Те прекарват повече време върху цветовете. Така че земните пчели помагат при опрашването на медоносните си посестрими. Специалистите от Центъра по екология и хидрология към Съвета за изучаване на околната среда във Великобритания два месеца наблюдават поведението на медоносни пчели и диви (земни) пчели от различни видове в полета с рапица.

Оказало се, че единичните пчели прекарват върху цветовете повече време и затова имат повече шансове да се "изцапат" в цветния прашец, отколкото земните пчели или когато са в група. Като цяло вероятността от опрашване от единична пчела изследователите оценяват на равнище 71 процента, докато вероятността от опрашване от рояк пчели или пък от земни пчели е двойно по-малка.

През последните 20 години броят на медоносните пчели забележимо намалява, особено във Великобритания, заради загадъчния синдром на празния кошер. Затова учените започнаха да търсят тяхна алтернатива, за да решат проблема с опрашването на растенията. Така наскоро се оказа, че обикновените насекоми опрашват цветятата не по-зле от пчелите а различните видове диви пчели помагат при опрашването на медоносните си посестрими. От друга страна, подчертават авторите на изследването, медоносните пчели по силата на някакви собствени индивидуални особености може лошо да се справят с опрашването, но въпреки това продължават да произвеждат висококачествен мед. Освен това медоносните пчели живеят на семейства в кошери, чието разположение невинаги е най-ефективното. Затова е добре да се създадат условия и единичните дивите техни посестрими да се чувстват добре.