Държавен фонд "Земеделие" днес съобщи, че вече да одобрени първите 43 проекта по подмярка 4.1 - Инвестиции в земеделски стопанства от Програмата за развитие на селските райони за 2014-2020 г.

Инвестиционните предложения са на обща стойност над 55 млн. лв., от тях субсидията, която се иска е над 30 млн. лева.

В рамките на 130% от бюджета на обработка подлежат 803 от всички подадени 3 165 заявления за подпомагане.

Сред подадените намерения за първи път има такива, които са свързани с напоителни системи.

Преди седмица, на 17 юли, на зададен от в."Български фермер" въпрос от фонда отговориха, че

до края на лятото се очаква всички проекти по подмярката да бъдат приключени

и да имат подписани договори.

Засега са изпратени уведомителни писма за отстраняване на пропуските и предоставяне на допълнителна информация на всички заявления за подпомагане, които попадат в рамките на 100% от наличен бюджет по заповед за прием, в който попадат общо 563 проекта.

Кандидатите разполагат с 10 работни дни от получаване на писмото да отстранят установените пропуски и да предоставят допълнително изисканата информация и документи.

Колко са поливните проекти

Сред попадащите за обработка проекти в 130% от бюджета /по заповед/ има 12 проекта със заявен приоритет за включени инвестиции за напояване, представени от кандидати - членове на сдружения за напояване, и 55 проект със заявен интерес към инвестиции за напояване, при които се използва вода от инфраструктура с-по малки загуби и по- висока ефективност при използване на водните ресурси, отговориха от фонда.