Българската селекция не отстъпва по количествени показатели на западната, а по-качество я превъзхожда

Ваня Велинска гр. Шумен

Когато говорим за българска селекция, неминуемо асоциацията е за зърнено-житни култури. Доскоро родните сортове пшеница и ечемик се радваха на интереса на фермерите ни. Само за няколко години обаче ситуацията коренно се промени, и вече в страната се отглеждат много сортове от западната селекция.

Това се дължи най-вече на факта, че чуждите сортове имат много по-висок добивен потенциал, а зърнопроизводители се стремят именно към това. Нашите сортове пък имат други предимства, като много по-добра приспособимост към почвено- климатичните условия, както и по-високо качество на зърното

Не винаги обаче тези предимства компенсират високия добив.

Въпреки това селекцията у нас не е спирала, като добри резултати се получават предимно в частни фирми, които имат интерес в тази насока. А когато говорим за българска селекция, не може да не направим асоциация с фирма Пестицид. Шуменската фирма, която тази година отбелязва 25 години от основаването си, с право може да се нарече радетел на родните сортове.

За тези години там са разработени много сортове, като селекцията продължава да се развива и е важна част от дейността на фирмата, а целта е да се създават нови сортове, с показатели, отговарящи на търсенето на производителите.

Фирмата ни е със сериозни традиции в областта на семепроизводството, коментира Блага Андрева, собственик и управител на Пестицид. За тези години ние показахме, че производството на семена е много важна част от цялата технология на отглеждане на културите, и фермерите трябва да се отнасят сериозно при избора на посевен материал

Качественото семе е произведено с цел да развие даден потенциал, да положи основата, която трябва да се надгради от останалите добри практики при отглеждането му, за да се получат не само количествени, но и качествени добиви.

За съжаление масова практика е да се сеят семена от получената през годината реколта. А от генетиката е известно, че във всяко следващо поколение има разпадане на гените и не се получават същите резултати. Така че дори при добра година, добивите ще са по-ниски от предходната. Ето защо е много важно всяка година да се сеят семена, които са произведени в семепроизводствени участъци, за които са положени специални грижи и, които са специално заготвени за сеитба.

При посевите, които са предназначени за отглеждане на семена, технологията, която се прилага, е доста по различна от другите. Сеитбата се прави с много по-малка посевна норма, което дава възможност да се развият мощни класове, с едри и добре изхранени зърна

По този начин те са много по-жизнени и с по-добра кълняема енергия. Тук торенето и растителната защита са изведени на много по-добро ниво, тъй като растенията трябва да са в отлично здравно състояние и без повреди от болести или неприятели. Накрая, но не на последно място, почистването и заготовката на посевния материал е от огромно значение, за да може до фермерите да достигне качествено зърно, което ще им гарантира добри и сигурни добиви.

Заставам твърдо зад думите си, че ако фермерите засяват лицензирани семена, то те увеличават добива си минимум със 100 кг казва Блага Андреева. А при добра година и интензивна технология, с много повече.

Новите ни сортове се отличават не само с високи качествени показатели, но и с висок потенциал за добив, включва се в разговора и Недко Недев, търговски мениджър във фирмата. Така например от Автоном през миналата година на опитно поле получихме 1140 кг/дка. Тази година продължаваме да го изпитваме, а и вече е засят на масови полета и чакаме да видим какви резултати ще покаже, но очакванията са за много високи добиви.

От Пестицид могат да предложат различни сортове, подходящи за различните райони на страната, и за различните месторастения. Според специалистите от една страна пшеницата е култура, която от една страна може да расте навсякъде, но от друга - за да се получат максимални добиви от нея, е добре да бъде районирана, т.е. всеки сорт да си знае мястото.

Затова и във фирмата залагат на разнообразни сортове. Произвеждат не само семена от собствената селекция, но и сортове на западни фирми, с които Пестицид са в партньорски отношения от години, а именно - ДЗИ Генерал Тошево, Момонт, Лимагрейн, Синджента, KWS, Косад Семанс, Лемер дефонтен.

За да успешно едно производство, фермерите трябва да разпределят риска, коментира Недко Недев. Не бива да се разчита на един сорт, било то и на такъв с отлични качества.

Климатичните промени в последните години показват, че времето е непредсказуемо и е трудно от есента да се прецени, на кои сортове да се заложи, за да са най-подходящи за условията през есента, зимата и следващата пролет.

Затова е препоръчително да се сеят както български сортове така и западни, за да се осигурят устойчиви добиви, независимо какви са били условията, и коя селекция се е представила по-добре при тях.

Новите български сортове също имат висок потенциал за добив, е категоричното мнение на Блага Андреева.

Несериозно е да се твърди, че сортовете ни не са толкова продуктивни колкото чуждите. Фирмата ни не е само търговска, ние също сме производители и виждаме резултатите на нашите полета, където отглеждаме в масови посеви новите български сортове. Понякога фермерите се притесняват, че растенията образуват по-високи стъбла, които при буря полягат. Високото стъбло е показател за по-голям и по-добре озърнен клас. А полягането по-често е в резултат на неправилно хранене, предимно торене с азот, ако подхронването е направено балансирано - опасността от полягане е минимална.

Има пазар за качествена пшеница

Категорична е Блага Андреева, управител на фирма Пестицид

Ваня Велинска

У нас битува мнението, че пазар за качествена пшеница няма, затова и производителите предпочитат да отглеждат високодобивни, а не качествени пшеници. Тук отново срещаме отпор от Блага Андреева.

Да, така мислят много от фермерите, но аз не съм съгласна с тях. Напротив, който гарантира, че е отгледал качествена пшеница, да ни се обади в Пестицид. Ние ще му осигурим пазар, съответно и по-добра цена. Смятам, че родните производители постепенно ще се върнат към качествените пшеници. Просто наистина нещата се случват по-бавно, но се променят.

Затова и ние сме подели просветителска дейност, за да дадем шанс на новите български сортове в практиката, казва още Блага Андреева. Защо те са с отлични качества и могат да донесат добра доходност на фермерите. Да не забравяме, че и икономическата страна е много важна. Нашите семена са по-евтини, съответно себестойността по-ниска, печалбата по-добра.

Нимфодора
Нимфодора
Автоном
Автоном
Блага Андреева
Блага Андреева