В американския щат Аляска умря 20-годишният котарак Стъбс, който беше почетен кмет на градчето Талкитна. Освен това той беше любимец на туристите, пристигнали в града, специално да го видят, съобщава International Business Times.
Стъбс живя 20 години и 3 месеца. Той беше боец до последния ден от живота си - мяукайки, молейки за внимание и настоявайки някой да поседи с него и да го гушне,  а той да мърка, разказват членове на семейството, в което живееше котаракът.
Котаракът става кмет на Талкитна, в който живеят 900 души, през 1997 г. Това се случва, защото никой от реалните политици не успява да впечатли местните жители и тогава някой издига кандидатурата на малкото рижо коте. И тъй като де юре Талкитна не се смята за град, то длъжността кмет тук е символична.
След победата на Стъбс на изборите му дават офис, който се намира над местния магазин Nagley’s General Store.
Според International Business Times рейтингът на котарака кмет през цялото време е трайно висок. Обяснението е, че Стъбс не използва традиционната политическа риторика.
Той не ни вдига данъците и не ни се меси в бизнеса. Той е честен, така описва своя мяукащ кмет представител на Nagley’s General Store.
През 2013 г. Стълбс е нападнат от куче и дори публикуват информация, че е загинал.  Но след като претърпява животоспасяваща операция, той продължава да изпълнява задълженията си до края на 2016 г.  След това здравословното състояние на кмета се влошава и Стъбс започва да "работи" от вкъщи.