Андалуска синя кокошка

08 август 2017
Домашна ферма
0
8946
Няма снимка
За разлика от този на петлите гребенът на Андалуската синя кокошка е увиснал на една страна
1 2 3 4 5 6 7
 

Андалуската синя кокошка е създадена в Испания (в южната област Андалусия - оттам и наименованието й) през 1846 г. Целта на селекционерите била създаването на порода с красиво синьо оперение и отлична продуктивност

Днес при кръстосването на две андалуски птици само половината от потомството е със синьо оперение. Останалите пилета ще бъдат черни или бели.

Външният вид на андалуската синя кокошка е наистина идеален. По стандарт характеристиките на кокошките и петлите от породата са еднакви. Те се различават по гребена: при петлите той е равен, голям, с ясно изразени зъбци, а при кокошките лежи на една страна.

Очите на птиците имат кафяв или жълто-червен оттенък. Клюнът е среден и оцветен в сиво.

Околоушната част е с по-светло оперение в сравнение с останалата част на тялото на птиците, менгушите са много нежни на пипане и са оцветени в червено.

Главата им има леко удължена форма с кръгло изпъкнало чело. Шията е средно дълга, извита. Гърдите са окръглени, широки, както и гърбът на птиците.

Оперението е гъсто, плътно прилягащо с удивителна синя окраска с черен кант на всяко перце

Крилете са много високо поставени, плътно притиснати отстрани.

Опашката е извита, леко отхвърлена назад, с дълги рошави пера при петлите.

Пищялите им са дълги, сиви, при подрастващите птици - с черноват оттенък. Ходилата им им са добре развити, на всеки крак има по 4 пръста.

Не се допускат птици с черни опашки, както и наличие на бели пера по опашката и крилете.

Кокошките тежат 2,3-2,7 кг. Петлите - 3,2-3,6 кг. 

Малките пилета се оперяват постепенно

Подрастващите птици приличат на гълъбчета

При кръстосването на андалуска кокошка и петел само половината от излюпените пилета са със синьо оперение - 50%. Останалите ще бъдат черни или бели - по 25%.

Излюпените андалуски пилета се оперяват постепенно - обикновено на 1-месечна възраст. Някои пилета се оперяват значително по-късно - дори до 2-месечна възраст.

Младите птици малко приличат на гълъбчета заради удължения дълъг корпус, окраската и малката глава.

Но още от първите дни по окраската на пуха може да определите разцветката на възрастната птица.

Особено внимание трябва да се обърне на младите птици, които трябва да се хранят с протеинови фуражи.

Всяко пиле трябва да получава по 30 процента нарязан пресен зелен фураж през лятото, а през зимата - тревно брашно. 

Сините красавици снасят до 180 бели яйца годишно

Месото им също е вкусно и много крехко

Андалуската синя кокошка представлява интерес за любителите на необичайни кокошки

Тази красива порода кокошки има добра яйценосност. Още първата година синята кокошка може да снесе до 180 средно големи яйца. Средното тегло на яйцата е 60 г, а окраската им е традиционно бяла. Средно една кокошка снася 3-5 яйца седмично

Това е достатъчно добро количество за месо-яйчна порода с декоративна външност. Тези кокошки достигат полова зрялост на 6-месечна възраст затова успяват да снесат много яйца.

При това красивите птици са и много добър източник на крехко месо.

За съжаление кокошките от породата са с много лошо развит майчин инстинкт. Това пречи на нормалното развъждане на породата от птицевъди-любители. Затова с тази дейност е по-добре да се занимават професионалисти.

Средно оцеляемостта на пилетата е 93%, а на възрастните птици - 87%.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Домашна ферма
5751
0

Бракувайте птиците с физически недостатъци Вече е наложително да определите кои кокошки ще заколите и кои ще оставите да зимуват. Не се оставят да зимуват птици с ясно изразени физически

351
0

Как да не се стигне до куцота и до бракуване? Физическата куцота, свързана с дефомация на ставите или повреди на хрущялите, води до бракуване на свинете.

999
0

* Колко зайчета може да роди? На въпроса колко време продължава бременността при зайкинята ветеринарните специалисти отговарят: от 28 до 35 дни, но най-често бременността продължава 1 месец (31-32

1548
0

* По колко да им давам, пита Мария Тодорова от Исперих Листниковият фураж се получава от клоните на акацията, леската, върбата, бряста, липата, дъба, ясена, крушата, тополата и др.

4761
0

Качеството на подовата настилка влияе на здравето и продуктивността на кравата. Първото и най-важно изискване е да е лесно за почистване и дезинфекция

Още от Фермер
405
0

Зелето се нападат от много болести и неприятели, затова трябва да сте внимателни с културата. Възрастните въшки, както и ларвите смучат сок от листата и връхните части на растенията.

171
0

Днес ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове на места в равнините и около водните басейни ще се образува краткотрайна мъгла. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър.

378
0

Няма да има предварителен подбор на проекти в земеделието, които да бъдат финансирани. Това решиха депутатите, като отхвърлиха промени в Закона за подпомагане на земеделските производители,

3123
0

През нощта над по-голямата част от страната ще има разкъсана, предимно висока облачност. Призори в равнините и около водните басейни ще се образува мъгла или ниска слоеста облачност.

1233
0

Важно е след всяко извеждане от вкъщи да измивате веднага лапите му. Така ще подобрите хигиената във вашия дом. Желателно е един път месечно да къпете вашия любимец,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Само при две от 10 български марки масло не са открити нарушения при тест на съдържанието им, при останалите осем са открити проблеми. Инициативата беше на "Активни потребители". Ето как изглеждат данните от изследването: противогъбичен препарат в три от марките. Става дума за натамицин – против гъбички и плесени.

Журналистът от БНТ Иво Никодимов знае, че кулинарията е изкуство, към което човек трябва да се отнася с уважение. Затова често намира време да влезе в кухнята и да измайстори някое вкусно ястие. Още от малък сам проявява инициатива. Наблюдава как готвят майка му и баба му и малко по малко научава основните неща.

От охраната във ВМА разбрахме, че самият Николай Петров е оказал първа помощ на брат ми и го е придружил с линейката. Братът на починалия Джовани и неговата съпруга се срещнаха с шефа на консулския отдел Емануеле Полио в посолството на Италия. Болката е неописуема. Ние сме три деца. Когато майка ни почина, у мен умря една част,

Отговор:Закъснение има, но индикативният график може да бъде променян. Това, което се знае е, че за първи път млади земеделски производители ще могат да подават заявления за европейско финансиране онлайн...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.