Въпрос:

Как сакъзчета и мушката да се поддържат, за да имат богат цъфтеж.

Невяна Павлова, София

Гергана Младенова

Сакъзчетата и мушкатата са членове на едно и също семейство и имат сходни изисквнаия към факторите на околната среда, поливките торенето и резитбите.

Необходими резитби:

1. Първа резитба за събуждане след зимен покой. Обикновено се прави, когато растенията са презимували в студено помещение и са се развили няколко тънки и слаби леторасти. Те се прерязват на десетина сантиметра над почвената повърхност с цел разклоняването да започне от основата. Тази резитба е важна и от гледна точка на механичната здравина на растението през вегетацията.

2. Резитба за сгъстяване в началото на вегетацията. Различните растения се разклоняват и сгъстяват до различна степен. Ако растението формира 2-3 летораста в началото на сезона, то става високо и неустойчиво, а и непривлекателно. Такива растения се нуждаят от допълнително укрепване, за да се предотврати пречупване при вятър или при местене. Резитбата може да е слаба или силна, т.е. ако се предприемат мерки навреме, се съкращават само връхчетата, но ако положението се изпусне, съкращава се доста голяма част. За да е здраво и устойчиво едно растение, то трябва да се разклони от основата (10-15см над почвената повърхност).

3. Санитарни резитби през вегетацията.

Те не са задължителни, а и доста често не се налагат. Става въпрос за почистване на пречупени клонки при механични повреди. Такива се получават при силен вятър или просто най-долните клончета се пречупват под тежеста на останалите, възможно е и друг вид нараняване на стъбло да доведе до изсъхване. Във всеки случай увехнали и пожълтели клонки трябва да се отстраняват. Не само защото нарушават естетиката, а и защото може да станат предпоставка за заболяване или нападение от неприятели.

Как да режем и оформяне

При всички растения принципите са едни и същи: Клонката се съкращава винаги над възел.

Винаги се оставя известно разстояние (около 1 см, но не по-малко от 5 мм) между отреза и възела, защото не се знае колко ще продължи калусирането на раната и дали съхненето няма да засегне и възела.

Златната среда при пеларгониумите е 4-5 възела над почвата. Така се оставят резервни възелчета, ако нещо се обърка. Това правило важи при първата и последната резитба за сезона.

Трябва да се има предвид, че всяко съкращаване на стъблата през пролетно-летния сезон отлага цъфтежа за неопределено време, или поне го намалява от количествена гледна точка.

Почиствайте редовно прецъфтели цветове

Така освобождавате място на останалите да се разтворят

Цветовете на пеларгониумите са събрани в съцветие, разположено на къса или дълга дръжка. Всяко цветче се отваря по различно време и прецъфтява по същия начин. Така на една цветна дръжка в едно и също време има както отворени цветове, така и прецъфтели, а даже и пъпки.

Премахването на прецъфтелите цветчета освобождава място, за да разцъфтят и останалите. От друга страна не изглеждат добре. Трета полза от почистването им е фактът, че растението не се стреми да образува семена, а напротив "напъва" се да цъфти повече.

Често при наличие на прецъфтели цветове венчелистчетата им опадат по листата, а при намокряне се залепят. Ако влагата се задържи по-дълго време, отмрялата тъкан (венчелистчето) се напада от сапрофитни и некрофитни микроорганизми. Те се хранят с мъртвата материя, но нараняват и зеленото листо. С течение на времето върху това листо се образува некротичен участък и то пожълтява. При по-дъждовно време това може да се случи с цялото растение.

След прецъфтяването на всички цветчета остават дръжките. Ако не е протекло опрашване и не са се образували семенца, дръжката пожълтява и опада сама. Дотогава обаче растението я храни, с което насочва енергия към неползотворен участък. Енергията се разпределя равномерно и се концентрира най-много във връхните части и в цветовете. Ако няма какво излишно да храни, растението произвежда нови цветове и листа и отваря по- бързо вече оформените пъпки.

Грижи за “двигателя”

Няколко правила, за да поддържате листата здрави

Източникът на сили при растенията са листата. Затова е необходима много и здрава листна маса за обилен цъфтеж.

При пеларгониумите има няколко правила, за да се поддържа "двигателят в изправно състояние". Поливките се извършват сутрин рано, преди слънцето да е огряло растенията или вечер, когато захладнее. Много е важно да не се мокрят листата, особено, ако се полива вечер. Задържалата се капка е предпоставка за нападение от фитопатогени като антракноза, сиво гниене или бактериални изгаряния.

Изпробвано правило е, че растения, които по-често пресъхват, цъфтят повече.

Старите цъфтят по-малко

2 са решенията на проблема

Растенията, които са на 3-4 години, цъфтят по-малко. Причините за това са много - от изтощаване на самото растение до едностранно изчерпване на хранителните вещества в субстрата.

Решенията на този проблем са две. Първият вариант е ежегодно пресаждане и подмяна на почвата. Недостатъци винаги има, а в този случай най-големият е нараняването на кореновата система. Ако подменяме изцяло почвата на едно растение, винаги има опасност да нараним много корени и растението да загине. Ако пък пресаждаме всяка година в по-голям съд, накрая няма да можем да го местим.

Затова по-доброто решение е вкореняване на млади растения. Резниците се взимат при зазимяването. Плюсовете на подновяването на вида са много. Младите растения растат по- бързо и цъфтят много повече, а и заемат по-малко място. От едно мушкато например може да се вкоренят 10 нови. Така ще има и за съседката.

Калиопето е нестандартно

Наричат новия сорт "слонско мушкато"

Нов сорт мушкато завладява българския пазар - Pelargonium Calliope. Това е колкото типично, толкова и нестандартно растение. Няма еквивалент в мушкатеното царство. В малка саксийка си е най-обикновено червено мушкато, но когато му се даде свобода и пространство се превръща в огромен храст отрупан с ярки и доста по-едри наситено червени цветове. Не случайно хората го наричат “слонско мушкато”.

Развитието на сорта е доста по-бързо спрямо останалите. Дори големината на листата се равнява на 2, че дори и 3 листа на обикновеното мушкато. Засадено в кръгла саксия, то бързо я изпълва и дори се “изсипва” от нея. Може да изпълнява функцията на ампел или висяща кошница, а се представя много добре и в сандъче на терасата.

Калиопето може да цъфти и на по-засенчени места, а и в комбинация с други цветя. Поради големият интерес към него вече са създадени и вариатети в розово-цикламената гама.