Пшеницата на Лимагрейн се утвърди като лидер у нас

03 август 2017
Растениевъдство
0
3357
Няма снимка
Георги Стефанов пред ожънатото поле с пшеница
1 2 3
 

Позната е на всеки фермер в България, коментира Божидар Бонев, продуктов мениджър на компанията

Ваня Велинска

Да, тази година наистина беше доста тежка, но дори при тези условия, нашите сортове се представиха на нужното ниво, така както го правиха в последните над 10 години, коментира Божидар Бонев. Признание се постига трудно, и все пак резултатите говорят сами за себе си. Пшениците и ечемиците ни вдигнаха стандарта значително, но най-вече повишиха очакванията за добра доходност на фермерите.

В последните няколко години се получават добиви в Северна България от 800-850 кг от декар средно за стопанство. В Южна България, там, където преди 10 години се жънаха максимум 500 кг от декар, сега се реколтират към 700-800 кг. 2017-та беше поредната в която добрите стопани изкараха от Авеню, Анапурна и Андино по над 1 тон от декар от определени полета.

Тези факти идват в потвърждение на това, което сме говорили досега - че генетиката ни е изключително подходяща за условията на страната, а сортовете много добре районирани, добавя Божидар Бонев. Тази година видяхме как всички предимства на сортовете ни работят в единство на полето - потенциал за добив, устойчивост на болести, устойчивост на полягане, добри хлебопекарни качества, устойчивост на оронване, отлична пролетна братимост, избягване на суховеите и много други.

Да не забравяме, че България е южна страна и тук ефективните температури се натрупват много бързо.

Ранната генетика има категорично предимство независимо от интензивните условия напролет и значителните количества паднали валежи през първата част от вегетацията на културите. Неслучайно сортовете ни се отличават с ранно узряване, ниски стъбла, много добра продуктивна братимост. Всичко това съчетано с една правилна технология и особено балансирано хранене, осигурява максимално оползотворяване на добива и подсигуряването му дори в много критични от климатична гледна точка години. Да не забравяме че, очакваните високи резултати изискват и високи нива на земеделието и добро торене.

Според специалистите на фирмата въпреки проливните дъждове и силните бури на повечето места пшениците на Лимагрейн са се справили отлично, устоявайки на натиска на климата.

Продължаваме работата по районирането на нови сортове, каза Божидар Бонев. При премиум пшениците стартирахме Еърбъс, а тази есен в демополетата ще видите Алкантара. Работим с добро темпо и изпипваме всеки детайл. Стараем се да даваме най-доброто и да свеждаме рисковете до минимум.

От Лимагрейн препоръчват да се разпределя риска и да се залага винаги на повече от един сорт независимо от личните предпочитания. Отлично съчетание са Анапурна и Авеню и за Северна и за Южна България, като в с продуктивността си помага Андино, а с качеството си Еърбъс. При ечемика Занзибар и Казанова се представят отлично в направленията за фураж и за малц.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Растениевъдство
675
0

* Материалът е част от шестия за 2017 година бюлетин "Плодове" на ИнтелиАгро Актуални данни за тазгодишното производство на ябълки и круши в ЕС бяха обявени на отминалия в средата на месеца форум

2799
0

Във връзка с монокултурното отглеждане на житни култури аграрните учени правят изследвания в различни райони на страната, за да се търсят методи за намаляване на неблагоприятните последици.

15075
0

Идва “Алено сърце”, което е по-сладко от розовото Година на домата. Така агроспециалисти определят лято 2017. “Много хубава реколта. Високите температури не позволиха да се развият болести като

2556
0

В години, в които синята китка се превръща в сериозен проблем за земеделските производители, Еуралис представи хибриди, част от системата OR MASTER за устойчив контрол на паразита.

2799
0

При царевицата Еуралис продължава да развива ексклузивната си генетика Tropical Dent. Хибридите, които са представители на тази технология, са резултат от силен хетерозис, който подобрява добива,

Още от Фермер
1791
0

От древността е използвано като храна, лек за отмора и забавление Гроздето стимулира обмяната на веществата. Консумацията на грозде и прясно изцеден гроздов сок се препоръчва при безапетитие,

1476
0

За много хора е досадно, а то просто е част от тяхното нормално поведение и начин на комуникация Един от първите звуци, които ще чуете от малкото си кученце, е скимтенето,

207
0

Земеделието подсилва глобалното затопляне и допринася за климатичните промени почти толкова, колкото обезлесяването, предаде БТА, цитирайки публикация в сп.

5004
0

През зимата можете да добавяте от заготовката както в супата, така и да я използвате като гарнитура за месни и рибни ястия. За да приготвите добавката ще са ви нужни по килограм лук, моркови,

1485
0

ЕК започва разследване на сделката, с която германския гигант "Байер" купува американската химическа компания "Монсанто", съобщи Радио Хоризонт. Стойността на сделката е 56 млрд. евро.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

82-ма души си купиха ранен билет за премиерата на новия филм на Ники Илиев “Нокаут, или Всичко, което тя написа”. Направиха го, като платиха по 12 долара на интернет платформата indiegogo, където екипът на лентата събираше финансиране за финалните работи по нея. Освен че със сигурност тези 82-ма зрители първи ще видят новия филм,

Международен производител на електроника за коли ще разширява производството си “АББ-България” е сред фирмите, които са получавали клас за инвестиция. Един от най-големите европейски машиностроителни концерни проучва възможностите да изгради завод и логистичен център на над 20 дка площ във Видин, каза за “24 часа” зам.

Магнитуд 4 срина къщи на остров Иския, рани десетки 7-месечно бебе и двете му братчета бяха извадени живи изпод развалините след трус на италианския остров Иския около 21,00 ч местно време в понеделник. Трите деца бяха затрупани под отломките на къщата си. Бащата обясни, че бил в кухнята, когато горният етаж се срутил върху апартамента им.

Отговор:Изтеглянето на стъблата може да е в резултат на неблагоприятни условия на средата, както и при гъсто засаждане на растенията. Едностранчиво азотно торене също може да е проблем. Сега е препоръчително...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.