В общата ни работа с предприятието за почвообработващи машини винаги намираме оптимални решения на проблемите, които възникват на полето, споделят партньори на фирмата пред в."Български фермер"

Екип на в. "Български фермер" гр. Завет - София

Още по време на изложението БАТА АГРО през май т.г. на журналистите стана известно, че екипът на РАЛОМЕКС прави твърде сериозна стъпка в развитието на фирмата. В годината на нейния юбилей 40+ се изпълнява една отколешна тяхна мечта, едно тяхно отдавна обмисляно намерение- брандът да участва с щанд на поредната, през ноември т.г., АГРИТЕХНИКА в Хановер. Стъпката е изключително важна, защото това е най-голямото световно изложение за аграрна техника, за прецизно и устойчиво земеделие, екологични и модерни технологии. И разбира се, за иновации, които правят днешните машини високопроизводителни и икономични. Вече са известни и точните кординати на тяхната експозиция в огромната територия на панаира. Машините им ще бъдат изложени в 12-та палата на щанд под номер 66

Акцентът ще бъде поставен върху две нови изделия- комбинирана, вече патентована, машина и обръщателен плуг с подобрено ниво на хидрофикация. Както споделят мнозина от екипа на дружеството това е големият подарък на ръководството за четиридесет годишнината. С него се бележи и един от най-високите върхове в историята на предприятието, което едно след друго преодолява успешно предизвикателствата по своя европът.

През последните години РАЛОМЕКС следва и налага в своята производствена и пазарна дейност стилът на активно сътрудничество със земеделските производители, които винаги получават от фирмата точна и надеждна техника за всякакви почвообработки. Машините от завода в гр.Завет в Лудогорието, въпреки че са български, не отстъпват по нищо на своите западни аналози. Дори в някои случаи ги превъзхождат. Те са конструирани за българските агро-технически и климатични условия. И промените в тях следват промените в тези условия. А във всеки нов модел се внедряват идеи, подсказани от практиката. Това е другият връх във възхода на РАЛОМЕКС през неговите 40+ години.

Сега в машинния парк и портфолиото на компанията няма модели по-стари от 5-6 години

Всичко, което отива и на българския, и на чуждестранния пазар, е модерно, високотехнологично и продуктивно, с компютърно и цифрово-програмно управление. Заводът в Лудогорието има една от най-модерните поточни, линии не само в България, но и на Балканския полуостров за роботизирано боядисване и заваряване. Машините с марка РАЛОМЕКС са произведени в максимално добри условия, с модерни технологии и добри производствени практики и показатели. С много високо качество. Това прави РАЛОМЕКС машините надеждни, с висока производителност и икономичност. Нещо повече. Те се предлагат на твърде достъпна и приемлива за земеделците цена.

Третият връх, завоюван през годините от екипа на РАЛОМЕКС е отношението към клиентите. Целта на дружеството е да се намери правилния продукт в съответствие с индивидуалните изискваиня на фермерите. За фирмата

клиентите са преди всичко партньори

Успехите на предприятието не биха били толкова стойностни без това сътрудничество. Всеки закупен продукт е начало на съвместна работа с клиента- обучение, консултации, сервиз. В сервизното осигуряване те постигат минимални срокове за отстраняване на възникналите проблеми. Паралелно с това извършват анализ на дефектите, като резултатите от него се използват за вземането на превантивни мерки в целия развоен и производствен процес.

В музея и завода на РАЛОМЕКС можахме да видим модели от всички онези машини, които нашите фермери са получавали и ползвали в последните десетина и повече години.

Имахме възможност и да поговорим с фермери дошли специално във фирмата, за да се консултират с експертите на РАЛОМЕКС за закупуване на нови машини, както и за работата с онези, които вече се трудят по техните ниви. Попитахме трима от тях, от земеделска структура "Хан Аспарух" в гр.Исперих, ПЕНЧО ПЕНЧЕВ, ИВАЙЛО ДИМИТРОВ И АЙХАМ ХАМИР, дошли на юбилея на РАЛОМЕКС защо са избрали машини и инвентар от стоковата листа на РАЛОМЕКС и как изобщо работят с екипа на фирмата?

- За структурата РАЛОМЕКС бихме казали само положителни неща, имаме отлични впечатления от работата с тях от дългогодишното сътрудничество със специалистите и техниците от техния екип, каза ПЕНЧО ПЕНЧЕВ от името на тримата. От тях получаваме много здрави, продуктивни машини- плугове, дискови брани, валираща техника, култиватори, пръскачки, сеяки и т.н. С фирмата работим от 1994 г. и все още продължаваме. Тази година сме клиенти на техния култиватор КСР 10Т за слята обработка, за първична обработка на пролетници и т.н. Стопанисваме 24 000 дка земя в землището на гр. Исперих и 4 села в общината. При нас са застъпени зърнено-житните култури, както и слънчоглед и рапица.

