* Отглеждат ги не само в Европа, а и в Америка

Както показва и наименованието им, миниовцете са наистина миниатюрни. Например френската порода от остров Уесан, който се намира край бреговете на Бретан е

най-малката в света

Това е една от немногобройните северноевропейски породи овце, в която влизат и няколко други породи от Великобритания, Скандинавия и Германия. Височината в холката е от 40 до 46 см за овцете, и от 42 до 48 см за кочовете. Овцете тежат от 11 до 16 кг, а кочовете - 13-20 кг.

Кочовете имат големи спираловидно извити рога, а овцете винаги са безроги.

Животните имат предимно едноцветна черна окраска (70%), по-рядкои са бели, сиви и кафяви. Вълната винаги покрива челото и част от бузите. Стрижат се веднъж годишно.

Особености на миниовцете:

* Растат до около 3-годишна възраст.

* Притежават много добър слух и са чувствителни към внезапен шум.

* Разположените им странично очи и хоризонтално дръпнатите им зеници увеличават ъгъла на виждане и животните могат да виждат назад, без да си обръщат главата (гъстата им вълна може да намали ъгъла на виждане).

* Пространственото зрение на миниовцете обаче не е достатъчно развито, затова сенки и вдлъбнатини може да затрудняват движението на животните. Миниовцете странят от затъмнени участъци и предпочитат открити, добре осветени пространства.

Миниовцете стават все по-популярни. Освен във Франция ги отглеждат и в Уелс, Холандия, Германия и дори в САЩ.