Доилна инсталация повишава с 25% млечната ефективност

10 август 2017
Животновъдство
0
5292
Няма снимка
В момента в семейната овцеферма в плевенското село Писарово доят 600 овце с внедрената доилна инсталация за овце и кози, която е с най-новата конструкция на DeLaval и първата в България
1 2 3 4
 

Това изчислява управителката на семейната ферма в с. Писарово Теодора Вълова, в която отглеждат стадо с 1000 овце от породите Асаф, Аваси и Плевенска черноглава

Таня Демирова с. Писарово, Плевенско

В семейната овцеферма в плевенското село Писарово блеят 1000 овце от породите Асаф, Аваси и Черноглава плевенска. Нейната управителка - 32-годишната Теодора Вълова, я ръководи с твърда ръка, защото вярва, че в България може да се развива съвременно модерно овцевъдство. И го доказва на практика.

Условията си ги създаваме сами: както си постелеш, така ще заспиш, е убедена Теодора. Трябва първо човек да е организиран да умее да прави правилни планове, да рискува да знае с какво се захваща, да умее да преодолява препятствията и трудностите. Така обобщава възгледите си Вълова. С тази амбициозна нагласа младата фермерка от Писарово изгражда една наистина съвременна овцеферма с висока ефективност. Да видим как го е постигнала.

Само 5 години след старта на овцефермата през 2012 г. със скромните 50 млечни овце сега в стопанството вече отглеждат 800 овце-майки, а с агнетата и кочовете стадото набъбва до 1000 глави. За подобряване на продуктивността на стадото използват чистопородни кочове Асаф и Аваси. Тази година купуват и породист коч Лакон, тъй като са решили да произвеждат и женски агнета за майки от тази високопродуктивна френска порода.

И тъй като в млечното овцевъдство дори при по-малко поголовие, а да не говорим за 800 овце, една от най-трудоемките дейности е доенете, Теодора решава този проблем с размах и кардинално. През 2015 г. кандидатства по Мярка 4.1 Инвестиции в земеделски стопанства за модернизация. Проектът е одобрен и в овцефермата в Писарово изграждат доилната зала DeLaval SG 2x12 с помещение за съхранение на млякото. Плюсовете на тази система за доене са безспорни и много. Ето какво споделя за промените в овцефермата, след като вече доят овцете с DeLaval Теодора Вълова.

Преди дояхме по 3 часа 500 овце, сега ги доим за 1,5 часа

Това е голяма икономия на време, през което може да се свършат маса други неща, свързани с животните, обяснява Вълова.

В момента във фермата доят 600 овце. В началото на пролетта достигахме до 400 л на ден машинно доене (на ръка - към 300 л на ден), обяснява Теодора. Така че благодарение на модерната доилна инсталация млечната продуктивност се е повишила с 25%!

Освен това животните са много по-спокойни, на доячите вече не им се налага да ги дърпат и викат по тях. Само като чуят зареждането на хранилките, овцете вкупом се втурват към доилната сграда.

Внедрената доилна инсталация за овце и кози е с най-новата конструкция на DeLaval и първата в България а доилната сграда в овцефермата в Писарово е оборудвана с ветрозащитни щори. Ето и другите екстри. Всяко доилно място разполага с индивидуален доилен апарат и затова няма нужда от изчакване. След издояването - до последна капка мляко, доилният апарат се отделя автоматично. За всяко доилно място има индивидуален електронен млекомер, който показва количеството суровина, потока на млякото по време на доенето, както и времето, за което е издоено.

А охладителният танк освен че охлажда по-бързо суровото мляко за времето, в което е бактерицидната фаза, има и вградена миеща система, гарантираща безупречна хигиена.

Заради тези безспорни предимства на доилната система Теодора вече целенасочено мисли за надграждане на доилната зала с още 2х12.

Теодора Вълова високо оценява работата на фирма "Агритоп" за поддържането на техниката и доилната зала. Изключително съм доволна от съвместната ни работа със специалистите от новия търговско-сервизен център на фирма "Агритоп" в гр. Долни Дъбник, от бързата им реакция, от навременното обслужване и от осигуряването на резервни части и консумативи, изрежда Теодора. Наскоро имахме проблем с токов удар, беше късно вечерта. Сервизният им екип пристигна във фермата за 20 минути и проблемът бързо беше отстранен. Така че в лицето на "Агритоп" открихме правилния партньор, е категорична младата фермерка.

И докато при условията, грижите за животните и доенето нещата са точно планирани и изпълнявани професионално, не може да се каже същото за реализацията на млечната суровина.

Овчето мляко продават на прекупвач, с когото имат сключен договор за изкупуване на суровината. Тази година изкупната цена на овчето мляко е срината под минимума - до 1 лев! Това Теодора определя като пагубно - тази цена дори не покрива производствените им разходи. Да не говорим пък че плащанията се бавят - случвало се е и по две месеца да не видят пари, а разходите не чакат и не питат платено ли е, или не.

