Пшеница с отлични добиви, отглеждана без "козметика"

10 август 2017
Растениевъдство
0
3519
Няма снимка
Валентин Милев (вторият от ляво) и Димитър Милев (вторият от дясно) със селекционери от Нови Сад
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 

Сортовете на института в Нови Сад, които у нас се предлагат от Пиргос Агро и тази година показаха блестящи резултати

Все повече фермери се доверяват насръбската селекция, която е с високи и качествени производствени резултати

Ваня Велинска с. Тръстеник, Русенско

Над 20 полета с опити са заложили този сезон агрономите от фирма Пиргос Агро в различн и райони на страната. Присъстваме на демополето в Тръстеник, където има 4 сорта пшеница, 2 сорта ечемик и един сорт тритикале.

Агротехническите дейности, които извършихме на опитното поле, което е на 10 декара, не се различават съществено от тези на масовите посеви, с изключение, че сеитбата беше късна - след 15 септември, разяснява Борислав Бенев, търговски представител на Пиргос Агро за района на Русе. Направили сме предсеитбени обработки, наторили сме с фосфорен тор, постарахме се да осигурим подходящо легло за сеитбата. През пролетта внесохме азотен тор, както и извършихме няколко рз-третирания, за да опазим житните от плевели и болести.

Въпреки сериозното засушаване през есента, агроспециалистите споделят, че

всички сортове са се представили много добре

На демополето съзнателно не са внасяни листни торове, които знаем, оказват влияние както на добива, така и на качеството на зърното.

Умишлено решихме да не правим "козметика", казва Борислав Бенев, искахме да проследим как ще се държат сортовете без допълнителни екстри. На другите полета на фирмата имаме различни опити, така че там ясно ще се видят по-добрите резултати, тук ще проследим реалните.

През последните години интересът към селекцията на Нови Сад в района на Русе се засилва. Това се дължи на отличните резултати, които получават фермерите, както и на цената на семената. При условия на падащи цени - съотношението цена-качество, придобива все по-голямо значение.

Пшеницата е акцент в портфолиото на Пиргос Агро. Четирите сорта, показани на полето, са топ предложенията на фирмата. Сортовете Панония и НС 40 С са осилести пшеници. Те са много подходящи за нашите условия.

Панония е изключително сухоустойчив сорт с много висок потенциал за добив

Височината на стъблото му е около 85 см. Той е ранен, устойчив на измръзване, на полягане, на болестите - мана, ръжда и септория. Има хектолитрово число около 82, високо падащо число и високо съдържание на протеин и глутен. Отличава се с отлични хлебопекарни качества.

НС 40 С е средноранен сорт, с много висок потенциал за добив. В Северна България са постигнати резултати от над 1000 кг/дка. Сортът е много устойчив на болести, най-вече на жълта ръжда. А освен това на полягане, на измръзване, на мана, на септория.

Безосилестите сортове, които Пиргос Агро представя, са НС Футура и Ренесанс. НС Футура е средно късен сорт, с отлично качество и висока добивност. През миналия сезон на демополето в Горна Митрополия е отчетен добив от 1070 кг/дка. Сортът има добра устойчивост на полягане, студоустойчив е - издържа до минус 17 градуса без сняг. Има много добра устойчивост на брашнеста мана, на засушаване. Растенията понасят по-високи дози азот.

Ренесанс е ранен сорт, устойчив на полягане и измръзване. Има отлични хлебопекарни качества и е силно застъпен в Румъния.

Амазон и Фантазия са двуредни пивоварни сортовете ечемик

Амазон е средноранен, много адаптивен. Устойчив е на полягане и на болести. Сортът е изключително високодобивен, при отлична агротехника и добри почви са отчетени резултати между 800-1000 кг/дка.

Фантазия също е средноранен зимен ечемик. Отличава се с отлична устойчивост на разпространените заболявания по ечемика, а също и на полягане. Има изключителен потенциал за добив.

Тритикалето е сорт Одисей. Може да даде добив около 1000 кг/дка. То може да се отглежда и на по-слаби почви, където се гарантират добиви от поне 450-550 кг/дка.

Одисей е средноранен хибрид, устойчив на полягане, с добра студоустойчивост. Има и добра устойчивост на болести. Може да се използва в различни направления - за храна на животни, суровина за получаване на биоетанол, за добив на малц за пивоварната индустрия или хлебопекарната, при смесване с пшеница.

