Поливането на овошките е еднакво при всички видове и сортове, но има различия по отношение сроковете и поливните норми.
Водата е основен фактор за растежа и плододаването на всички растения. При недостиг на влага в почвата, рязко се влошава растежът и плододаването.
Някои от видовете като бадем, вишна, кайсия, слива, орех, череша, а донякъде и прасковата, проявяват по-голяма сухоустойчивост, в сравенние с ябълката, крушата, дюлята и ягодоплодните видове.
Почвата е от значение
Сухоустойчивостта на овошките се определя в зависимост от типа на почвата, в която са засадени растенията, и от използваната подложка. При по-тежките, по-дълбоки и влагоемки терени, краткотрайните засушавания не се отразяват толкова лошо, в сравнение с по-леките, песъчливи и плитки почви.
Дърветата, присадени на по-слаборастящи подложки трудно могат да се отглеждат при нашите условия без допълнителни поливки, особено в периода на засушаванията (юли-август), когато плодовете нарастват най-активно и се залагат плодните пъпки за следващата година.
Много рядко се налагат поливки в началото на вегетацията, но в началото на есента те са наложителни. Напояването е особено важно при новозасадените растения още в началото на вегетацията и продължава до към средата на лятото.
Късните поливки тук са нежелателни, тъй като удължават растежа и дървесината не може да узрее преди настъпване на зимата.
Преди и след беритбата
Срокът на поливането не може да се определи по външния вид на овощните растения. Ако се изчака завяхване, това е много късна фаза и в растенията са настъпили необратими процеси, които могат да причинят загиване.
Срокът на поливките при отделните видове е различен. При прасковата обилна поливка 2-3 седмици преди беритбата се отразява много добре върху качеството на плодовете.
При ягодата 1-2 поливки след беритбата, съчетани с обработка на почвата, е много важно меропирятие. Срокът най-точно се определя чрез анализ на почвата.
Изкопава се ямка на дълбочина 40-50 см, взема се от дъното шепа почва и ако при стискане се оформя здрава топка, влагата е достатъчна.
Балансирайте правилно
Количеството вода, което трябва да се даде при една поливка (поливна норма), е много по-голямо, в сравнение с едногодишните култури.
Като се има предвид, че основната коренова маса при повечето видове се развива на дълбочина от 20 до към 60-70 см поливната норма, трябва да бъде такава, че да овлажни целия коренообитаем слой.
При по-тежките почви се дават по-големи поливни норми и се полива през по-дълги интервали, а при по-леките – обратно. За младите дръвчета са нужни около 20-25 л на дръвче, а за плододаващите – около 50-70 л.
Когато има възможност водата да се доведе до овощната градина, най-използваният начин е поливането по бразди. В младите градини отначало се прави по една бразда от двете страни на реда и с напредването на възрастта броят им се увеличава, докато обхване цялата площ.
С поливките не трябва да се прекалява и особено при по-тежките почви. При по-продължително задържане на излишна влага в почвата се задушават корените и това да довежда до загиване на растенията. Особено чувствителни в това отношение са черешата, прасковата, кайсията, малината и къпината.
Коментари