* Може да приготвите сами смеска, ако имате собствени фуражи

Какво трябва да съдържа домашно приготвената смеска:

* 55% царевична ярма;

* 15% ечемична ярма (пресята);

* 10% пшенични трици;

* 5% трупно брашно;

* 10% слънчогледов шрот;

* 3,5% люцерново брашно;

* 1% креда (мидено брашно) и

* 0,5% готварска сол.

Задължително навлажнявайте храната

с вода или обезмаслено мляко. Брашнената смеска може да бъде размесена предварително със ситно нарязана зеленина (коприва, зелена люцерна, детелина и др.) при съотношение 3 части смеска към 1 част зелена храна. Поднася се такова количество на гъсетата, че да бъде изядено за 15-20 минути.

Първоначално дневната дажба се дава на 7-8 пъти

Едновременно с това в специално направени яслички може да се слагат зелени фуражи, които гъсетата ядат с голяма охота. Количеството изядени зелени фуражи може да превишава до 6 пъти количеството на концентрираната храна.

На едноседмична възраст гъсетата ядат кореноплодни зеленчуци, варени картофи,а след 20-ия ден и хранителни отпадъци. Но

минералното подхранване трябва да започне още от първия ден

Най-доброто указание за правилното хранене на гъсетата за месо е живото им тегло. В зависимост от възрастта им средното живо тегло в грама в края на десетдневката трябва да е:

Възраст в дни/тегло:

* 1-10/181 грама;

* 11-20/401 грама;

* 21-30/919 грама;

* 31-40/1279 грама;

* 41-51/1953 грама;

* 51-60/2608 грама;

* 61-90/3563 грама;

* 91-120/4386 грама;

* 121-150/4450 грама.