Екстремно високите температури ще потиснат цъфтежа и оплождането на късните зеленчуци

Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН

През първото десетдневие на август се прогнозира сухо време и подходящи условия за приключване на жътвата на пшеницата, за провеждане на някои важни растителнозащитни пръскания при овошките, лозите и зеленчукови култури. Падналите валежи и градушки в края на юли създадоха условия за повишение степента на зараза от някои гъбни патогени: сиво гниене по лозите, късно кафяво гниене по плодовете на овошките, мани по зеленчуковите култури.

В началото на август развитието на късните земеделски култури ще протича при близки до нормата температури, а на места в Североизточна България, където валежите в края на юли надвишиха 35-40 л/кв.м (Русе - 48 л/кв.м, Силистра - 91 л/кв.м, Шумен - 35 л/кв.м, Варна - 51 л/кв.м, Добрич - 66 л/кв.м) - и при наличие на добри почвени влагозапаси. В част от северозападните (Видин, Монтана, Лом, Кнежа) и югозападни райони (Кюстендил, Благоевград, Сандански) и на места в Тракийската низина (Пазарджик) валежите през третото десетдневие на юли бяха под 5 л/кв.м. В тези райони в началото на август дефицита на влага ще налага прилагане на повишени поливни норми при вторите култури и при късните хибриди царевица.

Очакваното горещо време през втората половина от първото десетдневие, с екстремно високи максимални температури до 38-39 градуса, ще има негативно въздействие върху цъфтежа и оплождането при късните зеленчукови култури. През десетдневието при средноранните хибриди царевица ще протича млечна зрелост, а при ранните - ще преобладава восъчна зрелост. При слънчогледа в част от Дунавската равнина и в южните райони на страната ще се наблюдава фаза узряване. През този период ще узреят ранните десертни сортове грозде (Амира, Суперран Болгар, Плевен, Мечта, Мискет ран, Черна перла и др.).

Краткотрайно понижение на температурите, превалявания и подобрение на условията за вегетацията на вторите култури и късните хибриди царевица се очаква през първата половина от второто десетдневие.

През втората половина на август прогнозираните температури, около и над климатичните норми, ще ускорят последните фази от развитието на късните земеделски култури. В края на второто десетдневие при слънчогледа в равнинните райони ще се наблюдава техническа зрелост. През третото десетдневие средно късните хибриди царевица ще встъпят във восъчна зрелост. При ориза ще се наблюдава млечна зрелост, при соята - узряване, при памука - начало на разпукване на плодните кутийки.

През втората половина на август валежи със стопанско значение не се прогнозират. В края на месеца очакваното засушаване ще възпрепятства провеждането на дълбока оран и предсеитбените обработки на площите, предвидени за засяване със зимна рапица. През третото десетдневие на август започват агротехническите срокове за сеитбата на рапицата.