Хибридите на Лимагрейн се пребориха с неблагоприятния климат през тази година

На деможътва в Русенско фирмата демонстрира качествата на френската генетика

Ваня Велинска

2017-та година поднесе много изненади на фермерите, отглеждащи рапица - от подготовката на почвата за сеитба до прибиранета на зърното. Въпреки множеството критични моменти, на жътва резултатите изненадаха с много високи добиви.

Това се видя на демополето с рапица с хибриди на Лимагрейн, стопанисвано от Валентин и Георги Стефанови, край с. Сандрово, Русенска област.

Решихме се на тази деможътва, тъй като искаме да получим повече информация от различните райони на страната, а и фермерите да видят реално на полето как се представят нашите хибриди рапица, коментира Божидар Бонев, продуктов мениджър на Лимагрейн. Идеята бе да се проследи поведението на хибридите, като преди всичко да се унагледи устойчивостта на разпукване на шушулките

От друга страна искахме да се види и устойчивостта на хибридите към фома. Природата ни поднесе доста изненади, така че успяхме да направим още много изводи, които са в подкрепа на всичко, което знаехме за нашите хибриди досега. Освен трудните условия напролет - студовете, сланите, падналите късни снегове в района, както и на други места в страната, а като за финал в периода преди прибиране на реколтата имаше силни бури, придружени с проливни дъждове и градушки, които заплашиха реколтата от рапица и пшеница точно преди тя да влезе в складовете. Това беше много сериозен тест за генетиката. Хибридите с марка LG се доказаха по категоричен начин, както в цяла Централна Северна и Северозападна България, така и тук, в землището на с. Сандрово, където земята се обработва от баща и син Валентин и Георги Стефанови.

Те се занимават със земеделие повече от 27 години, а че са добри, в това което правят, е видно от състоянието на полетата им.

В момента обработваме около 7 хил. дка земя, като отглеждаме традиционните за района зърнени култури - пшеница, ечемик, рапица, царевица и слънчоглед, разказва Валентин Стефанов. Засега от пролетниците сме много доволни, а средният ни добив от пшеница е 900 кг/дка, от рапицата резултатите също са добри - над 400 кг/дка

За съжаление бурята нанесе поражения по слънчогледа, така че добивът при него няма да е това, което бихме желали. Надяваме се обаче да компенсираме с царевицата.

Макар и доста млад, Валентин вече е натрупал сериозен опит. Разказва, че още от 12-13-годишна възраст, когато са върнали земите на семейството му, е на полето. Никаква работа, която се върши тук, не му е чужда. За тези години е натрупал достатъчно опит, за да може да се справя с управлението на стопанството.

Валентин споделя, че прилагат интензивна технология - с добро хранене на растенията, както и добро опазване на културите от вредители. Това според младиятфермер е от решаващо значение за получаване на високи добиви, както и, разбира се, използването на качествени сортове и хибриди, и семена.

При пшеницата залагаме 100% на сортовете на Лимагрейн, а при рапицата сме на 90%, разяснява Валентин. През годините се убедихме, че селекцията им е много подходяща за нашия район и затова ги предпочитаме. Този сезон имаме места, където жънахме над тон пшеница. Как няма да сме доволни. Виждате, че и резултатите на демополето с рапица са много добри, въпреки бурята, която мина преди жътвата. Специално при есенниците нямаме никакви колебания в избора. И през предстоящия сезон ще заложим на тях, и зная, че няма да сгрешим.

А резултатите, които се видяха от жътвата тук, са: Астроном - 495 кг/дка, Арсенал - 456 кг/дка, Аликанте - 427 кг/ дка,

В региона бяха отбелязани и други добри добиви, чиито стопани с удоволствие споделиха със своите колеги:

с. Побит камък, обл. Разград - Арсенал - 504 кг/дка, Астроном - 500 кг/дка, Аликанте - 480 кг/дка, Архитект - 473 кг/дка, Анистън - 507 кг/дка.

с. Царевец, обл. Велико Търново - Арсенал - 515 кг/дка, Астроном - 525 кг/дка, Аликанте - 518 кг/дка.

с. Козловец, обл. Велико Търново - след бурята останаха само Конрад CL - 402 кг/дка и Аликанте - 410 кг/дка.

