* Крайният им срок е някъде в края на юли

Според специалистите по лозарство в районите на България, където количеството на валежите е около 600 мм годишно обикновено не е необходимо извършването на напояване на лозовите насаждения.

Но на всички останали места вече често се наблюдават слабо запасяване с влага, особено през през есенно-зимния период, както и трайни засушавания през вегетацията.

Лозите и асмите силно усещат вече появяващата се глобалната промяна на климата и страдат от въздействието на високите температури през последните години, регистрирани и в нашата страна.

В сезони, в които натрупаната през зимата в дълбоките почвени слоеве влага е недостатъчна, тогава е наложително извършването на

влагозапасяващи поливки

Смисълът, който специалистите влагат в тях е малко обратен на логиката на лозарите и не всички стопани го разбират. А всъщност тези поливки позабавят развитието на лозовите растения и по този начин намаляват риска от поражения от късни слани.

Ако акцентираме на пролетта и лятото

през май-юни, когато лозите цъфтят, не трябва да се напояват

Тогава те имат резерви, защото са обезпечени с влага от почвените запаси и от валежите, които обикновено са обилни през този период.

По време на наедряването на гроздето

летните горещини обикновено предизвикват интензивно изпарение.

Тогава и почвената влажност драстично намалява.

В този период въпреки способността на лозата да черпи вода с мощно развитата си коренова система от дълбоките почвени слоеве, много често тя не постига обезпечаване с необходимото й количество. Тогава е нужно поливане - поне 1-2 пъти.

Внимание!

Поливки след прошарването на гроздето крият рискове

Могат да понижат качеството на продукцията и да я направят водниста на вкус.