Гигантско зловонно тропическо цвете цъфна в Шотландия

12 август 2017
Новини
0
11232
Няма снимка
Снимки: The Scottish Sun
1 2
 

В Кралската ботаническа градина в шотландската столица Единбург е факт дългоочаквано събитие и...зловоние на развалена риба. Тук е цъфнало най-зловонното цвете на планетата - титаничен аморфофалус (Amorphophallus Titanum), съобщава The Scottish Sun. Неразклоненото му съцветие също е от най-едрите в света.
Това цвете може да достигне височина 2,5 м, а на ширина 1,5 м. След него се нарежда Amorphophallus gigas, който е по-висок, но с малко по-малки цветове.
Уникалното зрелище привлича стотици посетители, на които им се налага да се примиряват със смрадта.
Зловонното тропическо цвете пристига в Шотландия преди 14 години от Ботаническата градина в холандския град Лайден. Тогава клубенът му бил голям колкото портокал. Цветът на възрастното растение може да достигне 50 кг.
Титаничният аморфофалус, известен и като трупно цвете, едно време се е срещал само в горите на индонезийския остров Суматра, но е изтребено от хората. Сега рядкото цвете се развъжда само в ботаническите градини по света.
Предишният цъфтеж на трупното цвете в Кралската ботаническа градина е било през 2015 г. Тогава са дошли да го видят 20 хиляди души.
Обикновено цъфтежът продължава 1-2 дни, но тази година всичко ще свърши по-бързо, тъй като учените са решили да опрашат зловонното растение, за да даде семена. За целта трябва да пробият в него малка дупка.
Старши ботаникът Сейди Барбър обяснява, че това женско растение е най-възприемчиво именно сега и затова го опрашват. В природата то изпуска зловонен мирис, за да привлече насекоми за опрашване. А сега точно мирише на развалена риба, мръсни чорапи и много миризливо сирене.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Новини
4068
0

Комисията на енергийно и водно регулиране проведе закрито заседание в специализиран състав "ВиК", на което прие окончателно решение за изменение на цени на ВиК услуги за 2018 г.

3699
0

Проект на наредба за изменение и допълнение на наредба № 5 от 2014 г. за строителството в горските територии без промяна на предназначението им е публикувало Министерство на земеделието.

1422
0

Днес Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ) връчи за 11-и път наградите "Зооинженер на годината - 2017". Най-добрите български зооинженери бяха номинирани в

423
0

Минутка за Китай - славянска кръв тече от векове в северния град

297
0

Специалисти са създали бургер, който "кърви" като истински, но дори не съдържа говеждо месо, пише в. "Дейли стар". Т.нар. "кюфтета в епруветка" се очаква да бъдат сред водещите тенденции в

Още от Фермер
1026
0

Ето и препоръчителните мерки на двамата американски пчелари, изредени според лекотата им за прилагане, описани от beesnatural.com Спираме подхранване със захарен сироп и подаване на каквито и да е

1386
0

Помещението трябва да е топло и сухо Така ще елиминирате проблеми при раждането и отглеждането на яретата от януари. Някои стопани дори може да се сдобият с ярета и около Нова година.

1503
0

От въведението сте разбрали нашето мнение, че по-малките на размер пчели са по-добият избор, твърдят американските пчелари Ед и Дии Ласби, информира beesnatural.

6984
0

За какво трябва да внимавате? Нарушенията в нормалното уриниране на котката са основен симптом на стрес при котката. Хормоните на стреса предизвикват възпаление на пикочния мехур,

1908
0

Анализаторите на Strategie Grains публикуваха първите си прогнози за реколтата от мека пшеница в ЕС през 2018/19 г., информира Зерно онлайн. По-слаба реколта от мека пшеница се прогнозира за

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2018”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Св . Синод дари нови два апарата за клиниката по детска онкохематология към ИСУЛ в петък. Парите за тях са събрани във втория етап на благотворителната инициатива "Деца рисуват за деца". В нея творби на малчугани от Националния конкурс "Възкресение Христово " се излагат на търг, а с парите от тях се помага на връстниците им в нужда.

l- Най-ценна е информацията за починал чужденец, от репатрацията се печелят поне 2000 евро - Грозният скандал с тялото на 16-годишния Костадин, убит на зебра, бил заради едни 100 лв.   От 100 до 400 евро стигат комисионите, които траурни агенции плащат за осигурен труп, твърдят запознати с гробарския бизнес.

Първите точки за България през новия сезон в световната купа по биатлон бяха спечелени от Владимир Илиев. В спринта на 10 км от III кръг, който се провежда в Анеси (Фр), 30-годишният троянец направи само една грешка при двете стрелби и зае 27-ата позиция. За нея се полагат 14 т. Преди 27-ото място на Илиев най-напред за България през тази

Отговор:От всички органични торове най-качествен е лумбрикомпостът, но е и най-скъп и трудно достъпен за хоби фермерите. Самата технология – преработка на почва, торф, компост, оборски тор, кухненски и...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.