А ето и някои резултати от демоопити и производствени полета:

Тръстеник - НС 40С - 625 кг/дка, Панония - 680 кг/дка

Стоил войвода - Панония - 600 кг/дка, Футура - 800 кг/дка, НС 40С - 1015 кг/дка, Ренесанс - 700 кг/дка

Горна Митрополия - Амазон - 800 кг/дка, Рудник - 860 кг/дка, Фантазия - 830 кг/дка

Войново - Амазон - 760 кг/дка, Рудник - 720 кг/дка, Фантазия - 762 кг/дка

Борово - Амазон - 1023 кг/дка, Рудник - 930 кг/дка, Фантазия - 930 кг/дка, Одисей - 837 кг/дка

Димитър Милев, управител на Пиргос Агро

Със задоволство забелязваме, че интересът към нашите семена от зърнено-житни култури расте с всяка измината година. Затова и този сезон заложихме повече полски опити в различни райони на страната, за да могат фермерите да видят какво предлагаме. А смея да твърдя, че предлагаме наистина качествени семена, и то на доста атрактивни цени. Това, разбира се, не е случайно, тъй като почвено-климатичните условия в Сърбия са много близки до тези в България. Ето защо новосадските пшеници много бързо се адаптират у нас и дават много добри резултати

Все повече производители, които държат и на качествените показатели, залагат на нашите пшеници, тъй като сортовете са с отлични хлебопекарни качества.

Макар че на това демополе не сме правили допълнително подхранване с листни торове, на други демоучастъци направихме и очакваме резултатите да са наистина впечатляващи.

Моят съвет към зърнопроизводителите е да не подценяват листното хранене, независимо от това какви продукти ще използват - наши или на други фирми. Добрите резултати от новосадските пшеници се дължат и на биологичните торове Славол S и Славол, които използваме на демополета и в производствени посеви.

И тъй като се стремим винаги да отговаряме на съвременните тенденции, в момента изпитваме спелта. До 2-3 години тази интересна култура ще навлезе в нашите полета, и по-точно при производителите, които се интересуват от биологично производство. Спелтата се търси заради много високите здравословни показатели на брашното от нея, а хлябът, произведен от нея, се усвоява много добре.

През 2017 предстои регистрация на два нови сорта пшеница - Азара и Обала, които ще видим на демополетата през следващата година.

Росен Коев, председател на Земеделска кооперация "Зора",

с. Тръстеник, Русенско

От няколко години отглеждаме различни хибриди царевица и слънчоглед от селекцията на Института в Нови Сад. Доволни сме от резултатите, които получаваме в стопанството и затова работим с фирма Пиргос Агро.

Тази година на площ от 500 дка засяхме сорта Панония. Според мен това е един от най-добрите сортове на Нови Сад, който вече се доказа в практиката както откъм добиви, така и откъм хлебопекарни качества.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Растениевъдство
10296
0

Представяме ви няколко нови и непознати сортове на българския пазар Гергана Младенова Градинската ягода е многогодишен овощен вид, който заема междинно положение между тревистите и храстовидните

1053
0

Изследванията на френски учени показаха, че планетата в близко време не е застрашена от продоволствен дефицит Ръстът на населението на планетата поставя пред фермери,

414
0

Хербицидът притежава отлична селективност и контрол над широколистни плевели Падналите валежи ще осигурят влага за поникването и развитието не само на рапицата, но и на редица широколистни плевели.

2907
0

Какви дървесни видове ще могат да се използват за засаждане или засяване, питат читатели - отговарят експертите от “Проактив консултинг” Стопанисването на горите като неразделна част от политиката

3303
0

Това предупреждават експертите по растителна защита от БАСФ, които се обръщат към фермерите с няколко съвета и казват за какво трябва да да имат "едно наум".

Още от Фермер
477
0

Зелето се нападат от много болести и неприятели, затова трябва да сте внимателни с културата. Възрастните въшки, както и ларвите смучат сок от листата и връхните части на растенията.

180
0

Днес ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове на места в равнините и около водните басейни ще се образува краткотрайна мъгла. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър.

378
0

Няма да има предварителен подбор на проекти в земеделието, които да бъдат финансирани. Това решиха депутатите, като отхвърлиха промени в Закона за подпомагане на земеделските производители,

3177
0

През нощта над по-голямата част от страната ще има разкъсана, предимно висока облачност. Призори в равнините и около водните басейни ще се образува мъгла или ниска слоеста облачност.

1260
0

Важно е след всяко извеждане от вкъщи да измивате веднага лапите му. Така ще подобрите хигиената във вашия дом. Желателно е един път месечно да къпете вашия любимец,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Само при две от 10 български марки масло не са открити нарушения при тест на съдържанието им, при останалите осем са открити проблеми. Инициативата беше на "Активни потребители". Ето как изглеждат данните от изследването: противогъбичен препарат в три от марките. Става дума за натамицин – против гъбички и плесени.

Журналистът от БНТ Иво Никодимов знае, че кулинарията е изкуство, към което човек трябва да се отнася с уважение. Затова често намира време да влезе в кухнята и да измайстори някое вкусно ястие. Още от малък сам проявява инициатива. Наблюдава как готвят майка му и баба му и малко по малко научава основните неща.

От охраната във ВМА разбрахме, че самият Николай Петров е оказал първа помощ на брат ми и го е придружил с линейката. Братът на починалия Джовани и неговата съпруга се срещнаха с шефа на консулския отдел Емануеле Полио в посолството на Италия. Болката е неописуема. Ние сме три деца. Когато майка ни почина, у мен умря една част,

Отговор:Закъснение има, но индикативният график може да бъде променян. Това, което се знае е, че за първи път млади земеделски производители ще могат да подават заявления за европейско финансиране онлайн...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.