Андалуска синя кокошка

08 август 2017
Домашна ферма
0
12213
Няма снимка
За разлика от този на петлите гребенът на Андалуската синя кокошка е увиснал на една страна
1 2 3 4 5 6 7
 

Андалуската синя кокошка е създадена в Испания (в южната област Андалусия - оттам и наименованието й) през 1846 г. Целта на селекционерите била създаването на порода с красиво синьо оперение и отлична продуктивност

Днес при кръстосването на две андалуски птици само половината от потомството е със синьо оперение. Останалите пилета ще бъдат черни или бели.

Външният вид на андалуската синя кокошка е наистина идеален. По стандарт характеристиките на кокошките и петлите от породата са еднакви. Те се различават по гребена: при петлите той е равен, голям, с ясно изразени зъбци, а при кокошките лежи на една страна.

Очите на птиците имат кафяв или жълто-червен оттенък. Клюнът е среден и оцветен в сиво.

Околоушната част е с по-светло оперение в сравнение с останалата част на тялото на птиците, менгушите са много нежни на пипане и са оцветени в червено.

Главата им има леко удължена форма с кръгло изпъкнало чело. Шията е средно дълга, извита. Гърдите са окръглени, широки, както и гърбът на птиците.

Оперението е гъсто, плътно прилягащо с удивителна синя окраска с черен кант на всяко перце

Крилете са много високо поставени, плътно притиснати отстрани.

Опашката е извита, леко отхвърлена назад, с дълги рошави пера при петлите.

Пищялите им са дълги, сиви, при подрастващите птици - с черноват оттенък. Ходилата им им са добре развити, на всеки крак има по 4 пръста.

Не се допускат птици с черни опашки, както и наличие на бели пера по опашката и крилете.

Кокошките тежат 2,3-2,7 кг. Петлите - 3,2-3,6 кг. 

Малките пилета се оперяват постепенно

Подрастващите птици приличат на гълъбчета

При кръстосването на андалуска кокошка и петел само половината от излюпените пилета са със синьо оперение - 50%. Останалите ще бъдат черни или бели - по 25%.

Излюпените андалуски пилета се оперяват постепенно - обикновено на 1-месечна възраст. Някои пилета се оперяват значително по-късно - дори до 2-месечна възраст.

Младите птици малко приличат на гълъбчета заради удължения дълъг корпус, окраската и малката глава.

Но още от първите дни по окраската на пуха може да определите разцветката на възрастната птица.

Особено внимание трябва да се обърне на младите птици, които трябва да се хранят с протеинови фуражи.

Всяко пиле трябва да получава по 30 процента нарязан пресен зелен фураж през лятото, а през зимата - тревно брашно. 

Сините красавици снасят до 180 бели яйца годишно

Месото им също е вкусно и много крехко

Андалуската синя кокошка представлява интерес за любителите на необичайни кокошки

Тази красива порода кокошки има добра яйценосност. Още първата година синята кокошка може да снесе до 180 средно големи яйца. Средното тегло на яйцата е 60 г, а окраската им е традиционно бяла. Средно една кокошка снася 3-5 яйца седмично

Това е достатъчно добро количество за месо-яйчна порода с декоративна външност. Тези кокошки достигат полова зрялост на 6-месечна възраст затова успяват да снесат много яйца.

При това красивите птици са и много добър източник на крехко месо.

За съжаление кокошките от породата са с много лошо развит майчин инстинкт. Това пречи на нормалното развъждане на породата от птицевъди-любители. Затова с тази дейност е по-добре да се занимават професионалисти.

Средно оцеляемостта на пилетата е 93%, а на възрастните птици - 87%.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Домашна ферма
2565
0

Помещението трябва да е топло и сухо Така ще елиминирате проблеми при раждането и отглеждането на яретата от януари. Някои стопани дори може да се сдобият с ярета и около Нова година.

3969
0

Осигурете достатъчно белтъчини от животински и растителен произход Това значи, че в дажбата трябва да включите обезмаслено мляко, суроватка, извара, кисело мляко, шротове, кюспета,

495
0

Не забравяйте, че здравата крава е с чисто виме! Измиването на вимето е задължително както преди доене, така и след това. Имайте предвид, че млечните каналчета не се затварят ведната след

5625
0

Пуйчетата се хранят с комбинирани фуражи, богати на суров протеин -26-28%, витамини, макро- и микроелементи. С възрастта съдържанието на протеин намалява постепенно до 22% на 9-12 седмица и до 14

1449
0

За малките те трябва да са смлени на дребно Малките прасета растат добре, когато се хранят с гранулиран фураж. Много е важно той да е много дребно смлян или да е гранулиран.

Още от Фермер
630
0

При влошаване на времето, градинарите може да не успеят да засадят всичките дръвчета, които са купили. Когато се налага да се се изчака до по-хубаво време след няколко дни, или дори чак до пролетта,

783
0

В пчеларската практика има много пчеларски "митове и легенди", твърдят американците Ед и Дии Ласби, пише beesnatural.com.  Биха искали да озаглавят тази статия по този начин,

3132
0

 За лечение се използва пресен сок от алое. При престояване той губи лечебните си свойства. Концентрацията на биологично активни вещества в сока се увеличава чуствително,

4131
0

Запознайте се със Зелда - котката, на която й омръзна да обяснява, че не е изплашена, а просто очите й са такива. Зелда се появява в живота на Мат Тагиоф през 2014 г., когато той я осиновява от приют.

1638
0

В Норвегия традиционни са семейните ферми. В тази северноевропейска държава има много интересна форма на управление на дребните млечни и месодайни ферми.

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2018”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В челната тройка води Испания с най-голямо производство, трета е Гърция Испания, Италия и Гърция са световните лидери за 2017 г. в производството на екстра върджин зехтин според данните на Международния съвет за растителни масла. Въпреки че италианският зехтин е всепризнат като един от най-качествените в света,

“Вкусът на месец декември за мен е в постните гозби, които приготвяме за Бъдни вечер”, казва водещата от Би Ти Ви Нели Хаджийска. Тя и съпругът ѝ всяка година приготвят нечетен брой ястия, които слагат на празничната трапеза. Задължително процесът на готвене е съпътстван с добро настроение и любов. “От там стартирата празничната атмосфера.

Откритото мъртво 8-годишно момиче е било със залепена с тиксо уста. Това е мълвата, която се носи в Момчилград. От полицията и от прокуратурата отказват каквато и да било информация по случая. Момиченцето живеело в апартамент в центъра на града с майка си, която работела на смени в местно предприятие.

Отговор:От всички органични торове най-качествен е лумбрикомпостът, но е и най-скъп и трудно достъпен за хоби фермерите. Самата технология – преработка на почва, торф, компост, оборски тор, кухненски и...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.