Пшеница с отлични добиви, отглеждана без "козметика"

10 август 2017
Растениевъдство
0
9180
Няма снимка
Валентин Милев (вторият от ляво) и Димитър Милев (вторият от дясно) със селекционери от Нови Сад
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 

Сортовете на института в Нови Сад, които у нас се предлагат от Пиргос Агро и тази година показаха блестящи резултати

Все повече фермери се доверяват насръбската селекция, която е с високи и качествени производствени резултати

Ваня Велинска с. Тръстеник, Русенско

Над 20 полета с опити са заложили този сезон агрономите от фирма Пиргос Агро в различн и райони на страната. Присъстваме на демополето в Тръстеник, където има 4 сорта пшеница, 2 сорта ечемик и един сорт тритикале.

Агротехническите дейности, които извършихме на опитното поле, което е на 10 декара, не се различават съществено от тези на масовите посеви, с изключение, че сеитбата беше късна - след 15 септември, разяснява Борислав Бенев, търговски представител на Пиргос Агро за района на Русе. Направили сме предсеитбени обработки, наторили сме с фосфорен тор, постарахме се да осигурим подходящо легло за сеитбата. През пролетта внесохме азотен тор, както и извършихме няколко рз-третирания, за да опазим житните от плевели и болести.

Въпреки сериозното засушаване през есента, агроспециалистите споделят, че

всички сортове са се представили много добре

На демополето съзнателно не са внасяни листни торове, които знаем, оказват влияние както на добива, така и на качеството на зърното.

Умишлено решихме да не правим "козметика", казва Борислав Бенев, искахме да проследим как ще се държат сортовете без допълнителни екстри. На другите полета на фирмата имаме различни опити, така че там ясно ще се видят по-добрите резултати, тук ще проследим реалните.

През последните години интересът към селекцията на Нови Сад в района на Русе се засилва. Това се дължи на отличните резултати, които получават фермерите, както и на цената на семената. При условия на падащи цени - съотношението цена-качество, придобива все по-голямо значение.

Пшеницата е акцент в портфолиото на Пиргос Агро. Четирите сорта, показани на полето, са топ предложенията на фирмата. Сортовете Панония и НС 40 С са осилести пшеници. Те са много подходящи за нашите условия.

Панония е изключително сухоустойчив сорт с много висок потенциал за добив

Височината на стъблото му е около 85 см. Той е ранен, устойчив на измръзване, на полягане, на болестите - мана, ръжда и септория. Има хектолитрово число около 82, високо падащо число и високо съдържание на протеин и глутен. Отличава се с отлични хлебопекарни качества.

НС 40 С е средноранен сорт, с много висок потенциал за добив. В Северна България са постигнати резултати от над 1000 кг/дка. Сортът е много устойчив на болести, най-вече на жълта ръжда. А освен това на полягане, на измръзване, на мана, на септория.

Безосилестите сортове, които Пиргос Агро представя, са НС Футура и Ренесанс. НС Футура е средно късен сорт, с отлично качество и висока добивност. През миналия сезон на демополето в Горна Митрополия е отчетен добив от 1070 кг/дка. Сортът има добра устойчивост на полягане, студоустойчив е - издържа до минус 17 градуса без сняг. Има много добра устойчивост на брашнеста мана, на засушаване. Растенията понасят по-високи дози азот.

Ренесанс е ранен сорт, устойчив на полягане и измръзване. Има отлични хлебопекарни качества и е силно застъпен в Румъния.

Амазон и Фантазия са двуредни пивоварни сортовете ечемик

Амазон е средноранен, много адаптивен. Устойчив е на полягане и на болести. Сортът е изключително високодобивен, при отлична агротехника и добри почви са отчетени резултати между 800-1000 кг/дка.

Фантазия също е средноранен зимен ечемик. Отличава се с отлична устойчивост на разпространените заболявания по ечемика, а също и на полягане. Има изключителен потенциал за добив.

Тритикалето е сорт Одисей. Може да даде добив около 1000 кг/дка. То може да се отглежда и на по-слаби почви, където се гарантират добиви от поне 450-550 кг/дка.

Одисей е средноранен хибрид, устойчив на полягане, с добра студоустойчивост. Има и добра устойчивост на болести. Може да се използва в различни направления - за храна на животни, суровина за получаване на биоетанол, за добив на малц за пивоварната индустрия или хлебопекарната, при смесване с пшеница.

А ето и някои резултати от демоопити и производствени полета:

Тръстеник - НС 40С - 625 кг/дка, Панония - 680 кг/дка

Стоил войвода - Панония - 600 кг/дка, Футура - 800 кг/дка, НС 40С - 1015 кг/дка, Ренесанс - 700 кг/дка

Горна Митрополия - Амазон - 800 кг/дка, Рудник - 860 кг/дка, Фантазия - 830 кг/дка

Войново - Амазон - 760 кг/дка, Рудник - 720 кг/дка, Фантазия - 762 кг/дка

Борово - Амазон - 1023 кг/дка, Рудник - 930 кг/дка, Фантазия - 930 кг/дка, Одисей - 837 кг/дка

Димитър Милев, управител на Пиргос Агро

Със задоволство забелязваме, че интересът към нашите семена от зърнено-житни култури расте с всяка измината година. Затова и този сезон заложихме повече полски опити в различни райони на страната, за да могат фермерите да видят какво предлагаме. А смея да твърдя, че предлагаме наистина качествени семена, и то на доста атрактивни цени. Това, разбира се, не е случайно, тъй като почвено-климатичните условия в Сърбия са много близки до тези в България. Ето защо новосадските пшеници много бързо се адаптират у нас и дават много добри резултати

Все повече производители, които държат и на качествените показатели, залагат на нашите пшеници, тъй като сортовете са с отлични хлебопекарни качества.

