Екипът на Министърството на земеделието, храните и горите проведе среща с представители на животновъдния бранш, на която беше обсъдено допълнителното плащане по схемите за извънредно подпомагане за крави, биволици, овце-майки и кози-майки, но споразумение не се постигна.

Министър Порожанов обясни, че е направен анализ на начина, по който е плащано през 2016 г. и съотношението говеда спрямо овце е 13:1, а по някои от схемите достига и до 20:1, което е несправедливо. Според него стопаните с повече от 200 крави и 500 овце не са получили подпомагане за тях.

Той още допълва, че в МЗХГ са спазили изискванията на регламента на ЕС за извънредната помощ в млечния сектор, в който няма изисквания подпомагането да е само за малките стопанства.

Една част от асоциациите казаха, че не са съгласни с предложеното на този етап разпределение и настояват средствата да са насочени към малките стопанства, защото при тях загубите са най-големи.

Това предизвика разнобой сред браншовите организации, защото други, които харесват сега предложеното разпределение на помощта, настояват за подкрепа за всички животни. Дори според тях и големите стопанства са генерирали големи загуби от кризата в млечния сектор, че и повече от малките.

Министър Порожанов обеща повторен анализ с цел намирането на максимално балансирано решение за подпомагане. Той насрочи и нов консултативен съвет по животновъдство, който ще се проведе на 3 август,  за да бъдат изслушани отново предложенията на бранша. Но смята, че сегашното недоволство е подкрепено логистично.

Ако бъде постигнато съгласие за допълнителни мерки, заповедта му може да бъде и изменена, но трябва да има аргументи.