Те ще определят допустимия за подпомагане слой за 2017 г.

Областните дирекции да информират кметовете, а те - земеделските стопани

Диана Ванчева

Министерството на земеделието, храните и горите вече информира земеделските стопани, че стартираха специализираните теренни проверки на физически блокове с цел обновяване на данните в Системата за идентификация на земеделските парцели.

Трябва да се установи дали съответните площи на фермерите в блоковете, както и всички площи, заявени извън обхвата на слоя, допустим за подпомагане, всъщност ще отговарят на условията за финансова подкрепа за 2017 година.

Проверките ще засегнат и могат да доведат и до актуализиране на границите на физическите блокове както и техния начин на трайно ползване.

Съгласно заповед на министъра на земеделието и храните всяка областна дирекция "Земеделие" трябва да информира кметовете на съответните населени места или друго длъжностно лице от местната администрация за стартирането им.

Трябва да бъдат уведомни и земеделските стопани в даденото землище, които са заявили площи за подпомагане.

Проверки могат да се извършват и без присъствието на земеделските стопани казват от агроминистерството. Това може да става в случаите, когато по обективни причини не е бил осъществен контакт със земеделеца или когато, въпреки че е информиран не присъства по време на идването на инспекторите по график.

Списъците с физически блокове, определени за ревизия, индикативните графици за проверка, както и всяка друга информация за теренна проверка, ще бъде на интернет страниците на съответната областна дирекция на фонд "Земеделие".

Трябва да я има задължително и на информационни табла в дирекциите и службите в областите

След обобщаване на данните от проверяващите, но и след дешифрацията на новото самолетно заснемане, ще бъде определен специализираният слой площи, допустими за подпомагане за кампания 2017 година.

Какво споделя юристът за вас

Адвокат Данаил Калинчев
Адвокат Данаил Калинчев

Задължително е всички земеделски производители по места да знаят кога ще бъдат извършвани проверките в техните райони.

Земеделските стопани, заявили площи за подпомагане в референтни парцели - физически блокове, определени за теренни проверки, по закон трябва да се уведомяват чрез:

Публикуване на интернет страниците на МЗХ и на съответната областна дирекция "Земеделие", както и на информационните табла в областните дирекции "Земеделие" и общинските служби по земеделие - трябва да има информация за стартиране провеждането на специализираните теренни проверки, както и списъци с референтните парцели, определени за проверка.

Земеделските стопани могат да бъдат уведомявани за теренните проверки и по друг подходящ начин, когато съществува възможност за това, казват нормативите.

Земеделските стопани, които са заявили площи за подпомагане в референтни парцели - физически блокове, определени за теренни проверки, могат да присъстват по време на провеждане на проверките.

Но трябва да се знае, че специализираните теренни проверки могат да се извършват и без присъствието им.

Основният проблем, който остава при този вид проверка е друг.

Това е фактът, че земеделските производители всъщност продължават да не знаят за резултатите от тях което ги поставя в невъзможност да преценят дали трябва да обжалват след това заповедта на министъра, с която се одобрява специализирания слой "Площи, допустими за подпомагане", както и слоя "Физически блокове".

Тоест, ако един фермер не е доволен от констатациите на проверката и възражението му по тях не е прието, той може да подаде жалба, но това става "на сляпо" - пред Върховен административен съд.