През тези години в общата ни работа с РАЛОМЕКС намерихме оптимални решение на проблеми от различен характер. Работим с тях, защото имаме уточнено и ясно сътрудничество по отношение на тяхната продукция. Те винаги са били коректни в доставките на нужната ни техника. При тях винаги сме срещали разбиране при едни или други проблеми, които са възниквали в процеса на земеделската работа. Винаги сме разчитали на тяхната помощ, разбиране и подкрепа в решителни и трудни за нас моменти. Ние сме в постоянен контакт както с нашия добър приятел инж. МЕХМЕД УЗУНОВ дългогодишен, директор на завода, така и с главния инженер РАШИД УЗУНОВ.

С тях често обсъждаме възможностите за съвместната работа. И винаги сме получавали интересни новаторски решения за почвообработките които бихме могли да приложим, за да получим високи добиви. За това доста ни помага и тяхната разумна ценова политика, и приетото от тях съотношение "цена-качество" за продукцията им, което бих определил с една дума "достъпност", подчерта Пенчо Пенчев.

За прецизната и всеотдайна работа на мениджмънта и екипа на РАБОМЕКС с клиентите и партньорите записахме още две мнения, които очертаха същността на реалното и осъзнато взаимодействие с мисъл за бъдещето. Едно от тях беше на БАКИР ЗАКИР, управител на фирма Семинвест, получил и плакет на Раломекс за "Лоялен клиент". Той изтъкна:

- Екипът на нашето дружество обработва 17 000 дка в землището на с.Бели Лом и други села в община Лозница. Имаме най-различни инвентари с марката РАЛОМЕКС. Доволен съм много от работата с тях- все здрави, стабилни машини. Цялата почвообработка извършваме с техни машини. 90% от инвентара, с който работим е от фирмата от гр. Завет- плуговете, дисковите брани, култиваторите, сеялките- всичко е тяхно. С тях си сътрудничим и работим от 1993 г. и през цялото това време сме имали винаги разбирателство. Екипът на РАЛОМЕКС доказа, че на тях може напълно да се разчита. Нещо, което е изключително важно при нашата напрегната работа на полето. Сервизът им е навременен и точен, доставките са винаги когато трябва и са без грешка. А качеството на машините им, с които работим е на европейско ниво. Всичко това е предпоставка за нашето намерение и занапред да работим с тях. Сега имаме идея да купим няколко неща. Само преди два месеца купихме плуг и сега ще го пуснем в действие за обработката преди сеитбената кампания

Неотдавна взехме от тях и сеялка. Бяхме предвидили и други неща да купим, но ни удари градушка, та разбърка малко плановете ни. Но и това ще го преживеем, както много други такива неща. И заедно с РАЛОМЕКС ще преодолеем сложните ситуации, защото с тях се разбираме отлично, е категоричен Бакир Закир.

Сред наградените с плакет за "Лоялен партньор" бе и ТЕМЕЛКО ТЕМЕЛКОВ, управител на фирма Агросис, която стопанисва над 10 000 дка и има кравеферма за 700 животни в землището на с. Веселец, община Завет:

- С РАЛОМЕКС ние работим още от когато създадохме нашата фирма през 2000-та година. Целият ни прикачен инвентар носи марката РАЛОМЕКС. Имаме от всичко- и обръщателни плугове, и голяма дискова брана, и култиватор с 12 метра работна ширина. Работим с тях много успешно, партнираме си без проблеми. Имаме договореност и при нас изпитваме някои нови техни машини които след тези изпитания се доработват, ако трябва.

След това вече се внедряват, поемат към пазара и влизат в масова употреба. А при тях качеството е основна норма на пазарно поведение. За спазването на тази норма влияе и приетото от ръководството на фирмата разумно съотношение "цена-качество" на продукцията им. Техният инвентар е здрав и икономичен, надежден и качествен, и сравнително по-евтин. И сервизът, и следпродажбеното обслужване на машините е организирано също толкова точно. Когато нещо трябва да се ремонтира, обаждаме се и нещата стават веднага. Работим отблизо с директора инж. Мехмед Узунов, с главния инженер Рашид Узунов, с мениджърката Айлин, която е извънредно отзивчива и коректна. Всъщност, както са всички от фирмата в отношенията с клиентите. Имаме тесни връзки, които смятаме да развиваме. Ще работим заедно, за да печелим от земеделието, което иначе е трудно без модерна техника, ни увери Темелко Темелков.

Продукцията на РАЛОМЕКС се получава от поточни линии, на които работят най-модерни и продуктивни машини
Продукцията на РАЛОМЕКС се получава от поточни линии, на които работят най-модерни и продуктивни машини
Тримата от земеделската структура от гр.Исперих. В средата Пенчо Пенчев
Тримата от земеделската структура от гр.Исперих. В средата Пенчо Пенчев
Бакир Захир, управител на фирма Семинвест, с. Бели Лом, община Лозница
Бакир Захир, управител на фирма Семинвест, с. Бели Лом, община Лозница
Темелко Темелков с наградата-плакет за "Лоялен клиент"
Темелко Темелков с наградата-плакет за "Лоялен клиент"