Икономически изгодно решение за малки и големи ферми

Организирането на собствено производство на концентриран фураж е по-изгодно и рентабилно, отколкото купуването на скъпи концентратни смески с несигурен състав и качество, и гарантира на фермерите организирането на евтино и пълноценно хранене водещо до повишаване производителността на фермата, а оттам и на икономическите резултати на стопанството.

АгроВиста предлага фуражни кухни и цехове на австрийската фирма "GRUBER" за производство както на конвенционален концентриран фураж, така и на мюсли с производителност до 10 т/час и точност на смесване 1:100 000.

Икономически изгодно решение за малки и големи ферми са самостоятелните компактни кухни "GRUBER" за производство на концентриран фураж или на мюсли, състоящи се от приемен бункер, машина за мюсли (или пневматична чукова мелачка) и смесител за фуражи.

Предимството им е, че са много компактни и във всеки един момент могат да бъдат разширени с добавянето на силози за съхранение на зърно, текстилни клетки за съхранение на готов фураж, както и автоматизирани системи за прецизно добавяне на компоненти.

Хит на българския технологичен пазар са фуражните кухни и цехове за производство на мюсли "GRUBER" с производителност от 0,5 до 2 тона/час.

Мюслито е тип флейкуван фураж с висока хранителна стойност

В процеса на преработка зърното се сплесква/флейкува, без загуба на витамини и хранителни вещества, при запазване структурата на суровите влакнини.

Предимствата при изхранването на мюсли пред смления фураж са:

в по-бавното му разграждане и ферментация в предстомашията на преживните животни, водещо до оптимална търбухова ферментация и стабилизиране на pH в търбуха, а оттам и стабилизиране на търбуховата микрофлора.

Изхранването му на лактиращи овце, кози и крави води до подобряване на апетита и увеличаване консумацията на сухо вещество.

При младите животни стимулира развитието на предстомашията и способства за по-ранното им привикване към оползотворяването на обемистите и груби фуражи.

При изхранването с мюсли разходите на концентриран фураж за производството на единица продукция (мляко,месо) са 25% по-малки в сравнение с изхранването с конвенционален/смлян фураж.

При изхранването с мюсли се увеличава маслеността на млякото в рамките на генетично обусловената за породата.

Липсата на запрашаване го прави особено подходящо при разделно хранене и залагане на концентрата в доилната зала.