ВЪПРОС:
Искам да запазя плодовата каша от ябълки - може ли и как да стане?
ОТГОВОР:
Сигурен начин за предотвратяване на алкохолната ферментация е използването на подходящ антиептик. В домашни условия за тази цел може да се използва серен двуокис в доза 1-1,5 г за 1 кг каша.
От голямо значение е много доброто размесване на серния двуокис с кашата. Тя да се постави в съд, който да се покрие плътно с найлон и капак. Да се държи в помещение с постоянна ниска температура.
После, когато трябва да се възбуди ферментацията:
Първо кашата ще трябва да се десулфатира - да се изгони свободния серен двуокис. В домашни условия да се направи леко загряване на кашата примерно до 40 градуса върху тих огън при постоянно бъркане.
Краят на операцията ще установите чрез вдишване над съда - не бива да долавяте серен двуокис.
След това кашата да се охлади до към 25 градуса и да се прехвърли в съда за ферментация. Той се поставя в помещение с постоянна температура 20 градуса.
Ферментация
Тя може да се проведе с хлебна мая - 1 г на 1 кг каша. Маята се размива в хладка вода /около 35 градуса/ в съотношение 1:5 - 100 г мая в 1/2 л вода. Отделят се от кашата 4-5 л сок, в който при постоянно бъркане се добавя маята - размесва се интензивно и се внася. Разбърква се пак, покрива се с найлон и се оставя да ферментира. Ежедневно се проверява. За ускоряване може да се бърка по 1 път на ден.
Ферментацията може да се проведе и със сухи дрожди - те често се използвани във винопроизводството.
Дозата е 20 до 40 г за 100 кг каша.
Дрожди се намират по магазините за винарски материали.
Преди използване те се реактивират чрез внасянето им в хладка вода в съотношение 1:10 - 50 г дрожди в 1/2 в лода.
Задържат се 20-30 минути, след което се внасят в 8-10 л сок, отделен от кашата - размесват се добре и се внасят в кашата. Съдът се покрива плътно и се оставя за ферментация при ежедневен контрол. След приключването й материалът се изварява бързо.
Коментари