ВЪПРОС: "Имам 3 сливи Стенлей, които са на 7 години и раждат много добре. Но тази година първо по листата, а по-късно и по плодовете се получиха някакви по-светли петна. По-късно листата прегоряха, а плодовото месо омекна, придоби вид на попарено още докато плодовете са зелени. Не знам на какво се дължи?"
Иван Атанасов от Дряново

ОТГОВОР

При интензивна слънчева радиация и ниска атмосферна влажност е възможно плодовете да пострадат от топлината. Малко необичайно е, че наблюдавате това точно през тази година, когато има чести валежи. За повечето видове поражения от топлинен стрес се появяват при температури около и над 40 градуса, но интензивността на повредите зависи от продължителността на действие.

Признаци на топлинен стрес:

Слънчевите пригори поразяват кожицата на плодовете и намаляват техните вкусови качества. Първоначалните признаци на топлинен стрес са увяхване и просветляване на тъканите на листата, които започват от върха. По-късно те могат да се покрият с черни точки от мъртва тъкан. По плода некротирали петна се появяват от южната и югозападна страна на короната. При силен топлинен пригор, петна могат да се явят и по зелената кора на младите леторасти. Сливата е най-чувствителна на високи температури, особено ако са придружени с вятър. Тя придобива некротично прошарване по листата, после може да загинат цели листа, клони, че дори и дървета, а по плодовете се развива шийно завяхване в периода на зреене

Борбата е ограничена:

За да спасите дръвчетата от повреди от високи температури (над 35 градуса), дъждувайте и поливайте пространството под короната. Това разбира се трябва да правите само късно вечер или рано сутрин, когато температурите не са високи.