На 11-12 април т.г. сеялката Vaderstad Tempo L постави нов световен рекорд, засявайки 502,05 хектара царевица в рамките на 24 часа със скорост от 20-22 км/ч.

Повече от два месеца по-късно на същото поле в Унгария е налице силна реколта от културата, а статистическите данни за точността при засяване показват впечатляващи резултати.

Габор Свавей, директор на стопанството Enyingi Agrar Zrt, където е постигнат световният рекорд, е много положително настроен относно резултатите в световен мащаб. Като цяло стопанството оперира с над 7000 хектара, от които 4000 хектара тази година са предназначени за царевица. След сеитбата времето в Западна Унгария е било предимно сухо. Но това не е навредило на посевите в стопанството.

Впечатлен съм от резултатите, които Vaderstad Tempo L постигнаха за такъв кратък срок. Въпреки суровото време, посевите в площите, заслужили световния рекорд, са най-добрите в този регион, казва директорът на стопанството и добавя:

Стандартно те се засяваха с две обикновени 12-редови сеялки, на които им бяха нужни 4-5 дни, за да приключат.

Досега не сме постигали толкова висока скорост и прецизност при сеитба на царевица, каквато Vaderstad Tempo L ни демонстрира тази година.

Висока прецизност

Университетът в Гьодьольо е извършил статистически измервания на разстоянието между растенията в редовете, както и дълбочината на засяване. От там съобщават, че коефициентът на вариация на разстоянието между растенията в редовете е 24,3%.

Като имаме предвид, че много производители на пазара не постигат такава прецизност, въпреки че сеят със скорост, наполовина по-ниска от тази на Tempo, ние сме изключително доволни, казва Матиас Ховнерт, директор Продажби и маркетинг във Vaderstad.

През последните седмици университетът е измерил над 6800 растения от засадените с царевица площи.

Анализирахме общо 6808 растения, от които открихме само 24 двойно засети и 16 пропуска. Това са много добри резултати при такава висока скорост на засяване и при средни условия за подготовка на почвата, споделя Истан Богнар, асистент в университета в Гьодьольо.

Двойно засяване означава, че разстоянието между две растения е по-малко от половината от средното разстояние, а пропуск - че разстоянието между две растения е 1,5 пъти повече от средното разстояние.

Много равномерно израстване

Що се отнася до дълбочината на засяване, измерванията от университета показват много равномерни резултати. В най-общ план, в дълбочината на засяване може да се прояви отклонение само с 0,5 cм от избраната дълбочина на семена 6 cм. "Отличният резултат е повече от очевиден.

За това може да се съди по силната и равномерно израснала реколта в цялото поле", казва Матиас Ховнерт и добавя, че със сеялката Tempo L на шведската фирма Vaderstad се получават винаги, както е и в случая, изключителни резултати при реколтата от царевица.

Световният рекордьор Tempo L на Vaderstad сее прецизно и със скорост от 20-22 км/ч
Световният рекордьор Tempo L на Vaderstad сее прецизно и със скорост от 20-22 км/ч
Полето на световния рекорд- два месеца по-късно
Полето на световния рекорд- два месеца по-късно
Високи резултати в царевицата след рекордната сеитба
Високи резултати в царевицата след рекордната сеитба
Дрон потвърждава изводите на специалистите за очакван добър урожай от скоростната сеитба
Дрон потвърждава изводите на специалистите за очакван добър урожай от скоростната сеитба