Добрият сън е изключително важен за физическото здраве и емоционалното спокойствие. Даже незначителното разстройство на съня се отразява на настроението, работоспособността и устойчивостта на стрес. Ако нощем лошо спите, причината може да е един от следните лоши навици. Какво разстройва съня ни?

* Гледате ли телевизия докато заспите? Много от нас правят точно това. Няма значение както дават по телевизията - новини или 648-ме епизод от турския сериал. Ярката светлина от екрана ви пречи. Трептенето на екрана забавя синтеза на мелатонин, който е хормонът на съня. Ако искате бързо и сладко да заспите вземете вана преди сън и се оттеглете в леглото с книга в ръка. Просто не се заглеждайте в телевизора!

* Спите ли заедно с домашния си любимец? Наистина е приятно да заспивате, когато до вас се е сгушила мъркаща топчица. Но това може да е причина да не си доспивате. При животните и хората фазите на сън са различни. Ако не искате да ви събуждат посред нощ, научете животинката да не спи във вашето легло.

* Тренирате ли вечерно време? За нормалния и пълноценен отдих температурата на тялото трябва постепенно да се понижава, а при спортуване обратно - тя се повишава. Възстановяването й и постепенното понижение могат да отнемат няколко часа и разбира се вие няма да можете да заспите.

* Пиете ли много течности преди лягане? Ако е така, бъдете готови през нощта да ви се наложи да посетите тоалетната. А веднъж като сте се събудили, после ще ви е много трудно пак да заспите.

* Храните се с тежка и мазна храна? В резултат на тази храна може да получите киселини в стомаха и гадене. Разбира се, в това състояние, сънят не идва. Яжте не по-късно от 2-3 часа преди да спи и отдайте предпочитание на по-леки продукти.

* Хъркате ли? Хъркането е едно от най-сериозните нарушения на съня. То е свързано с редица причини. Възможно е да хъркате защото спите по гърб, заради затлъстяване, алергии, настинки, прием на някои лекарства. Хъркането е доста сериозен проблем, тъй като сънната апнея може да бъде потенциално опасна за живота. Не стига това, че хъркащият постоянно се събужда през нощта, защото не може да диша нормално, но не дава покой и на партньора си. Ако хъркането се причинява от дребни проблеми, опитайте се да отслабнете или да спите на една страна. Ако причината са алергия или настинка вземете лекарства, които ще премахват симптомите и ще облекчат състоянието ви. Ако и след взетите мерки не престанете да хъркате, консултирайте се с лекар. Той би могъл да прецени дали няма други, по-сериозни здравословни проблеми.