Изключителни резултати за реколтата от царевица

03 август 2017
Агротехника
0
4392
Няма снимка
Сеялката световен рекордьор Tempo L на Vaderstad
1 2 3 4 5
 

На 11-12 април т.г. сеялката Vaderstad Tempo L постави нов световен рекорд, засявайки 502,05 хектара царевица в рамките на 24 часа със скорост от 20-22 км/ч.

Повече от два месеца по-късно на същото поле в Унгария е налице силна реколта от културата, а статистическите данни за точността при засяване показват впечатляващи резултати.

Габор Свавей, директор на стопанството Enyingi Agrar Zrt, където е постигнат световният рекорд, е много положително настроен относно резултатите в световен мащаб. Като цяло стопанството оперира с над 7000 хектара, от които 4000 хектара тази година са предназначени за царевица. След сеитбата времето в Западна Унгария е било предимно сухо. Но това не е навредило на посевите в стопанството.

Впечатлен съм от резултатите, които Vaderstad Tempo L постигнаха за такъв кратък срок. Въпреки суровото време, посевите в площите, заслужили световния рекорд, са най-добрите в този регион, казва директорът на стопанството и добавя:

Стандартно те се засяваха с две обикновени 12-редови сеялки, на които им бяха нужни 4-5 дни, за да приключат.

Досега не сме постигали толкова висока скорост и прецизност при сеитба на царевица, каквато Vaderstad Tempo L ни демонстрира тази година.

Висока прецизност

Университетът в Гьодьольо е извършил статистически измервания на разстоянието между растенията в редовете, както и дълбочината на засяване. От там съобщават, че коефициентът на вариация на разстоянието между растенията в редовете е 24,3%.

Като имаме предвид, че много производители на пазара не постигат такава прецизност, въпреки че сеят със скорост, наполовина по-ниска от тази на Tempo, ние сме изключително доволни, казва Матиас Ховнерт, директор Продажби и маркетинг във Vaderstad.

През последните седмици университетът е измерил над 6800 растения от засадените с царевица площи.

Анализирахме общо 6808 растения, от които открихме само 24 двойно засети и 16 пропуска. Това са много добри резултати при такава висока скорост на засяване и при средни условия за подготовка на почвата, споделя Истан Богнар, асистент в университета в Гьодьольо.

Двойно засяване означава, че разстоянието между две растения е по-малко от половината от средното разстояние, а пропуск - че разстоянието между две растения е 1,5 пъти повече от средното разстояние.

Много равномерно израстване

Що се отнася до дълбочината на засяване, измерванията от университета показват много равномерни резултати. В най-общ план, в дълбочината на засяване може да се прояви отклонение само с 0,5 cм от избраната дълбочина на семена 6 cм. "Отличният резултат е повече от очевиден.

За това може да се съди по силната и равномерно израснала реколта в цялото поле", казва Матиас Ховнерт и добавя, че със сеялката Tempo L на шведската фирма Vaderstad се получават винаги, както е и в случая, изключителни резултати при реколтата от царевица.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Агротехника
3987
0

Продължение от бр. 1371 Избор на дюзи: следете прогнозата за времето Пренебрегването на климатичните условия е една от най-грубите грешки на земеделците при работа с пръскачките.

2151
0

Товарачите Weidemann са проектирани за различни дейности в животновъдните ферми Товарачите Weidemann са специализирани и проектирани да работят в животновъдни ферми и са произведени конкретно за

5724
0

След като се разчупят всички уплътнени слоеве в почвата, земята трябва да се поддържа в оптимално състояние Ако работата е свършена неправилно, фермерът ще загуби времето и парите си Ако смятате да

1737
0

В машините са вложени нови технологии, които оптимизират и автоматизират прибирането на зърното, улесняват и правят работата по-удобна Зърнопрбиращата техника на John Deere получи наградата на

3384
0

Най-характерните грешки при избора, експлоатацията и настройките на тези машини, посочени и разяснени от водещи специалисти на световни компании производителки Щангите: полето е

Още от Фермер
5778
0

Прополисът или "пчелното лепило" е смес от смоли, която пчелите събират от пъпки и растителни смоли. Прополисът се използва от пчелите в кошера заради антимикробните и антивирусните свойства.

2421
0

Най-важната причина за безплодие при кравата са маточните възпаления, които в практиката са по-известни като ендометрити. По миризмата и цвета на маточните изтечения може да се определи дали

11574
0

Гергана Младенова, Виктор Бичев Ако говорим за лесни за отглеждане орхидеи, на първо място се нарежда фаленопсисът. Латинското наименование на рода много точно говори за цветовете на представителите

6534
0

За да се образуват гладки отрези, резитбата се прави с остър овощарски нож (косер). Трионът се използва в случаите, когато тсе налагат корекции на скелетни и полускелетни клони.

4194
0

С трайното затоплянето на времето в кошерите постъпва все повече нектар и цветен прашец. Това води до бързото нарастване на пчелните семейства. Тази година това се очаква да стане през последната

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Траките винаги са били обект на интерес от страна на археолози, историци и обикновени хора. Културното наследство, което са ни завещали е необозримо, а това че непрестанно се откриват нови и нови находки, всъщност ни доказва колко малко знаем за тях – за техния бит, за обичаите им, за това къде какви племата са живяли или как са изглеждали траките

Всяка година през пролетта часовниците минават с един час напред. И всяка година всички са недоволни. А е толкова лесно всички да са щастливи. Достатъчно е някой да се сети да сменя часа не в събота срещу неделя, а в петък по обед! *** За да различим истинския швейцарски часовник от ментетата, трябва да го хвърлим с все сила в пода на магазина.

- 30-годишният Стоян сега живее в семейството и му помага в работата - Много хора се заразиха от примера на Сафет и стотици птици намериха подслон в студа - Скромният мъж е първият номиниран в новата кампания “Достойните българи” Сафет Халил от с. Зарица, който спаси от измръзване 5 щъркела, помогнал и на 15-годишно момче от дома за сираци в

Отговор:За съжаление няма химически продукти, които са подходящи за таза цел. Просто трябва да подкопаете дънера и да се опитате да извадите корените му.
youtube video
Към галерията с видеа