Дегустация на овче кисело мляко ще е атракцията на четвъртото издание на Фермерския фестивал "От нашата ферма – с любов за вас!" ще има днес между 12.00-13.00 часа и 17.00-18.00 часа пред Министерството на земеделието, храните и горите, съобщават от фондация "Биоселена".
Защо точно овче кисело мляко? Съвсем скоро животновъдите спират да доят овцете и ги качват високо в планината, за да имат свежа паша. Следващото овче мляко ще очакваме след 8 месеца - през април следващата година! Фермерският фестивал предлага уникалната възможност на ценителите на качествената и автентична храна да опитат и да си купят последното за сезона овче кисело мляко и пресни продукти от овче мляко. Ще има изненади с комбинации на овче кисело мляко с биомалини и биомед, обещават организаторите.
На специалната дегустация ще има овче кисело от фермата на Стефан Власакиев и Юлия Стоянова в годечкото село Гинци, които отглеждат 240 овце. Животните пасат свободно в зоната от Натура 2000 "Западна Стара планина и Предбалкан". От миналата година имат регистрация за преработка на място и директни продажби, за което са получили подкрепа и консултации по линия българо-швейцарския проект "За Балкана и хората". Продават на място в с. Гинци, но за първи път в София, и то на Фермерския фестивал.
Фестивалът "От нашата ферма – с любов за вас!" се организира всяка сряда от 10,30 до 18,30 часа пред сградата на Министерството на земеделието, храните и горите до края на октомври. След успешните атракции вадене на биологичен мед, представяне на свежо козе сирене, правено по швейцарска рецепта и дегустация на овче кисело мляко от Гинци на Фестивала предстоят и други кулинарни събития и гурме-изненади.
"От нашата ферма - с любов за Вас" предлага пряко от производителите им фермерски храни: краве, овче, козе и биволско сирене и кисело мляко, кашкавал, масло, извара, мед, сладка, яйца, прясно заешко месо, сезонни плодове и зеленчуци, билки и подправк.
За първи път на Фестивала ще има и хляб с квас. Всички фермери и производители са регистрирани по Наредбата за преработка във фермата и преки продажби. Столичани познават повечето от тях от коледните и великденските фермерски пазари в центъра на София.
Проектът "Седмичен фестивал "От нашата ферма - с любов за Вас" се изпълнява с финансовата подкрепа на Столичната община, Програма Европа 2017 от Фондацията за биологично земеделие "Биоселена" и в партньорство с район "Средец" на Столичната община и на Българското дружество за защита на птиците. Много от участващите фермери са получили техническа и финансова подкрепа от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.