Гигантско зловонно тропическо цвете цъфна в Шотландия

12 август 2017
Новини
0
12168
Няма снимка
Снимки: The Scottish Sun
1 2
 

В Кралската ботаническа градина в шотландската столица Единбург е факт дългоочаквано събитие и...зловоние на развалена риба. Тук е цъфнало най-зловонното цвете на планетата - титаничен аморфофалус (Amorphophallus Titanum), съобщава The Scottish Sun. Неразклоненото му съцветие също е от най-едрите в света.
Това цвете може да достигне височина 2,5 м, а на ширина 1,5 м. След него се нарежда Amorphophallus gigas, който е по-висок, но с малко по-малки цветове.
Уникалното зрелище привлича стотици посетители, на които им се налага да се примиряват със смрадта.
Зловонното тропическо цвете пристига в Шотландия преди 14 години от Ботаническата градина в холандския град Лайден. Тогава клубенът му бил голям колкото портокал. Цветът на възрастното растение може да достигне 50 кг.
Титаничният аморфофалус, известен и като трупно цвете, едно време се е срещал само в горите на индонезийския остров Суматра, но е изтребено от хората. Сега рядкото цвете се развъжда само в ботаническите градини по света.
Предишният цъфтеж на трупното цвете в Кралската ботаническа градина е било през 2015 г. Тогава са дошли да го видят 20 хиляди души.
Обикновено цъфтежът продължава 1-2 дни, но тази година всичко ще свърши по-бързо, тъй като учените са решили да опрашат зловонното растение, за да даде семена. За целта трябва да пробият в него малка дупка.
Старши ботаникът Сейди Барбър обяснява, че това женско растение е най-възприемчиво именно сега и затова го опрашват. В природата то изпуска зловонен мирис, за да привлече насекоми за опрашване. А сега точно мирише на развалена риба, мръсни чорапи и много миризливо сирене.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Новини
1089
0

През нощта валежите почти навсякъде ще спрат. Преди обяд над западната половина на страната и облачността временно ще се разкъса, но по-късно през деня отново ще се увеличи и на отделни места,

7182
0

Температури между 20 и 23 градуса ще има на Цветница. Постепенното повишение на температурите ще започне през следващата седмица и в петък и събота те ще достигнат 18-23 градуса.

954
0

Днес ще остане облачно с валежи, предимно от сняг; в Югозападна България снегът ще премине в дъжд. Почти без валежи ще е в североизточните райони от страната.

1134
0

Щъркелите, които жителят на с. Зарица Сафет Халид спаси в началото на седмицата, са в добро здраве и ще бъдат пуснати в понеделник. Сафет Халид се грижи за тях вече шести ден, предаде БНТ.

531
0

Държавен фонд "Земеделие" преведе субсидиите по останалите схеми за обвързано с производството подпомагане за зеленчуци. Близо 6000 земеделски стопани, заявили площи с полски и оранжерийни зеленчуци,

Още от Фермер
5805
0

Прополисът или "пчелното лепило" е смес от смоли, която пчелите събират от пъпки и растителни смоли. Прополисът се използва от пчелите в кошера заради антимикробните и антивирусните свойства.

2430
0

Най-важната причина за безплодие при кравата са маточните възпаления, които в практиката са по-известни като ендометрити. По миризмата и цвета на маточните изтечения може да се определи дали

11592
0

Гергана Младенова, Виктор Бичев Ако говорим за лесни за отглеждане орхидеи, на първо място се нарежда фаленопсисът. Латинското наименование на рода много точно говори за цветовете на представителите

6552
0

За да се образуват гладки отрези, резитбата се прави с остър овощарски нож (косер). Трионът се използва в случаите, когато тсе налагат корекции на скелетни и полускелетни клони.

4203
0

С трайното затоплянето на времето в кошерите постъпва все повече нектар и цветен прашец. Това води до бързото нарастване на пчелните семейства. Тази година това се очаква да стане през последната

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Траките винаги са били обект на интерес от страна на археолози, историци и обикновени хора. Културното наследство, което са ни завещали е необозримо, а това че непрестанно се откриват нови и нови находки, всъщност ни доказва колко малко знаем за тях – за техния бит, за обичаите им, за това къде какви племата са живяли или как са изглеждали траките

Всяка година през пролетта часовниците минават с един час напред. И всяка година всички са недоволни. А е толкова лесно всички да са щастливи. Достатъчно е някой да се сети да сменя часа не в събота срещу неделя, а в петък по обед! *** За да различим истинския швейцарски часовник от ментетата, трябва да го хвърлим с все сила в пода на магазина.

- 30-годишният Стоян сега живее в семейството и му помага в работата - Много хора се заразиха от примера на Сафет и стотици птици намериха подслон в студа - Скромният мъж е първият номиниран в новата кампания “Достойните българи” Сафет Халил от с. Зарица, който спаси от измръзване 5 щъркела, помогнал и на 15-годишно момче от дома за сираци в

Отговор:За съжаление няма химически продукти, които са подходящи за таза цел. Просто трябва да подкопаете дънера и да се опитате да извадите корените му.
youtube video
Към галерията с видеа