Пшеницата на Лимагрейн се утвърди като лидер у нас

03 август 2017
Растениевъдство
0
10728
Няма снимка
Георги Стефанов пред ожънатото поле с пшеница
1 2 3
 

Позната е на всеки фермер в България, коментира Божидар Бонев, продуктов мениджър на компанията

Ваня Велинска

Да, тази година наистина беше доста тежка, но дори при тези условия, нашите сортове се представиха на нужното ниво, така както го правиха в последните над 10 години, коментира Божидар Бонев. Признание се постига трудно, и все пак резултатите говорят сами за себе си. Пшениците и ечемиците ни вдигнаха стандарта значително, но най-вече повишиха очакванията за добра доходност на фермерите.

В последните няколко години се получават добиви в Северна България от 800-850 кг от декар средно за стопанство. В Южна България, там, където преди 10 години се жънаха максимум 500 кг от декар, сега се реколтират към 700-800 кг. 2017-та беше поредната в която добрите стопани изкараха от Авеню, Анапурна и Андино по над 1 тон от декар от определени полета.

Тези факти идват в потвърждение на това, което сме говорили досега - че генетиката ни е изключително подходяща за условията на страната, а сортовете много добре районирани, добавя Божидар Бонев. Тази година видяхме как всички предимства на сортовете ни работят в единство на полето - потенциал за добив, устойчивост на болести, устойчивост на полягане, добри хлебопекарни качества, устойчивост на оронване, отлична пролетна братимост, избягване на суховеите и много други.

Да не забравяме, че България е южна страна и тук ефективните температури се натрупват много бързо.

Ранната генетика има категорично предимство независимо от интензивните условия напролет и значителните количества паднали валежи през първата част от вегетацията на културите. Неслучайно сортовете ни се отличават с ранно узряване, ниски стъбла, много добра продуктивна братимост. Всичко това съчетано с една правилна технология и особено балансирано хранене, осигурява максимално оползотворяване на добива и подсигуряването му дори в много критични от климатична гледна точка години. Да не забравяме че, очакваните високи резултати изискват и високи нива на земеделието и добро торене.

Според специалистите на фирмата въпреки проливните дъждове и силните бури на повечето места пшениците на Лимагрейн са се справили отлично, устоявайки на натиска на климата.

Продължаваме работата по районирането на нови сортове, каза Божидар Бонев. При премиум пшениците стартирахме Еърбъс, а тази есен в демополетата ще видите Алкантара. Работим с добро темпо и изпипваме всеки детайл. Стараем се да даваме най-доброто и да свеждаме рисковете до минимум.

От Лимагрейн препоръчват да се разпределя риска и да се залага винаги на повече от един сорт независимо от личните предпочитания. Отлично съчетание са Анапурна и Авеню и за Северна и за Южна България, като в с продуктивността си помага Андино, а с качеството си Еърбъс. При ечемика Занзибар и Казанова се представят отлично в направленията за фураж и за малц.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Растениевъдство
828
0

Съвместен открит ден проведоха фирмите Екофол, Пионер и Дюпон в землището на с. Якимово, Монтанско. Фермерите, присъствали на форума, се запознаха с част от технологията на отглеждане на царевица и

4860
0

Дъждовете, които почти съсипаха есенниците, вещаят успешен сезон за царевицата и слънчогледа. Специалистите са категорични, че картината и при двете пролетни култури в цялата страна, е отлична.

5562
0

На фона на продължаващата криза в българското земеделие като цяло и в редица сектори, слънчогледът е най-прогресиращата култура - като площ, средни добиви и производство.

4077
0

С дълга и богата история в земеделската наука, изследователска и учебна дейност, Институтът по растителни генетични ресурси "Константин Малков" в гр.

2556
0

Кипърски учени изследват старинни сортове за повече добив по европейски проект, съобщава Евронюз. Изследователи от Кипър искат да разберат как Европа може да произведе по-голямо биоразнообразие от

Още от Фермер
1620
0

l Ловците минават през специално обучение l Има притеснения да не се стреля и по дивеч, който не е разрешен 81 211 диви свине трябва да бъдат отстреляни през тази година,

3141
0

Когато няма беритба, никога не трябва да се дава на пчелите храна през деня, а само вечер, всякога вътре в кошера и отгоре на рамките, напомнят от pchelar.net.

2826
0

Огромен се оказа интересът към темата за чумата и справянето със заразните болести по животните през този доста горещ за ветеринарите месец юли. Що се отнася до стопаните на стоката,

693
0

Днес приключи и последният прием на заявленията за подпомагане за реконструкция, ремонт, оборудване и обзавеждане на общински сгради, в които се предоставят обществени услуги,

2160
0

Приключи предварителното класиране на проектните предложения по подмярка 6.1. „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ от мярка 6 „Развитие на стопанства и предприятия“ от Програма за развитие

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Стресът започва много преди да настъпи затормозяващо събитие, доказват учени. Може да има известна истина в суеверието да внимаваш да не станеш сутринта от леглото с кутсузлийския крак. Ако започвате деня си с фиксиране в разсъждение, че ви очаква стресиращо ежедневие и ядове, това може да саботира ума ви чак до лягане вчерта.

- Слагаме в лютеницата само пресни чушки и домати от Тракийската низина, няма химия и добавки, кълне се Мария Русенова - Приготвя се по БДС повече от 50 г., славата ѝ се носи по всички континенти, сега чака и защита в ЕС С нея са израснали поколения българи. Тя и сега е утеха за сънародниците ни зад граница.

В началото на ваканцията пристигали по 100 заявления на ден Работят като бармани и сервитьори Бум на ученици, които искат да работят на морето, вместо да почиват през лятната ваканции, отчете инспекцията по труда. С 20% повече разрешителни са издадени на деца под 18 г. през първите шест месеца на годината в сравнение със същия период на 2017 г.

Отговор:Описанието не е достатъчно, за да се определи вредителя. Ако стъблата са полегнали вследствие на повредата, няма какво да се предприеме. Неприятел, който вече се е вгризал, независимо дали в стъбло,...
youtube video
Към галерията с видеа