Пшеницата на Лимагрейн се утвърди като лидер у нас

03 август 2017
Растениевъдство
0
4572
Няма снимка
Георги Стефанов пред ожънатото поле с пшеница
1 2 3
 

Позната е на всеки фермер в България, коментира Божидар Бонев, продуктов мениджър на компанията

Ваня Велинска

Да, тази година наистина беше доста тежка, но дори при тези условия, нашите сортове се представиха на нужното ниво, така както го правиха в последните над 10 години, коментира Божидар Бонев. Признание се постига трудно, и все пак резултатите говорят сами за себе си. Пшениците и ечемиците ни вдигнаха стандарта значително, но най-вече повишиха очакванията за добра доходност на фермерите.

В последните няколко години се получават добиви в Северна България от 800-850 кг от декар средно за стопанство. В Южна България, там, където преди 10 години се жънаха максимум 500 кг от декар, сега се реколтират към 700-800 кг. 2017-та беше поредната в която добрите стопани изкараха от Авеню, Анапурна и Андино по над 1 тон от декар от определени полета.

Тези факти идват в потвърждение на това, което сме говорили досега - че генетиката ни е изключително подходяща за условията на страната, а сортовете много добре районирани, добавя Божидар Бонев. Тази година видяхме как всички предимства на сортовете ни работят в единство на полето - потенциал за добив, устойчивост на болести, устойчивост на полягане, добри хлебопекарни качества, устойчивост на оронване, отлична пролетна братимост, избягване на суховеите и много други.

Да не забравяме, че България е южна страна и тук ефективните температури се натрупват много бързо.

Ранната генетика има категорично предимство независимо от интензивните условия напролет и значителните количества паднали валежи през първата част от вегетацията на културите. Неслучайно сортовете ни се отличават с ранно узряване, ниски стъбла, много добра продуктивна братимост. Всичко това съчетано с една правилна технология и особено балансирано хранене, осигурява максимално оползотворяване на добива и подсигуряването му дори в много критични от климатична гледна точка години. Да не забравяме че, очакваните високи резултати изискват и високи нива на земеделието и добро торене.

Според специалистите на фирмата въпреки проливните дъждове и силните бури на повечето места пшениците на Лимагрейн са се справили отлично, устоявайки на натиска на климата.

Продължаваме работата по районирането на нови сортове, каза Божидар Бонев. При премиум пшениците стартирахме Еърбъс, а тази есен в демополетата ще видите Алкантара. Работим с добро темпо и изпипваме всеки детайл. Стараем се да даваме най-доброто и да свеждаме рисковете до минимум.

От Лимагрейн препоръчват да се разпределя риска и да се залага винаги на повече от един сорт независимо от личните предпочитания. Отлично съчетание са Анапурна и Авеню и за Северна и за Южна България, като в с продуктивността си помага Андино, а с качеството си Еърбъс. При ечемика Занзибар и Казанова се представят отлично в направленията за фураж и за малц.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Растениевъдство
10296
0

Представяме ви няколко нови и непознати сортове на българския пазар Гергана Младенова Градинската ягода е многогодишен овощен вид, който заема междинно положение между тревистите и храстовидните

1053
0

Изследванията на френски учени показаха, че планетата в близко време не е застрашена от продоволствен дефицит Ръстът на населението на планетата поставя пред фермери,

414
0

Хербицидът притежава отлична селективност и контрол над широколистни плевели Падналите валежи ще осигурят влага за поникването и развитието не само на рапицата, но и на редица широколистни плевели.

2907
0

Какви дървесни видове ще могат да се използват за засаждане или засяване, питат читатели - отговарят експертите от “Проактив консултинг” Стопанисването на горите като неразделна част от политиката

3303
0

Това предупреждават експертите по растителна защита от БАСФ, които се обръщат към фермерите с няколко съвета и казват за какво трябва да да имат "едно наум".

Още от Фермер
477
0

Зелето се нападат от много болести и неприятели, затова трябва да сте внимателни с културата. Възрастните въшки, както и ларвите смучат сок от листата и връхните части на растенията.

180
0

Днес ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове на места в равнините и около водните басейни ще се образува краткотрайна мъгла. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър.

378
0

Няма да има предварителен подбор на проекти в земеделието, които да бъдат финансирани. Това решиха депутатите, като отхвърлиха промени в Закона за подпомагане на земеделските производители,

3177
0

През нощта над по-голямата част от страната ще има разкъсана, предимно висока облачност. Призори в равнините и около водните басейни ще се образува мъгла или ниска слоеста облачност.

1260
0

Важно е след всяко извеждане от вкъщи да измивате веднага лапите му. Така ще подобрите хигиената във вашия дом. Желателно е един път месечно да къпете вашия любимец,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Само при две от 10 български марки масло не са открити нарушения при тест на съдържанието им, при останалите осем са открити проблеми. Инициативата беше на "Активни потребители". Ето как изглеждат данните от изследването: противогъбичен препарат в три от марките. Става дума за натамицин – против гъбички и плесени.

Журналистът от БНТ Иво Никодимов знае, че кулинарията е изкуство, към което човек трябва да се отнася с уважение. Затова често намира време да влезе в кухнята и да измайстори някое вкусно ястие. Още от малък сам проявява инициатива. Наблюдава как готвят майка му и баба му и малко по малко научава основните неща.

От охраната във ВМА разбрахме, че самият Николай Петров е оказал първа помощ на брат ми и го е придружил с линейката. Братът на починалия Джовани и неговата съпруга се срещнаха с шефа на консулския отдел Емануеле Полио в посолството на Италия. Болката е неописуема. Ние сме три деца. Когато майка ни почина, у мен умря една част,

Отговор:Закъснение има, но индикативният график може да бъде променян. Това, което се знае е, че за първи път млади земеделски производители ще могат да подават заявления за европейско финансиране онлайн...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.