доите висококачествена суровина, обяснява холандски експерт Вкусът и миризмата на водата играят водеща роля в процеса на потреблението й от кравата.

Още от Фермер
1611
0

l Ловците минават през специално обучение l Има притеснения да не се стреля и по дивеч, който не е разрешен 81 211 диви свине трябва да бъдат отстреляни през тази година,

3141
0

Когато няма беритба, никога не трябва да се дава на пчелите храна през деня, а само вечер, всякога вътре в кошера и отгоре на рамките, напомнят от pchelar.net.

2826
0

Огромен се оказа интересът към темата за чумата и справянето със заразните болести по животните през този доста горещ за ветеринарите месец юли. Що се отнася до стопаните на стоката,

693
0

Днес приключи и последният прием на заявленията за подпомагане за реконструкция, ремонт, оборудване и обзавеждане на общински сгради, в които се предоставят обществени услуги,

2160
0

Приключи предварителното класиране на проектните предложения по подмярка 6.1. „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ от мярка 6 „Развитие на стопанства и предприятия“ от Програма за развитие

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Стресът започва много преди да настъпи затормозяващо събитие, доказват учени. Може да има известна истина в суеверието да внимаваш да не станеш сутринта от леглото с кутсузлийския крак. Ако започвате деня си с фиксиране в разсъждение, че ви очаква стресиращо ежедневие и ядове, това може да саботира ума ви чак до лягане вчерта.

- Слагаме в лютеницата само пресни чушки и домати от Тракийската низина, няма химия и добавки, кълне се Мария Русенова - Приготвя се по БДС повече от 50 г., славата ѝ се носи по всички континенти, сега чака и защита в ЕС С нея са израснали поколения българи. Тя и сега е утеха за сънародниците ни зад граница.

В началото на ваканцията пристигали по 100 заявления на ден Работят като бармани и сервитьори Бум на ученици, които искат да работят на морето, вместо да почиват през лятната ваканции, отчете инспекцията по труда. С 20% повече разрешителни са издадени на деца под 18 г. през първите шест месеца на годината в сравнение със същия период на 2017 г.

Отговор:Описанието не е достатъчно, за да се определи вредителя. Ако стъблата са полегнали вследствие на повредата, няма какво да се предприеме. Неприятел, който вече се е вгризал, независимо дали в стъбло,...
youtube video
Към галерията с видеа