Здравите хора нормално се потят от жегата и при физическо натоварване. Но, уви, има случаи когато потенето е отговор на организма при други ситуации.

СТРЕС

Ако при силно вълнение, уплаха или депресия започнат да ви се потят отделни части от тялото (длани, мишници, назолабиалния триъгълник на лицето, краката, гърба), причината е в лесновъзбудимата нервна система. Има случаи, когато дланите започват да се потят само при мисълта, че трябва да се ръкостискате. Трябва да се обърнете към психотерапевт или невролог. Първоначално специалистите ще установят факторите, които провокират потенето, а след това ще ви предпишат успокоителти лекарства и билки, с които да ви помогнат. Могат да назначат и сеанси при психотерапевт. Като помощти средства можете да използвате подсушаващи лосиони и талк.

НАДНОРМЕНО ТЕГЛО

Известно е, че дебелите хора се потят по-често и повече. Голямото тяло произвежда повече топлина, а дебел слой мазнина не позволява да се отдели топлината. Единственият начин за охлаждане остава изпотяването. Добре е да отслабнете, но докато това не се случи, вземайте душ поне два пъти на ден и използвайте лосиони против изпотяване и народни средства за защита (стипца и отвара от дъбова кора).

МЕНОПАУЗАТА И ПУБЕРТЕТА

Тези два периоди се характеризират с промени в хормоналните нива. Ето защо мозъкът изпраща грешен сигнал за състоянието на околната среда и организма, дори и в горещо време, послушно разширява кръвоносните съдове, за да се стоплят. Една жена в менопауза трябва да вземат лекарства, които намаляват симптомите на менопаузата. Какви точно ще кажат лекарите. Потенето през пубертета трябва просто да се изчака да отмине, като внимателно се спазват правилата за лична хигиена.

ПОВИШЕНА ФУНКЦИЯ НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА

Това състояние се нарича хипертироидизъм, а първите признаци са обилно потене и усещане за топлина, дори в студено време. След това се добавя безсъние, силна раздразнителност, слабост и други симптоми. Обърнете се към ендокринолог и той ще ви назначи адекватно лечение.

СЪДОВА ДИСТОНИЯ

Това заболяване се характеризира с грешки в автономната нервна система. Нарушени не само баланса в сърдечно-съдовата, храносмилателната и дихателната системи, но и топлообмена на тялото. Необходимо е да се обърнете към невролог, заемене се с фитнес, изключете от диетата храни, които предизвикват изпотяване - горещи и пикантни ястия, кафе, подправки, мед, алкохол.

ПРОДЪЛЖИТЕЛЕН

ПРИЕМ НА АНТИБИОТИЦИ

Рязката промяна на чревната микрофлора в стомаха предизвиква обилно изпотяване. За да се възстанови нормалната чревна микрофлора ще да ви помогнат киселото мляко или микробни продукти, съдържащи живи бактерии, както и мултивитамини.

БРЕМЕННОСТ

През първото тримесечие на бременността, тялото се адаптира към хормоналните промени и това може да бъде придружено от прекомерно изпотяване. През второто и третото тримесечие започва постоянно увеличаване обема на кръвта (до 30-40%). Това също може да е причина за прекомерно изпотяване, макар и не толкова силно. Това е абсолютно безопасно и не изисква лечение. Достатъчна е спазването на нормалните хигиенни процедури. Да приложите много просто, но ефективно средство: към 0,5 литра студена преварена вода добавете по една супена лъжица 9%-ен оцет и сол. Разбъркайте и избършете изпотените места. Съхранявайте приготвения разтвор в хладилника.