В Североизточна България земеделските производители отчитат следните добиви:

с. Изворово, обл. Добрич - Арсенал - 523 кг/дка, Астроном - 521 кг/дка

с. Паскалево, обл. Добрич Арсенал - 412 кг/дка, Астроном - 425 кг/дка

с. Бенковски, обл. Варна - Арсенал - 418 кг/дка, Арсенал - 408 кг/дка

Здравният профил на полетата на Валентин и Георги Стефанови е чудесен, коментира Божидар Бонев. Виждаме, че стъблата на рапицата, която се жъне в момента, са свежи, но в същото време зърното е узряло. И имайте предвид, че това е едно от най-късните полета, в района всичко е ожънато. Генът за устойчивост на разпукване на шушулките свърши чудесна работа, наред с много добрата полигенна толерантност. Въпреки много силният механичен натиск върху шушулките на рапицата, добивът беше опазен в максимална степен.

Хибридите ни имат сериозен потенциал за добив. Повечето са средноранни, с добра разклоненост на стъблата са, което е предпоставка за добри продуктивни заложби.

А ето и предимствата на различните хибриди на Лимагрейн:

Арсенал

Притежава лидерски качества. Характеризира се с бързо развитие наесен и ранно подновяване на вегетацията напролет. Има отлична стабилност в представянето, доказана не само у нас, но и в другите европейски държави. Носи всички комплексни качества, които един качествен хибрид, трябва да притежава - отлична зимоустойчивост и толерантност на засушаване. С ген за устойчивост на разпукване на шушулките и RLM7 генът за устойчивост на фома, което да гарантира отлични крайни резултати. При Арсенал добивите са винаги стабилни и високи. Фермерите го познават и му се доверяват.

Астроном

Конвенционален хибрид от ново поколение, чийто потенциал е изнесен на максимално ниво. Отличава се с бърз първоначален старт, което е водещо качество през есента, тай като не винаги сеитбата успява да се извърши в оптималните агротехнически срокове. При закъсняла сеитба Астроном е незаменим. Подходящ е за различни райони на страната. Прави разклонения от основата на стъблото, образува голям брой шушулки и голям брой зърна, добити от единица площ. Толерантен е на икономически важните болести. Растенията са мощни и е видимо че носят потенциал за добив.

И нещо много важно - маслото, добито от Астроном, е с високо съдържание на Омега 3 мастни киселини. Освен това хибридът опазва добива по най-добрият начин от нежелано разпукване на шушулките и фома.

Артога

Хибридът е еталон при конвенционалните рапици. Има изключително стабилно представяне във всички райони на страната. Генетика, която работи и при най-тежките условия. Расте и се развива много бързо през есента, като няма опасност от това растенията да прераснат.

Притежава добра толерантност на важните болести като фома, склеротиния и цилиндроспороза. Има отлична неразпукливост на шушулките, което гарантира минимални загуби.

Конрад CL

Нов, ранен Клиърфийл хибрид. Има много висок потенциал за добив. Притежава много добра защита от болести, плевели, както и на разпукване на шушулките. Комплексна рапица работеща отлично в най-трудните райони и условия. Един от най-зимоустойчивите хибриди. Притежава висока маса на 1000 семена, което му дава сериозно предимство. Безспорно рапица, която носи минимални рискове за добива.

Лимагрейн е водещ селекционер при рапицата и компания иноватор, която влага всички нови технологични инструменти в генетиката си - устойчивост на разпукване на шушулките, устойчивост на фома, а от тази есен и устойчивост на основната вирусна болест по рапицата - жълта вироза или TuYV. Болестта може да доведе до загуби от над 40%. Тя се пренася много лесно с най-разпространената листна въшка полифаг - зелена прасковена листна въшка. Два от водещите нови LG хибриди - Анистън и Архитект ще предложат всичко в едно като защитеност на растенията. Никоя друга селекционна компания не е достигнала такова ниво в опазване на рапицата от най-важните проблеми на полето. Това което LG предлага е сигурност и висока доходност.

Георги Стефанов с фермери от района
Георги Стефанов с фермери от района
Венера Данчовска, Радостин Вушков и Божидар Бонев от екипа на Лимагрейн
Венера Данчовска, Радостин Вушков и Божидар Бонев от екипа на Лимагрейн