за да използват пчелите ви максимално главната паша. А за да запазите естествения вкус, цвят и аромат на меда, използвайте светли пити. Поне 8 денонощия са необходими, за да се превърне нектарът в мед.

Внесеният от пчелите нектар съдържа 70-80 процента вода и за да го превърнат в
мед, пчелите го разпръскват на по-голяма площ по питите (за да осигурят изпарява-
нето на водата). Силните семейства внасят в кошера 3-4, че и повече килограма нектар на ден и запълват магазина (корпуса) за 3-5 дни. Поне
8 денонощия са необходими, за да се превърне нектарът в мед. През това време пчелите продължават да носят нови килограми нектар, т.е. трябват им нови пити. Затова по време на пашата е по-добре да има един корпус повече, отколкото да не достигне дори 1 празна пита.

А за да запазите естествения вкус, цвят и аромат на меда използвайте светли пити. Ако сложите по 8 (а не по 10) в многокорпусния кошер и по 10 - в магазина на дадан-блатовия кошер пчелите ще изградят по-обемисти пити, които събират повече мед и по-лесно ще ги разпечатвате.

Ако по време на пашата пчелите запълнят магазина, но медът в него не е узрял, под този магазин поставете втори. Той трябва да е зареден със 7-8 пити и 2-3 рамки с восъчни основи. Щом запълнят и този магазин, медът в горния вече е узрял и може да го центрофугирате. На тяхно място поставете 7-8 празни пити и 2-3 рамки с
восъчни основи и разменете местата на магазините: сложете долния - горе, а гор-
ния - долу. Периодично поставяйте в кошерите рамки с восъчни основи, за да получите повече нови пити.