* По ваше желание продължаваме темата

Разбира се, градината може да е разположена и в задния двор, но дори и там е добре тя да бъде обгрижвана така, че визуалната среща с нея да носи само наслада за сетивата. Разгледайте преобразяващите идеи и открийте подходящата за своята градина, в зависимост от нейния размер и състояние.

Преди: Спешна нужда от нова организация

Освен от сериозно почистване, този двор има нужда и от цялостно организиране. След като бъдат премахнати всички изсъхнали клони и отпадъци обаче, тази зелена площ може да се превърне в една наистина забележителна градина. Ключът към нейния дълъг живот пък се крие в правилната и навременна поддръжка, затова не допускайте вашето дворно място да придобие подобен печален вид.

Земята е покрита с хаотично изникнала, леко буйна зелена трева, сред която се виждат дървени клечки. Очевидно е, че има нужда от оформление и почистване.

След: Промени с изненадващи последици

Ето как бързо и лесно тази наглед неизползваема площ придоби съвсем нов и симпатичен облик! Оградата е освежена, старата барака е заменена с къщичка за велосипеди, а пространството е оптимално усвоено с обособяването на две цветни лехи.

През топлите месеци те със сигурност ще превърнат тази част от имота в любимо място на неговите обитатели.

Къщата с малък вътрешен двор може да се окаже голямо богатство с възможностите, които уж скромната площ предлага. В крайна сметка не е толкова важно колко декара или квадратни метра е дворното ви място, а дали виждате скритите възможности в тях и как се възползвате от предимствата им. Да обърнем внимание сега на този малък вътрешен двор. Той е заснет от гледна точка на къщата, все едно сте застанали на входа и гледате към двора.

Пред къщата има платформа, изградена от дълги, хоризонтално разположени дъски от светло дърво. В левия ъгъл върху платформата забелязваме малка, средно висока сгъваема правоъгълна масичка с дървени крака и много тънък дървен плот.

Поглеждайки напред към двора, можем да видим, че в средата има поляна, а от двете страни са оформени цветни лехи. Двете цветни лехи са с построени специално за тях стени от бели тухли, които ги ограждат в правоъгълна форма. 

Преди: Сбогувайте се със старата веранда

Колкото по-голяма е една площ, толкова по-трудно взимаме окончателно решение как да я оформим. В случая разполагаме с голямо, но не особено плодородно пространство, стара скърцаща веранда и няколко добри идеи за нейното пълно обновяване!

Сутрини започващи с кафе на верандата или може би такива, при които посрещате първите слънчеви лъчи с редовната си ранна гимнастика.

Всеки може да си избере мечта с участие на средно голям вътрешен двор и къща с веранда, според житейските навици, които си е изградил.

Като погледнем снимката, какъвто и стил на живот да имаме, мечтите ни се изпаряват... Но запуснатият в момента двор крие в себе си неподозирани възможности да се превърне в много красива, а защо не и плодородна градина.

Да видим с какво разполагаме сега. Отляво има средно голяма къща със сива тухлена фасада. Верандата е налице, но е доста похабена, дори е възможно дъските, от които са изградени не просто да скърцат, ами и да са опасни за ходене по тях. Всичко това ни подсказва, че тази веранда трябва да бъде заменена с нещо ново, по-издръжливо и по-естетически издържано. Земята в двора пред къщата също има нужда от обновяване. Почвата тук е засъхнала, с поникнали произволно тревисти растения.

Ако това се почисти, разкопае и се даде възможност на почвата да диша, не е ясно какви приятни изненади може да ни поднесе тя. Отпред вдясно се е оформила зелена стена от високи дървета. 

След: Нови пътеки и прекрасни декорации

Тази градина придоби напълно нов облик, който й придава по-модерно и същевременно гостоприемно излъчване.

От изгнилите дъски на верандата няма и следа, пространството е оптически уголемено от липсата на прегради.

Създадени са пътеки от чакъл и естествен камък, а множеството малки саксии придават необходимата доза цвят на целия екстериор.

Обърнете внимание на всички дребни детайли, които правят това кътче толкова уютно - от масичките за кафе до декоративните възглавнички.