Гигантско зловонно тропическо цвете цъфна в Шотландия

12 август 2017
Новини
0
13491
Няма снимка
Снимки: The Scottish Sun
1 2
 

В Кралската ботаническа градина в шотландската столица Единбург е факт дългоочаквано събитие и...зловоние на развалена риба. Тук е цъфнало най-зловонното цвете на планетата - титаничен аморфофалус (Amorphophallus Titanum), съобщава The Scottish Sun. Неразклоненото му съцветие също е от най-едрите в света.
Това цвете може да достигне височина 2,5 м, а на ширина 1,5 м. След него се нарежда Amorphophallus gigas, който е по-висок, но с малко по-малки цветове.
Уникалното зрелище привлича стотици посетители, на които им се налага да се примиряват със смрадта.
Зловонното тропическо цвете пристига в Шотландия преди 14 години от Ботаническата градина в холандския град Лайден. Тогава клубенът му бил голям колкото портокал. Цветът на възрастното растение може да достигне 50 кг.
Титаничният аморфофалус, известен и като трупно цвете, едно време се е срещал само в горите на индонезийския остров Суматра, но е изтребено от хората. Сега рядкото цвете се развъжда само в ботаническите градини по света.
Предишният цъфтеж на трупното цвете в Кралската ботаническа градина е било през 2015 г. Тогава са дошли да го видят 20 хиляди души.
Обикновено цъфтежът продължава 1-2 дни, но тази година всичко ще свърши по-бързо, тъй като учените са решили да опрашат зловонното растение, за да даде семена. За целта трябва да пробият в него малка дупка.
Старши ботаникът Сейди Барбър обяснява, че това женско растение е най-възприемчиво именно сега и затова го опрашват. В природата то изпуска зловонен мирис, за да привлече насекоми за опрашване. А сега точно мирише на развалена риба, мръсни чорапи и много миризливо сирене.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Новини
1620
0

l Ловците минават през специално обучение l Има притеснения да не се стреля и по дивеч, който не е разрешен 81 211 диви свине трябва да бъдат отстреляни през тази година,

693
0

Днес приключи и последният прием на заявленията за подпомагане за реконструкция, ремонт, оборудване и обзавеждане на общински сгради, в които се предоставят обществени услуги,

2376
0

От днес (16 юли) Българската агенция по безопасност на храните започна изплащането на обезщетенията на фермерите, чиито овце и кози бяха евтаназирани заради огнищата на чума по дребните преживни

1035
0

Общо шест от най-масово издаваните хартиени удостоверения вече не се изискват от гражданите и бизнеса, а данните за тях се проверяват служебно. Справките се извършват само по електронен път чрез

3852
0

Председателят на парламента Цвета Караянчева свиква извънредно заседание на Председателския съвет на Народното събрание на 17 юли 2018 г. в 9.00 часа, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Още от Фермер
3141
0

Когато няма беритба, никога не трябва да се дава на пчелите храна през деня, а само вечер, всякога вътре в кошера и отгоре на рамките, напомнят от pchelar.net.

2826
0

Огромен се оказа интересът към темата за чумата и справянето със заразните болести по животните през този доста горещ за ветеринарите месец юли. Що се отнася до стопаните на стоката,

2169
0

Приключи предварителното класиране на проектните предложения по подмярка 6.1. „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ от мярка 6 „Развитие на стопанства и предприятия“ от Програма за развитие

3798
0

Зелето се напада от голям брой вредители, сред които от неприятелите по-важни са бяла зелева пеперуда, зелева нощенка, зелев молец и листни въшки и листни бълхи, а от болестите – мана.

8613
0

Щом пчеларят забележи, че един кошер е нападнат от крадци, трябва да намали входа му, а ако нападателите не престанат да проникват вътре, въобще да го затвори, пише pchelar.net.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Стресът започва много преди да настъпи затормозяващо събитие, доказват учени. Може да има известна истина в суеверието да внимаваш да не станеш сутринта от леглото с кутсузлийския крак. Ако започвате деня си с фиксиране в разсъждение, че ви очаква стресиращо ежедневие и ядове, това може да саботира ума ви чак до лягане вчерта.

- Слагаме в лютеницата само пресни чушки и домати от Тракийската низина, няма химия и добавки, кълне се Мария Русенова - Приготвя се по БДС повече от 50 г., славата ѝ се носи по всички континенти, сега чака и защита в ЕС С нея са израснали поколения българи. Тя и сега е утеха за сънародниците ни зад граница.

В началото на ваканцията пристигали по 100 заявления на ден Работят като бармани и сервитьори Бум на ученици, които искат да работят на морето, вместо да почиват през лятната ваканции, отчете инспекцията по труда. С 20% повече разрешителни са издадени на деца под 18 г. през първите шест месеца на годината в сравнение със същия период на 2017 г.

Отговор:Описанието не е достатъчно, за да се определи вредителя. Ако стъблата са полегнали вследствие на повредата, няма какво да се предприеме. Неприятел, който вече се е вгризал, независимо дали в стъбло,...
youtube video
Към галерията с видеа