Папагалите много лошо понасят горещините. Високите температури повишават риска от заразяване на птиците с бактериални инфекции, които на свой ред могат да доведат до по-опасни заболявания.

Какво можете да направите, за да понесе по-леко папагала жегите и да не се разболее.

Стаята, в която е клетката на папагала, трябва редовно да се проветрява, като при това е много важно птицата да не е на течение. Затова покривайте клетката му с мека естествена тъкан или направо преместете клетката му в друга стая, докато проветрявате.

Водните процедури ще осигурят по-добро самочувствие на птицата в горещините. На дребните вълнисти папагалчета осигурете плитък съд. А ако папагалът ви е достатъчно голям, може да го сложите и във ваната и внимателно да го поливате със слаба струя хладка вода от душа. По този начин ще избегнете изсъхването на кожата на папагала.

Не забравяйте след водните процедури

внимателно да подсушите папагала

с мека хавлиена кърпа.

Освен това в горещините:

* Преместете клетката на папагала на сенчесто място, за да не получи топлинен удар.

* Сменяйте водата в поилката минимум 2 пъти дневно, а по-възможност и по-често, така че тя да е прохладна. Може да добавите във водата му за пиене няколко капки лимонен сок, за да намалите риска от развитие на бактериална флора и гъбички.

* Давайте на папагала пресни плодове и зеленчуци, които ще му осигурят полезни витамини.