Във вторник цените на соята и царевицата в Чикаго се повишиха, а на пшеницата се понижиха, но съвсем умерено. В Париж движенията бяха минимални и разнопосочни.

Пшеничните фючърси в Чикаго се повишиха с 2 - 4 цента/бушел. А царевичните фючърси са с ръст 2 - 3 цента/бушел.

През първите две седмици на юли износът на царевица от Бразилия нараства с 65% спрямо предходната година до 820,000 тона.

Промените в метеорологичната обстановка в САЩ оказват влияние и върху прогнозите за добивите от царевица. Сега те трябва да бъдат в рамките на 160 - 167 бушела/акър. Валежите ще бъдат достатъчно обилни, за да предизвикат реакция по пазарите в целия свят.

Отслабването на американската валута е причина за повишено търсене на продукция от САЩ.

Тревогите продължават и за реколтите в Канада. Въпреки това пазарът на зимна пшеница е подложен на натиск, вследствие сравнително добрите доставки от района на Черно море.

Вчера Египет закупи 300,000 тона пшеница - 120,000 тона от Румъния, 120,000 тона от Русия и 60,000 тона от Франция. Спрямо предходния търг цените се повишиха минимално - с 2-3 USD/тон...

Като се имат пред вид предложените цени на вчерашния търг в Египет, стойността на пшеницата от производител в България би трябвало да бъде 292 -298 BGN/тон, изчисляват анализатори.

Цените на пшеницата в Черноморски регион остават стабилни, като на моменти дори леко се повишават.

От Руският зърнен съюз очакват пшеничната реколта в страната да надмине нивото от 70 млн. тона, а общата зърнена реколта да бъде 115 - 118 млн. тона.

Друг голям играч в региона е Румъния. През 2017г. реколтата от царевица в страната ще се повиши с 16.8% спрямо миналата година - до 10.39 млн. тона.

Реколтата от слънчоглед ще нарасне с 12.8% спрямо миналата година, а тази от рапица - с 5.2%.

Реколтата от пшеница ще се понижи минимално с 2.4%, а тази от ечемик с 9%. Като цяло резултатите от производството през 2017 година са много добри.

Като имат предвид какво се случва в Черноморския регион - последните прогнози за реколтите в Русия и Украйна, данните за Румъния и перспективите за България, а също и показателният търг в Египет от вчера, където за сделка се пребори и френска пшеница,анализаторите отбелязват, че сега е постигнат връх на цените.

Те отбелязват, че сега е времето да се направят продажбите, които се планират за следващите 2 - 6 седмици.