* Проблем: Може да превземе двора

Houttuynia cordata е многогодишно растение. Достига височина от 20 до 45-50 см и се разпростира на ширина много бързо. Развива се добре на всякакви почви, дори на преовлажнени и заблатени.

Листата

имат овална до сърцевидна форма и са изпъстрени в най-различни червени, розови и бели нюанси в зависимост от сорта и слънчевото осветяване. При нараняване те отделят специфичен цитрусов аромат. Цъфти май-юни, но цветовете не представляват интерес от естетическа гледна точка. Те са дребни и бели с леки розови отенъци.

Хутинията произхожда от азиатските страни, където се използва за храна в свежо или преработено състояние. Най-често се използват листата в ястия с риба, но и корените намират приложение в кулинарията.

Растението

развива мощна коренова система,

чрез която се и разпространява. При подходящи условия може и да превземе двора. Това може да се предотврати чрез засаждане в контейнер или ограничаване на развитието на кореновата система чрез различни съоръжения направо в почвата.

От друга страна, хутинията е едно от малкото цветя, които може да се засаждат в преовлажнени почви с близки подпочвени води. Украсяването на водни площи с хутиния също е много подходящо. Но растението може да се приспособи и към по-сухи условия и да краси без много грижи.

Единствен проблем са студените и безснежни зими. Те могат да унищожат растението, особено ако е потопено във вода. Опасността е само през първите 2-3 години, докато кореновата система се развие добре.

Хутинията успешно се представя като почвопокривно и противоерозионно растение. Може да се използва, както

в алпинеуми и в комбинации

с други цветя, така и самостоятелно. Основно изискване е почвата да се поддържа влажна през цялата вегетация. На есен хутинията хвърля листата си, но през пролетта се разлиства отново.