Нападат се почти всички зеленчукови култури от късното полско производство

Дукена Жолева

През август голяма част от зеленчуковите култури (домати, пипер, краставиците, тиквички и др.) се нападат брашнеста мана. Чувствителни на брашнеста мана са културите от семейство Тиквови - краставици, тикви, тиквички, дини, пъпеши.

Брашнестата мана по краставиците е икономически важна болест, която нанася сериозни щети на реколтата от късното полско производство. Тя се причинява от две аскомицетни гъби. Болестта засяга всички вегетативни части на растенията, като най-силно поразява листата и листните дръжки. По-уязвими на брашнеста мана са растенията в по-напредналите фази от развитието си, при които е нарушен водния баланс (намален тургур на листата). Признаците на болестта са типични - петна по двете страни на листата (отначало по горната листната повърхност), покрити с бяла (кремава ) плесен. Поразените листни петури имат вид на посипани с брашно. Впоследствие листата изсъхват.

Важна агротехническа мярка за ограничаване разпространението и развитието на брашнестата мана по краставиците и другите зеленчукови култури е унищожаването на растителните остатъци, прилагане на добра агротехника, поддържане на подходящ поливен режим през вегетацията. При констатиране на първите признаци на болестта по краставиците те трябва да се третират със системни фунгициди с подходящ карантинен срок: домарк 10 ЕК - 0,05%(7 дни), байфидан 250 ЕК - 0,02% (7 дни), вивандо - 0,02% (3 дни), топаз 100 ЕК - 0,025% (14 дни), шавит 25 ЕК - 0,02% (7 дни), флинт макс 75 ВГ - 0,02% (3 дни). Следващото пръскане се провежда след 10-12 дни. За да се предотврати появата на резистентност на патогена към прилаганите фунгициди е задължително редуването на препарати с различни активни вещества. През вегетацията на краставиците употребата на един препарат повече от три пъти не е желателна.

Брашнестата мана по доматите и пипера се причинява от аскомицетната гъба. Най-напред признаците на болестта се наблюдават по най-ниско разположените листа на растенията. По горната страна на листата се наблюдават бледозелени петна, които от долната страна на листната петура са покрити с бял налеп.

При доматите петната прегарят и листата се деформират

При пипера листата бързо увяхват и окапват. При поява на първите признаци на болестта се препоръчва пръскане със системни фунгициди: топаз 100 ЕК - 0, 025%, скор 250ЕК - 0,075%, домарк 10 ЕК 0,04%, вивандо -0,03% и др. Следващото третиране е след 10-12 дни.