Макар че на това демополе не сме правили допълнително подхранване с листни торове, на други демоучастъци направихме и очакваме резултатите да са наистина впечатляващи.

Моят съвет към зърнопроизводителите е да не подценяват листното хранене, независимо от това какви продукти ще използват - наши или на други фирми. Добрите резултати от новосадските пшеници се дължат и на биологичните торове Славол S и Славол, които използваме на демополета и в производствени посеви.

И тъй като се стремим винаги да отговаряме на съвременните тенденции, в момента изпитваме спелта. До 2-3 години тази интересна култура ще навлезе в нашите полета, и по-точно при производителите, които се интересуват от биологично производство. Спелтата се търси заради много високите здравословни показатели на брашното от нея, а хлябът, произведен от нея, се усвоява много добре.

През 2017 предстои регистрация на два нови сорта пшеница - Азара и Обала, които ще видим на демополетата през следващата година.

Росен Коев, председател на Земеделска кооперация "Зора",

с. Тръстеник, Русенско

От няколко години отглеждаме различни хибриди царевица и слънчоглед от селекцията на Института в Нови Сад. Доволни сме от резултатите, които получаваме в стопанството и затова работим с фирма Пиргос Агро.

Тази година на площ от 500 дка засяхме сорта Панония. Според мен това е един от най-добрите сортове на Нови Сад, който вече се доказа в практиката както откъм добиви, така и откъм хлебопекарни качества.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Растениевъдство
828
0

Съвместен открит ден проведоха фирмите Екофол, Пионер и Дюпон в землището на с. Якимово, Монтанско. Фермерите, присъствали на форума, се запознаха с част от технологията на отглеждане на царевица и

4860
0

Дъждовете, които почти съсипаха есенниците, вещаят успешен сезон за царевицата и слънчогледа. Специалистите са категорични, че картината и при двете пролетни култури в цялата страна, е отлична.

5562
0

На фона на продължаващата криза в българското земеделие като цяло и в редица сектори, слънчогледът е най-прогресиращата култура - като площ, средни добиви и производство.

4077
0

С дълга и богата история в земеделската наука, изследователска и учебна дейност, Институтът по растителни генетични ресурси "Константин Малков" в гр.

2556
0

Кипърски учени изследват старинни сортове за повече добив по европейски проект, съобщава Евронюз. Изследователи от Кипър искат да разберат как Европа може да произведе по-голямо биоразнообразие от

Още от Фермер
1620
0

l Ловците минават през специално обучение l Има притеснения да не се стреля и по дивеч, който не е разрешен 81 211 диви свине трябва да бъдат отстреляни през тази година,

3141
0

Когато няма беритба, никога не трябва да се дава на пчелите храна през деня, а само вечер, всякога вътре в кошера и отгоре на рамките, напомнят от pchelar.net.

2826
0

Огромен се оказа интересът към темата за чумата и справянето със заразните болести по животните през този доста горещ за ветеринарите месец юли. Що се отнася до стопаните на стоката,

693
0

Днес приключи и последният прием на заявленията за подпомагане за реконструкция, ремонт, оборудване и обзавеждане на общински сгради, в които се предоставят обществени услуги,

2160
0

Приключи предварителното класиране на проектните предложения по подмярка 6.1. „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ от мярка 6 „Развитие на стопанства и предприятия“ от Програма за развитие

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Стресът започва много преди да настъпи затормозяващо събитие, доказват учени. Може да има известна истина в суеверието да внимаваш да не станеш сутринта от леглото с кутсузлийския крак. Ако започвате деня си с фиксиране в разсъждение, че ви очаква стресиращо ежедневие и ядове, това може да саботира ума ви чак до лягане вчерта.

- Слагаме в лютеницата само пресни чушки и домати от Тракийската низина, няма химия и добавки, кълне се Мария Русенова - Приготвя се по БДС повече от 50 г., славата ѝ се носи по всички континенти, сега чака и защита в ЕС С нея са израснали поколения българи. Тя и сега е утеха за сънародниците ни зад граница.

В началото на ваканцията пристигали по 100 заявления на ден Работят като бармани и сервитьори Бум на ученици, които искат да работят на морето, вместо да почиват през лятната ваканции, отчете инспекцията по труда. С 20% повече разрешителни са издадени на деца под 18 г. през първите шест месеца на годината в сравнение със същия период на 2017 г.

Отговор:Описанието не е достатъчно, за да се определи вредителя. Ако стъблата са полегнали вследствие на повредата, няма какво да се предприеме. Неприятел, който вече се е вгризал, независимо дали в стъбло,...
youtube video
Към галерията с видеа