Пита ни за смес от вода и птичи тор наш читател
Отговор:
Шербетуването е полезна практика, която се прилага по време на вегетацията на растенията.
То действа подхранващо, ускорява зреенето и подобрява качеството на плодовете. Всичко това важи и за лозите и асмите.
Всеки, който разполага с птичи тор и подготви шербет по описания от нас начин, може да полее отделни растения с него, полезен е много за зеленчуци.
Рецептата
Ферментиралият една седмица шербет се разрежда в съотношение 1 към 10 с вода - една част шербет, 9 части вода и така се поливат отделните лози или асми.
Количеството на разредената течност зависи от възрастта и големината на културите.
Ако асмите са над 5 години и силно развити, са необходими 30-50 литра разредена течност за поливане.
Ако са по-млади и слабо развити - 20-30 литра са достатъчни.
Иначе казано една поливка заместете с разредената торова течност.
Шербетуването може да се повтори след 15-20 дни.
Първото шербетуване да се прави при затваряне на чепките, а второто при зазряване на гроздето - прошарване при тъмно обагрените или избистряне при белите сортове.
Внимание!
От началото на септември нататък шербетяване не трябва да се прави.
Обяснението е в това, че то ще удължи вегетацията на лозите. Леторастите няма да могат да узреят и е възможно да пострадат от измръзване.
Коментари