Андалуска синя кокошка

08 август 2017
Домашна ферма
0
18639
Няма снимка
За разлика от този на петлите гребенът на Андалуската синя кокошка е увиснал на една страна
1 2 3 4 5 6 7
 

Андалуската синя кокошка е създадена в Испания (в южната област Андалусия - оттам и наименованието й) през 1846 г. Целта на селекционерите била създаването на порода с красиво синьо оперение и отлична продуктивност

Днес при кръстосването на две андалуски птици само половината от потомството е със синьо оперение. Останалите пилета ще бъдат черни или бели.

Външният вид на андалуската синя кокошка е наистина идеален. По стандарт характеристиките на кокошките и петлите от породата са еднакви. Те се различават по гребена: при петлите той е равен, голям, с ясно изразени зъбци, а при кокошките лежи на една страна.

Очите на птиците имат кафяв или жълто-червен оттенък. Клюнът е среден и оцветен в сиво.

Околоушната част е с по-светло оперение в сравнение с останалата част на тялото на птиците, менгушите са много нежни на пипане и са оцветени в червено.

Главата им има леко удължена форма с кръгло изпъкнало чело. Шията е средно дълга, извита. Гърдите са окръглени, широки, както и гърбът на птиците.

Оперението е гъсто, плътно прилягащо с удивителна синя окраска с черен кант на всяко перце

Крилете са много високо поставени, плътно притиснати отстрани.

Опашката е извита, леко отхвърлена назад, с дълги рошави пера при петлите.

Пищялите им са дълги, сиви, при подрастващите птици - с черноват оттенък. Ходилата им им са добре развити, на всеки крак има по 4 пръста.

Не се допускат птици с черни опашки, както и наличие на бели пера по опашката и крилете.

Кокошките тежат 2,3-2,7 кг. Петлите - 3,2-3,6 кг. 

Малките пилета се оперяват постепенно

Подрастващите птици приличат на гълъбчета

При кръстосването на андалуска кокошка и петел само половината от излюпените пилета са със синьо оперение - 50%. Останалите ще бъдат черни или бели - по 25%.

Излюпените андалуски пилета се оперяват постепенно - обикновено на 1-месечна възраст. Някои пилета се оперяват значително по-късно - дори до 2-месечна възраст.

Младите птици малко приличат на гълъбчета заради удължения дълъг корпус, окраската и малката глава.

Но още от първите дни по окраската на пуха може да определите разцветката на възрастната птица.

Особено внимание трябва да се обърне на младите птици, които трябва да се хранят с протеинови фуражи.

Всяко пиле трябва да получава по 30 процента нарязан пресен зелен фураж през лятото, а през зимата - тревно брашно. 

Сините красавици снасят до 180 бели яйца годишно

Месото им също е вкусно и много крехко

Андалуската синя кокошка представлява интерес за любителите на необичайни кокошки

Тази красива порода кокошки има добра яйценосност. Още първата година синята кокошка може да снесе до 180 средно големи яйца. Средното тегло на яйцата е 60 г, а окраската им е традиционно бяла. Средно една кокошка снася 3-5 яйца седмично

Това е достатъчно добро количество за месо-яйчна порода с декоративна външност. Тези кокошки достигат полова зрялост на 6-месечна възраст затова успяват да снесат много яйца.

При това красивите птици са и много добър източник на крехко месо.

За съжаление кокошките от породата са с много лошо развит майчин инстинкт. Това пречи на нормалното развъждане на породата от птицевъди-любители. Затова с тази дейност е по-добре да се занимават професионалисти.

Средно оцеляемостта на пилетата е 93%, а на възрастните птици - 87%.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Домашна ферма
1314
0

Концентратът се дава 1 или 3 пъти дневно, според вида Задължително изхранвайте концентрираните фуражи в брашнест вид - сухи или мокри. За предпочитане е да се дават в гранулиран вид.

4284
0

Но и люцерново и/или ливадно сено Основните фуражи за храненето на вече отбитите животни са: зърнените фуражи (царевица, ечемик и пшеница); комбинираните фуражи и люцерновото или ливадното сено.

6858
0

В края на зимата животните са изтощени и с намален имунитет Д-р Валентин Иванов, квмн Пролетта чука на вратите ни и е време да заплодим зайкините, за да има време през активния сезон да получим поне

2781
0

Грижите за копитата на коня са от много голямо значение за неговото добро здраве. Те включват всекидневно почистване; периодично (на месец и половина) подковаване.

2835
0

Все още се нуждаят от топла постеля В помещението, в което отглеждате кози, не трябва да има влага и течение. Влажността е твърде висока, а нощните температури са все още ниски,

Още от Фермер
441
0

Националният съвет реши да продължи мониторингът за здравословното състояние на горите и да се подготви 5-годишна програма за възстановяване на увредените „Горският сектор е изправен пред решаването

108
0

След обилните валежи от дъжд и сняг срутище се е активирало в махала "Стара Падина" на ардинското село Падина, съобщиха от пресцентъра на община Ардино.

1350
0

Холандска организация за защита на животните представи законопроект, в който предлага да се забрани клането на всички видове животни без предварително зашеменяване, съобщава Partijvoordedieren.

1350
0

Продължение от бр. 1371 Избор на дюзи: следете прогнозата за времето Пренебрегването на климатичните условия е една от най-грубите грешки на земеделците при работа с пръскачките.

1710
0

Всеки млад пчелар трябва да е наясно с взаимоотношенията между пчелите работнички и пчелната майка. Те са пряко обвързани и се изменят непрекъснато поради променящите се вътрешни и външни условия.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Моделката Кристин Илиева, която пострада тежко в катастрофата на певицата Дивна, трябва да премине през още няколко изключително важни операции. Борбата за нейното пълно възстановяване продължава, експертите от ВМА правят всичко възможно да спасят напълно нейния крак и на този етап хубавицата има нужда да бъде дарена кръв в нейна полза.

Известна турска певица и актриса бе осъдена на 10 месеца затвор за обида на президента Реджеп Тайип Ердоган по време на изпълнение през 2016 г., предаде Ройтерс, позовавайки се на местни медии. Певицата Зухал Олджай бе обвинена, че е обидила президента, като изпълнила своя песен, чийто текст преработила с цел да критикува Ердоган,

Създателят и директор на интернет-корпорацията „Фейсбук“ Марк Зукърбърг заяви, че в Македония са открити редица фалшиви профили в социалната му мрежа , които са разпространявали фалшиви новини. Той заяви лично това по време на интервю пред телевизионния канал Си Ен Ен, цитиран от Фокус. Обсъждайки възможната намеса на изборите от недействителни

Отговор:За съжаление няма химически продукти, които са подходящи за таза цел. Просто трябва да подкопаете дънера и да се опитате да извадите корените му.
youtube video
Към галерията с видеа