* Перфектен е за озеленяване на стени и огради

Роднината на копривката Plectranthus coleoides е много ефектно пъстролистно растение. Член е на семейство Устоцветни. Има характерните за семейството цветове и много наподобява копривката по форма на листата. Шарката обаче е злена основа с бели петна или кант. Разликите между двата вида са в хабитуса и в специфичния аромат, който отделя плектрантусът при допир. Точно заради него цветето гони неприятели като листни въшки, белокрилка и други.

Растението достига 20-30 см височина, но доста се разпростира настрани. Това се дължи на издължаване на леторастите. Засаден във висяща саксия, плектрантусът няма еквивалент. Спуска дългите си стъбла с двуцветни листа на 100-120 см. В това отношение е перфектен за вертикално озеленяване на стени и огради.

Какви грижи изисква?

Трябва му слънчево или полузасенчено място, за да се развива в пълен блясък. Расте буйно и бързо, ако се полива често. Подхранвания са необходими веднъж или два пъти в месеца, като за целта не е необходим някакъв специален тор. Почвеният субстрат няма голямо значение, но е добре да е богат на хранителни вещества. Ако растението се развива добре, торене не е необходимо.

Размножава се много лесно

и бързо чрез вкореняване на върхови резници. Потопени във вода или настанени в нова саксийка, те пускат коренчета за около седмица-две.

В родината си това цвете е многогодишно, но у нас не понася студените зими.

Вариантите за съхранение са два: да се прибере в светло помещение при температура около 10°С и да се полива от време на време, или да се вкоренят нови растения, които ще заемат по-малко място. След преминаване на опасността от измръзване, растенията може да се изнесат навън.