Кампания 2017 ще бъде първата с нови изисквания и санкции

Кампания 2017-а е първата, в която ще влязат в сила нови правила за санкциониране при директните плащания.

От фонд "Земеделие" твърдят, че целта им е да не се наказват строго дребните нарушения които се отнасят за декларирането на земеделски земи.

Защото много често те са плод на неволни грешки при очертаването на обработваните площи или при попълването на документите от страна на земеделските производители.

Все пак вече предстои да влезе в сила т.нар. система "жълт картон".

Както е характерно за нея?

Ако например фермер е наддекларирал до максимум 10% повече от реално обработваните от него площи - ще има предупреждение и намалена с до 50% административна санкция. Това обаче ще важи само за първо нарушение, и то за част от схемите за получаване на субсидии - за единно плащане на площ, за преразпределително плащане, за земи в екомрежата "Натура".

Фермерите, които получат "жълт картон" през текущата година, ще влязат в регистър и през следващата кампания задължително ще подлежат на проверка на място която ще се провежда от инспектората на фонд "Земеделие".

След края на подаването на заявления за субсидии ще се дава гратисен период, в който кандидатите да правят корекции в заявленията си.

Какво гласят правилата

И начините за избор на проверките

След приключване на кампанията по прием и регистрация на заявления, се изработва модел на риск-анализ.

На базата на него се избират определен брой заявления - те са процент от всички подадени за съответната кампания и са вече адреси за проверка на място.

Изпращат се на дирекция "Технически инспекторат" във фонд "Земеделие".

Процентът заявления, определен за проверка на място е различен за всяка година. Съставя се на база мониторинг и анализ на резултатите, получени след проверки на място от минали години и от наложени санкции.

Административните проверки

включват всички видове ревизии за избираемост на кандидата и допустимост на стопанството му.

В тях влизат кръстосаните проверки, които се извършват автоматично от Интегрираната система за администриране и контрол /ИСАК/, както и вътрешни проверки.

Системата обаче проверява всички подадени заявления за плащане.

Казуси:

В случай, че в заявление се установи, че има площи, заявени от повече от един стопанин, разплащателна агенция изпраща на кандидатите уведомителни писма за установените застъпвания.

Кандидатите трябва да се явят в срок до 20 работни дни от получаване на писмото, но не по-късно от 1 декември на годината на кандидатстване - в съответната областна дирекция на ДФ "Земеделие" за разрешаване на конфликта. Трябва да представят документи, доказващи правно основание за земята.

Когато кандидатът се яви в регламентирания срок, той попълва декларация за изясняване на принадлежността на площите, заявени от повече от един земеделски стопанин и прилага документите, доказващи правото на ползване на застъпените площи.

Когато никой от кандидатите не е предоставил документи, доказващи правото на ползване на застъпените площи, разплащателната агенция след прилагане на процедура по чл. 18 от наредба 5 от 27.02.2009 г. отказва изплащането на субсидии за застъпената площ на всички кандидати и им налага санкции - те са регламентирани в чл. 58 от Регламент 1122/2009.

Когато само един от кандидатите е предоставил документи за доказване на правното основание за ползване на застъпените площи, разплащателната агенция одобрява изплащането на субсидия на него за площите, за които е доказал правно основание за ползване. За останалите застъпени площи разплащателната агенция отказва изплащане на субсидия на всички кандидати и им налага санкции.

При наличие на наддекларирани площи, т.е площи, които не се използват и не се обработват от дадения земеделски стопанин и се смятат за недопустими за подпомагане или двойно заявени, за който не е доказано основанието на ползване, на земеделския стопанин се начисляват санкции върху площта, с която е кандидатствал за субсидия.

Тези санкции се разделят на няколко групи - спрямо това каква част от декларираната земя е допустима за субсидия.

Според разпоредбите на регламентите, санкциите поради наддеклариране са четири вида в зависимост от процентната разлика на наддекларираните площи спрямо допустимите, както следва:

Ако разликата е до 3% или до 2 ха - субсидията се изплаща на база на допустимата за изчисления площ - допълнителни санкции няма.

Ако разликата е над 3% или над 2 ха, но до 20% - площта, която трябва да се санкционира се определя на база на наддекларираната площ, която се умножава по две, преди да се извади от допустимата за изчисления площ. Така се получава крайната площ, за която се изчислява субсидията.

Ако разликата е над 20%, но до 50% - не се изплаща субсидия за схемата или мярката - санкционира се цялата допустима за изчисляване площ.

Ако разликата е над 50% - не се изплаща субсидия за схемата или мярката - санкционира се цялата допустима за изчисляване площ и освен това се налага санкция и за бъдещ период.

По схемите за животни, които са обвързани с производство, е важно земеделските стопани да продължат да отглеждат заявените животни най-малко 100 дни от деня, следващ последния ден за подаване на заявленията за подпомагане.

В случай на заклано или умряло животно в периода на задържане, земеделските стопани могат да извършат замяна с друго животно, отговарящо на изискването по схемата.

Според указанията на фонда, замяната се извършва за кравите или юниците в срок до 20 дни, а за овцете майки или козите майки в срок до 10 дни в Системата за идентификация на животни и регистрация на животновъдни обекти /СИЖРЖО/. Извършената вече замяна се заявява писмено в съответната дирекция на ДФ "Земеделие".

При наличие на площи, които не се използват и не се обработват от дадения земеделски стопанин и се смятат за недопустими за подпомагане или двойно заявени, за които не е доказано основанието на ползване, на земеделския стопанин се начисляват санкции върху площта, с която е кандидатствал за субсидия
При наличие на площи, които не се използват и не се обработват от дадения земеделски стопанин и се смятат за недопустими за подпомагане или двойно заявени, за които не е доказано основанието на ползване, на земеделския стопанин се начисляват санкции върху площта, с която е кандидатствал за субсидия