Пшеницата на Лимагрейн се утвърди като лидер у нас

03 август 2017
Растениевъдство
0
7866
Няма снимка
Георги Стефанов пред ожънатото поле с пшеница
1 2 3
 

Позната е на всеки фермер в България, коментира Божидар Бонев, продуктов мениджър на компанията

Ваня Велинска

Да, тази година наистина беше доста тежка, но дори при тези условия, нашите сортове се представиха на нужното ниво, така както го правиха в последните над 10 години, коментира Божидар Бонев. Признание се постига трудно, и все пак резултатите говорят сами за себе си. Пшениците и ечемиците ни вдигнаха стандарта значително, но най-вече повишиха очакванията за добра доходност на фермерите.

В последните няколко години се получават добиви в Северна България от 800-850 кг от декар средно за стопанство. В Южна България, там, където преди 10 години се жънаха максимум 500 кг от декар, сега се реколтират към 700-800 кг. 2017-та беше поредната в която добрите стопани изкараха от Авеню, Анапурна и Андино по над 1 тон от декар от определени полета.

Тези факти идват в потвърждение на това, което сме говорили досега - че генетиката ни е изключително подходяща за условията на страната, а сортовете много добре районирани, добавя Божидар Бонев. Тази година видяхме как всички предимства на сортовете ни работят в единство на полето - потенциал за добив, устойчивост на болести, устойчивост на полягане, добри хлебопекарни качества, устойчивост на оронване, отлична пролетна братимост, избягване на суховеите и много други.

Да не забравяме, че България е южна страна и тук ефективните температури се натрупват много бързо.

Ранната генетика има категорично предимство независимо от интензивните условия напролет и значителните количества паднали валежи през първата част от вегетацията на културите. Неслучайно сортовете ни се отличават с ранно узряване, ниски стъбла, много добра продуктивна братимост. Всичко това съчетано с една правилна технология и особено балансирано хранене, осигурява максимално оползотворяване на добива и подсигуряването му дори в много критични от климатична гледна точка години. Да не забравяме че, очакваните високи резултати изискват и високи нива на земеделието и добро торене.

Според специалистите на фирмата въпреки проливните дъждове и силните бури на повечето места пшениците на Лимагрейн са се справили отлично, устоявайки на натиска на климата.

Продължаваме работата по районирането на нови сортове, каза Божидар Бонев. При премиум пшениците стартирахме Еърбъс, а тази есен в демополетата ще видите Алкантара. Работим с добро темпо и изпипваме всеки детайл. Стараем се да даваме най-доброто и да свеждаме рисковете до минимум.

От Лимагрейн препоръчват да се разпределя риска и да се залага винаги на повече от един сорт независимо от личните предпочитания. Отлично съчетание са Анапурна и Авеню и за Северна и за Южна България, като в с продуктивността си помага Андино, а с качеството си Еърбъс. При ечемика Занзибар и Казанова се представят отлично в направленията за фураж и за малц.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Растениевъдство
4518
0

Отличен избор за целта са продуктите Силит 544 СК и Каптан 80 ВГ, предлагани от Ариста ЛайфСайънс Фирма Ариста ЛайфСайънс е компания, която се стреми всяка година да предлага иновативни решения,

3204
0

Закъснялата зима със сигурност ще забави сеитбата на пролетниците в някои райони на страната. Фермери от района на Русе споделят, че не могат да припарят до полетата.

2106
0

Акцентите в кампанията на фирма ФМС са няколко, коментира Валентин Петров, търговски директор на ФМС. Разбира се, започваме с продуктите в житни, където имаме много добра комбинация от Грандстар

7146
0

Всички по големи на възраст българи помнят, че в района около град Златица едно време се ширеха само индустриални мощности... Но днес вече не е съвсем така, защото и в този край проходи фермерството,

10800
0

Борбата с болестите по овощните култури са предизвикателство за овощарите, които имат за цел да опазят овощните си насаждения от заболявания и получаването на сигурни високи добиви,

Още от Фермер
441
0

Националният съвет реши да продължи мониторингът за здравословното състояние на горите и да се подготви 5-годишна програма за възстановяване на увредените „Горският сектор е изправен пред решаването

108
0

След обилните валежи от дъжд и сняг срутище се е активирало в махала "Стара Падина" на ардинското село Падина, съобщиха от пресцентъра на община Ардино.

1350
0

Холандска организация за защита на животните представи законопроект, в който предлага да се забрани клането на всички видове животни без предварително зашеменяване, съобщава Partijvoordedieren.

1359
0

Продължение от бр. 1371 Избор на дюзи: следете прогнозата за времето Пренебрегването на климатичните условия е една от най-грубите грешки на земеделците при работа с пръскачките.

1719
0

Всеки млад пчелар трябва да е наясно с взаимоотношенията между пчелите работнички и пчелната майка. Те са пряко обвързани и се изменят непрекъснато поради променящите се вътрешни и външни условия.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Моделката Кристин Илиева, която пострада тежко в катастрофата на певицата Дивна, трябва да премине през още няколко изключително важни операции. Борбата за нейното пълно възстановяване продължава, експертите от ВМА правят всичко възможно да спасят напълно нейния крак и на този етап хубавицата има нужда да бъде дарена кръв в нейна полза.

Известна турска певица и актриса бе осъдена на 10 месеца затвор за обида на президента Реджеп Тайип Ердоган по време на изпълнение през 2016 г., предаде Ройтерс, позовавайки се на местни медии. Певицата Зухал Олджай бе обвинена, че е обидила президента, като изпълнила своя песен, чийто текст преработила с цел да критикува Ердоган,

Създателят и директор на интернет-корпорацията „Фейсбук“ Марк Зукърбърг заяви, че в Македония са открити редица фалшиви профили в социалната му мрежа , които са разпространявали фалшиви новини. Той заяви лично това по време на интервю пред телевизионния канал Си Ен Ен, цитиран от Фокус. Обсъждайки възможната намеса на изборите от недействителни

Отговор:За съжаление няма химически продукти, които са подходящи за таза цел. Просто трябва да подкопаете дънера и да се опитате да извадите корените му.
youtube video
Към галерията с видеа