Отговор:

Черното око и ъгловите пъпки в основата на едногодишната пръчка са безплодни. Само при някои родовити сортове, като Памид, развилите се от тях леторасти може да дадат грозде.

Плодни при лозата са видимите зимни очи. В тях по-родовити са главните пъпки, а заместващите имат по-малко и по-слабо оформени съцветия.

Родовитостта на зимните очи по дължината на пръчката не е еднаква.

Установено е, че първите няколко пъпки в основата на пръчките са по-слабо родовити от пъпките, разположени по средната им част.

Родовитостта на връхните пъпки също е по-малка.

Тази закономерност се наблюдава при всички сортове, но не е еднакво силно изразена.

При родовитите местни сортове като Памид, Димят, Гъмза и др. разликата между родовитостта на пъпките от основната и средната част на пръчката не е така голяма, както например при Болгар.

Оптималната родовитост на очите при различните сортове не е в един и същ сектор на пръчката. При местните винени сортове най-родовити са пъпките от 4-ия - 5-ия до 10-ия - 12-ия възел, а при Болгар - към 13-ия -16-ия възел.

С удължаване на стъблото и рамената (кордоните) родовитостта на пъпките се повишава. При формировките с повече стара дървесина пъпките в основата на пръчките са по-родовити.