Изключителни резултати за реколтата от царевица

03 август 2017
Агротехника
0
4887
Няма снимка
Сеялката световен рекордьор Tempo L на Vaderstad
1 2 3 4 5
 

На 11-12 април т.г. сеялката Vaderstad Tempo L постави нов световен рекорд, засявайки 502,05 хектара царевица в рамките на 24 часа със скорост от 20-22 км/ч.

Повече от два месеца по-късно на същото поле в Унгария е налице силна реколта от културата, а статистическите данни за точността при засяване показват впечатляващи резултати.

Габор Свавей, директор на стопанството Enyingi Agrar Zrt, където е постигнат световният рекорд, е много положително настроен относно резултатите в световен мащаб. Като цяло стопанството оперира с над 7000 хектара, от които 4000 хектара тази година са предназначени за царевица. След сеитбата времето в Западна Унгария е било предимно сухо. Но това не е навредило на посевите в стопанството.

Впечатлен съм от резултатите, които Vaderstad Tempo L постигнаха за такъв кратък срок. Въпреки суровото време, посевите в площите, заслужили световния рекорд, са най-добрите в този регион, казва директорът на стопанството и добавя:

Стандартно те се засяваха с две обикновени 12-редови сеялки, на които им бяха нужни 4-5 дни, за да приключат.

Досега не сме постигали толкова висока скорост и прецизност при сеитба на царевица, каквато Vaderstad Tempo L ни демонстрира тази година.

Висока прецизност

Университетът в Гьодьольо е извършил статистически измервания на разстоянието между растенията в редовете, както и дълбочината на засяване. От там съобщават, че коефициентът на вариация на разстоянието между растенията в редовете е 24,3%.

Като имаме предвид, че много производители на пазара не постигат такава прецизност, въпреки че сеят със скорост, наполовина по-ниска от тази на Tempo, ние сме изключително доволни, казва Матиас Ховнерт, директор Продажби и маркетинг във Vaderstad.

През последните седмици университетът е измерил над 6800 растения от засадените с царевица площи.

Анализирахме общо 6808 растения, от които открихме само 24 двойно засети и 16 пропуска. Това са много добри резултати при такава висока скорост на засяване и при средни условия за подготовка на почвата, споделя Истан Богнар, асистент в университета в Гьодьольо.

Двойно засяване означава, че разстоянието между две растения е по-малко от половината от средното разстояние, а пропуск - че разстоянието между две растения е 1,5 пъти повече от средното разстояние.

Много равномерно израстване

Що се отнася до дълбочината на засяване, измерванията от университета показват много равномерни резултати. В най-общ план, в дълбочината на засяване може да се прояви отклонение само с 0,5 cм от избраната дълбочина на семена 6 cм. "Отличният резултат е повече от очевиден.

За това може да се съди по силната и равномерно израснала реколта в цялото поле", казва Матиас Ховнерт и добавя, че със сеялката Tempo L на шведската фирма Vaderstad се получават винаги, както е и в случая, изключителни резултати при реколтата от царевица.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Агротехника
3321
0

Подготовката на почвата и качествената сеитба са основата за добра реколта На какво трябва да се обърне внимание, кои технологии са най-подходящи и как правилно да се подберат селскостопанските

3618
0

Отскок 612 стана без европари Поглед към пазара на нова агротехника в края на първото шестмесечие на 2018 г. Регистрациите потвърдиха очакваното оживление и разбъркаха традиционни класации Любомир

19152
0

Тези машини вече от няколко години се появяват по изложенията, но дали ще навлязат в практиката e въпрос, който все още не е получил своя отговор Когато се замислиш за новостите в съвременните

4698
0

Официалният вносител на New Holland за България, ИНТЕРАГРИ БЪЛГАРИЯ, отвори спешна телефонна линия 0700 46 666 по време на жътва за клиентите на New Holland.

3573
0

Vaderstad представя Tempo L 24, изцяло новата, най-голяма, високоскоростна и точна сеялка за захарно цвекло и маслодайна рапица Премиера по време на канадското изложение за агротехника Прогрес на

Още от Фермер
1620
0

l Ловците минават през специално обучение l Има притеснения да не се стреля и по дивеч, който не е разрешен 81 211 диви свине трябва да бъдат отстреляни през тази година,

3141
0

Когато няма беритба, никога не трябва да се дава на пчелите храна през деня, а само вечер, всякога вътре в кошера и отгоре на рамките, напомнят от pchelar.net.

2826
0

Огромен се оказа интересът към темата за чумата и справянето със заразните болести по животните през този доста горещ за ветеринарите месец юли. Що се отнася до стопаните на стоката,

693
0

Днес приключи и последният прием на заявленията за подпомагане за реконструкция, ремонт, оборудване и обзавеждане на общински сгради, в които се предоставят обществени услуги,

2160
0

Приключи предварителното класиране на проектните предложения по подмярка 6.1. „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ от мярка 6 „Развитие на стопанства и предприятия“ от Програма за развитие

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Стресът започва много преди да настъпи затормозяващо събитие, доказват учени. Може да има известна истина в суеверието да внимаваш да не станеш сутринта от леглото с кутсузлийския крак. Ако започвате деня си с фиксиране в разсъждение, че ви очаква стресиращо ежедневие и ядове, това може да саботира ума ви чак до лягане вчерта.

- Слагаме в лютеницата само пресни чушки и домати от Тракийската низина, няма химия и добавки, кълне се Мария Русенова - Приготвя се по БДС повече от 50 г., славата ѝ се носи по всички континенти, сега чака и защита в ЕС С нея са израснали поколения българи. Тя и сега е утеха за сънародниците ни зад граница.

В началото на ваканцията пристигали по 100 заявления на ден Работят като бармани и сервитьори Бум на ученици, които искат да работят на морето, вместо да почиват през лятната ваканции, отчете инспекцията по труда. С 20% повече разрешителни са издадени на деца под 18 г. през първите шест месеца на годината в сравнение със същия период на 2017 г.

Отговор:Описанието не е достатъчно, за да се определи вредителя. Ако стъблата са полегнали вследствие на повредата, няма какво да се предприеме. Неприятел, който вече се е вгризал, независимо дали в стъбло,...
youtube video
Към галерията с видеа