Пшеницата на Лимагрейн се утвърди като лидер у нас

03 август 2017
Растениевъдство
0
5769
Няма снимка
Георги Стефанов пред ожънатото поле с пшеница
1 2 3
 

Позната е на всеки фермер в България, коментира Божидар Бонев, продуктов мениджър на компанията

Ваня Велинска

Да, тази година наистина беше доста тежка, но дори при тези условия, нашите сортове се представиха на нужното ниво, така както го правиха в последните над 10 години, коментира Божидар Бонев. Признание се постига трудно, и все пак резултатите говорят сами за себе си. Пшениците и ечемиците ни вдигнаха стандарта значително, но най-вече повишиха очакванията за добра доходност на фермерите.

В последните няколко години се получават добиви в Северна България от 800-850 кг от декар средно за стопанство. В Южна България, там, където преди 10 години се жънаха максимум 500 кг от декар, сега се реколтират към 700-800 кг. 2017-та беше поредната в която добрите стопани изкараха от Авеню, Анапурна и Андино по над 1 тон от декар от определени полета.

Тези факти идват в потвърждение на това, което сме говорили досега - че генетиката ни е изключително подходяща за условията на страната, а сортовете много добре районирани, добавя Божидар Бонев. Тази година видяхме как всички предимства на сортовете ни работят в единство на полето - потенциал за добив, устойчивост на болести, устойчивост на полягане, добри хлебопекарни качества, устойчивост на оронване, отлична пролетна братимост, избягване на суховеите и много други.

Да не забравяме, че България е южна страна и тук ефективните температури се натрупват много бързо.

Ранната генетика има категорично предимство независимо от интензивните условия напролет и значителните количества паднали валежи през първата част от вегетацията на културите. Неслучайно сортовете ни се отличават с ранно узряване, ниски стъбла, много добра продуктивна братимост. Всичко това съчетано с една правилна технология и особено балансирано хранене, осигурява максимално оползотворяване на добива и подсигуряването му дори в много критични от климатична гледна точка години. Да не забравяме че, очакваните високи резултати изискват и високи нива на земеделието и добро торене.

Според специалистите на фирмата въпреки проливните дъждове и силните бури на повечето места пшениците на Лимагрейн са се справили отлично, устоявайки на натиска на климата.

Продължаваме работата по районирането на нови сортове, каза Божидар Бонев. При премиум пшениците стартирахме Еърбъс, а тази есен в демополетата ще видите Алкантара. Работим с добро темпо и изпипваме всеки детайл. Стараем се да даваме най-доброто и да свеждаме рисковете до минимум.

От Лимагрейн препоръчват да се разпределя риска и да се залага винаги на повече от един сорт независимо от личните предпочитания. Отлично съчетание са Анапурна и Авеню и за Северна и за Южна България, като в с продуктивността си помага Андино, а с качеството си Еърбъс. При ечемика Занзибар и Казанова се представят отлично в направленията за фураж и за малц.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Растениевъдство
2709
0

Това се доказа в много стопанства  в България през 2017 година Какво представлява ПАНАМИН АГРО, това попитаха много фермери на страниците на в."Български фермер" заради факта, че са чували за него,

1890
0

При царевицата имаме няколко нови хибриди в група 300 по ФАО, коментира Иван Костадинов, продуктов мениджър на Пионер. Единият е Р9363 – 340 по ФАО, който ще замести много добре познатия Р9578,

3537
0

. Почвата задържа 3 пъти повече въглерод от атмосферата и може да ни помогне за омекотяване на климатичните промени. . 815 милиона души в света са осигурени с храни и 2 милиарда не са осигурени,

1080
0

Няма опасност за посевите в Добричко. Снегът и студът няма да повредят есенциите, категоричен е Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт. Още преди студовете пшеницата и ечемика са

4779
0

Идва ли краят на проблемните плевели в посевите с културни растения? По проблема работят швейцарски инженери, които създадоха робот, който разпознава плевелите безпогрешно.

Още от Фермер
387
0

При влошаване на времето, градинарите може да не успеят да засадят всичките дръвчета, които са купили. Когато се налага да се се изчака до по-хубаво време след няколко дни, или дори чак до пролетта,

648
0

В пчеларската практика има много пчеларски "митове и легенди", твърдят американците Ед и Дии Ласби, пише beesnatural.com.  Биха искали да озаглавят тази статия по този начин,

2745
0

 За лечение се използва пресен сок от алое. При престояване той губи лечебните си свойства. Концентрацията на биологично активни вещества в сока се увеличава чуствително,

3942
0

Запознайте се със Зелда - котката, на която й омръзна да обяснява, че не е изплашена, а просто очите й са такива. Зелда се появява в живота на Мат Тагиоф през 2014 г., когато той я осиновява от приют.

1584
0

В Норвегия традиционни са семейните ферми. В тази северноевропейска държава има много интересна форма на управление на дребните млечни и месодайни ферми.

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2018”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

“Вкусът на месец декември за мен е в постните гозби, които приготвяме за Бъдни вечер”, казва водещата от Би Ти Ви Нели Хаджийска. Тя и съпругът ѝ всяка година приготвят нечетен брой ястия, които слагат на празничната трапеза. Задължително процесът на готвене е съпътстван с добро настроение и любов. “От там стартирата празничната атмосфера.

Откритото мъртво 8-годишно момиче е било със залепена с тиксо уста. Това е мълвата, която се носи в Момчилград. От полицията и от прокуратурата отказват каквато и да било информация по случая. Момиченцето живеело в апартамент в центъра на града с майка си, която работела на смени в местно предприятие.

Може ли за първи път в историята на формата у нас да победи група За първи път в историята на “Х Фактор” в България група стига до финал. Елия Тодорова, Никол Канева, Валентина Никова и Елеонора Иванова, или 4Magic от отбора на Любо Киров, ще се изправят срещу Йоана Димитрова и Ева Пармакова от тима на Станислава Армутлиева на спектакъла утре.

Отговор:От всички органични торове най-качествен е лумбрикомпостът, но е и най-скъп и трудно достъпен за хоби фермерите. Самата технология – преработка на почва, торф, компост, оборски тор, кухненски и...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.