Изкупната цена на суровото овче мляко е една и съща - без значение е, че в Писарово доят машинно, за разлика от масовата практика в българските овцеферми, където ръчното доене продължава да е широко разпространена практика.

Теодора Вълова смята, че изкупната цена на суровото овче мляко трябва да е минимум 2 лева за литър въпреки че дори тя не е достатъчно висока за овцевъдите, но поне ще стабилизира пазара и ще покрива част от производствените им разходи.

И може би точно заради ниската изкупна цена на овчето мляко Теодора е твърдо решена да затвори цикъла с малка семейна мандра, в която да произвеждат висококачествени млечни продукти - кисело мляко, сирене и кашкавал. Така няма да са принудени да продават висококачествено мляко на загуба. Но това може да стане само с голяма инвестиция, наясно е Теодора.

Семейство Вълови продължават да инвестират всичко в овцефермата за подобряване на условията на отглеждане на стадото, за увеличаване на поголовието и за механизация на почти всички процеси в стопанството.

Успехите за Теодора Вълова са оценени и в конкурса "Европейска награда за млади фермери", организиран от евродепутата Владимир Уручев и от Асоциацията на земеделските производители в България, като тя е една от номинираните в националното състезание. Теодора печели отличието "Най-устойчив проект". Предстои й посещение на финала за Европейската награда като делегат на Конгреса на младите фермери, който ще се проведе в Брюксел. Предизвикателствата са много, трудностите също, животновъдството не е лека работа. Има и моменти на отчаяние, но стремежът за развитие и резултатите, които вече са налице, ме карат да продължавам напред, категорична е Теодора Вълова.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Животновъдство
2574
0

Традиционната постеля, която се използва в свинефермите, трябва често да се сменя, което води до допълнителни разходи за фермера. Но иновационните технологии предлагат несменяема постеля за свине с

4221
0

От EFSA - Европейския орган за безопасност на храните, напомнят, че мигриращите диви птици, пресичащи североизточната и източната граница на Европейския съюз,

7128
0

Героят на тази история се казва Один /върховен бог в митологията на германите/ и е порода пиренейско планинско куче. Доскоро кучето живее козефермата на семейство Хендел в Калифорния.

7740
0

Любомир Коралов наш спец. пратеник в гр. Долни Дъбник, Плевенско Край Долни Дъбник вече работи новата топ база на АГРИТОП, фирма, която може всичко в областта на проектирането,

1989
0

Земеделското министерство на Русия планира преразглеждане на финансирането на млечното животновъдство и отделянето на повече средства за селекция, съобщава в. "Известия".

Още от Фермер
2421
0

През 2018 г. средствата от националния бюджет за покриване на разходите на Министерството на земеделието ще надхвърлат 53,4 милиона лева. Това се получава като резултат от разходите за следващата

1665
0

Докладът на USDA за световното търсене и предлагане изпрати противоречиви сигнали. Прогнозата за преходните запаси от пшеница в края на настоящата пазарна година е завишена до ново рекордно ниво.

369
0

Надзорният съвет на НОИ не утвърди проекта на бюджет на Държавното обществото осигуряване за 2018 година, съобщиха пред журналисти председателят на Надзорния съвет Ася Гонева,

495
0

Това ще е мотото на Шестата национална среща на земеделските производители в България. За шеста поредна година Асоциация на земеделските производители ще ги събере на аграрен форум,

5319
0

В пчеларските практики се прилагат подбудителни, лечебни, дресировъчни подхранвания и такива с белтъчно-витаминни продукти и подхранвания за попълване на хранителните запаси,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Rolls-Royce Phantom е обявяван от познавачите и почитателите на лукса за най-добрата кола в света от момента, в който сър Хенри Ройс представи първата си лимузина през далечната 1925 г. Оттогава цели 92 години колата е запечатала множество исторически моменти с най-влиятелните и могъщи мъже и жени в света.

Опитвате се да се лишите от любимите сладкиши и дори започвате диети, но кантарът показва все едни и същи килограми, а коланът вече се нуждае от пробиване на нови дупки. Мечтаете да може отново да облечете дрехите, които отдавна не ви стават, но все още стоят като нови в гардероба. А вие продължавате да не разбирате как се появи големият корем и

Гласуването за футболист №1 на ФИФА за 2017 г. изглежда е минало без българско участие, стана ясно минути след края на официалната церемония. За втора поредна година наградата The Best спечели капитанът на Португалия и звезда на "Реал" (Мадрид) Кристиано Роналдо, следван от Лионел Меси (Аржентина, "Барселона") и Неймар (Бразилия,

Отговор:Закъснение има, но индикативният график може да бъде променян. Това, което се знае е, че за първи път млади земеделски производители ще могат да подават заявления за европейско финансиране онлайн...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.