Диана Ванчева

Фермери получиха за лавандулата 90-100 лева за килограм масло. Това съобщи за "Български фермер" Зара Клисурова, председател на Националния клонов съюз на производителите на етерично маслени, маслодайни и енергийни култури.

Тя обясни, че на земеделските производители не им се заплаща на прибрана зелена маса или цвят, а на масло. Затова те сами носят събрания цвят за преработка на ишлеме в инсталациите за изваряване. Там се отчита колко масло е пуснала суровината им и на тази база им се броят парите.

След розите и лавандулата през тази година 

е дошла модата и на отглеждането на маточина

От 2016 до 2017 г. заявените площи с тази маслодайна култура са се увеличили 3 пъти, според данни на земеделското министерство.

През 2016 г. в Интегрираната система за администриране и контрол са били заявени около хиляда хектара с маточина от 330 земеделски стопани. Но културата, която набързо избраха някои фермери - зърнопроизводители, бе и набързо зарязана от тях, защото не им се е оказала по силите.

Причината е в това, че маточината изисква 3 неща в технологията за отглеждане -  вода, торове и задължително ръчно окопаване.

Б.Р. Какви цени държи маточината и кои етерично-маслени култури могат да носят отлична финансова полза на земеделските производители - четете в броя на в."Български фермер" от 27 юли.