* Може да приготвите сами смеска, ако имате собствени фуражи
Какво трябва да съдържа домашно приготвената смеска:
* 55% царевична ярма;
* 15% ечемична ярма (пресята);
* 10% пшенични трици;
* 5% трупно брашно;
* 10% слънчогледов шрот;
* 3,5% люцерново брашно;
* 1% креда (мидено брашно) и
* 0,5% готварска сол.
Задължително навлажнявайте храната
с вода или обезмаслено мляко. Брашнената смеска може да бъде размесена предварително със ситно нарязана зеленина (коприва, зелена люцерна, детелина и др.) при съотношение 3 части смеска към 1 част зелена храна. Поднася се такова количество на гъсетата, че да бъде изядено за 15-20 минути.
Първоначално дневната дажба се дава на 7-8 пъти
Едновременно с това в специално направени яслички може да се слагат зелени фуражи, които гъсетата ядат с голяма охота. Количеството изядени зелени фуражи може да превишава до 6 пъти количеството на концентрираната храна.
На едноседмична възраст гъсетата ядат кореноплодни зеленчуци, варени картофи,а след 20-ия ден и хранителни отпадъци. Но
минералното подхранване трябва да започне още от първия ден
Най-доброто указание за правилното хранене на гъсетата за месо е живото им тегло. В зависимост от възрастта им средното живо тегло в грама в края на десетдневката трябва да е:
Възраст в дни/тегло:
* 1-10/181 грама;
* 11-20/401 грама;
* 21-30/919 грама;
* 31-40/1279 грама;
* 41-51/1953 грама;
* 51-60/2608 грама;
* 61-90/3563 грама;
* 91-120/4386 грама;
* 121-150/4450 грама.
Коментари